2016-11-04

Fascism på svenska


Man kan undra vad som händer när politikerna och deras funktionärer måste börja försvara den »svenska modellen« på allvar.

Skatterna höjs. Byråkratin sväller samtidigt som det kommer allt fler rapporter om offentlig kärnverksamhet i kris. Polisen centraliseras och byråkratiseras samtidigt som vanligt folk upplever att den inte förmår upprätthålla ordning och säkerhet. Människor som i alla år betalt hälften eller mer av sin lön till staten inser plötsligt att de kommer att sluta som fattigpensionärer. Detta för att nu bara ta några exempel.

Vad händer när folk börjar få nog? Någon politisk förändring är knappast trolig. I grunden står alla riksdagspartier bakom systemet som det är i dag – med undantag för detaljfrågor.

Då måste staten stärka sitt grepp om medborgarna.

Vilket är rätt lätt att göra i ett nästan kontantfritt samhälle där staten har full insyn i och tillgång till medborgarnas privatekonomi.

Lägg till det en ständigt svällande övervakningsapparat – som redan i dag används av till exempel Skatteverket i taxeringsärenden.

I den mån polisen fortfarande fungerar – så håller den på att militariseras och skifta fokus till att skydda staten mot medborgarna, snarare än att skydda människor mot varandra.

Lagstiftningen är stor, oöverblickbar, icke-intuitiv och komplicerad – på ett sätt som gör det lätt för staten att ge sig på enskilda individer som kanske inte ens själva är medvetna om att de gjort något fel.

Vi har morallagstiftning och lagar som skapar brott utan offer. När denna dörr väl har öppnats, då är politikerna fria att göra nästan vad som helst.

Under minst ett halvt sekel har man urholkat rättsstaten så att det i många fall snarare är fråga om att människor måste bevisa sin oskuld (vilket kan vara i princip omöjligt även för den som verkligen är oskyldig) än att staten måste bevisa deras skuld.

Grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter har urholkats i namn av allt från kriget mot terrorismen till jakt på fildelare. I vissa fall gäller inte ens principen om allas lika rättigheter längre.

Yttrandefriheten inskränks i många små steg samtidigt som offentlighetsprincipen begränsas och maktelitens hemlighetsmakeri ökar. Det förekommer till och med att konstnärer censureras, tystas och fängslas på grund av sin konst.

Samtidigt styr och ställer politiker och byråkrater allt mer över hur vanliga människor skall leva sina liv.

Givet hur svensk politik ser ut i dag känns detta som en närmast icke-reversibel process.

Vi håller på att skapa ett samhälle där medborgarna förvandlas till undersåtar, där statens makt över individen blir allt mer heltäckande, där den demokratiska rättsstatens principer ersätts av politiskt och byråkratiskt godtycke. Ett samhälle i vilket människor främst förväntas tiga, betala skatt och lyda den härskande politisk-byråkratiska klassen.

Förmodligen är vi redan där.

7 kommentarer:

 1. Du glömde, Sverige är ett land där det har blivit fritt fram att begå brott där brottslingar går fria medan vi laglydiga döms.

  http://www.hd.se/2016-11-03/hovratten-domer-kvinna-som-slog-pojke-pa-strand

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det var i juli förra året som händelsen utspelade sig..."

   "I våras gick tingsrätten på kvinnans linje..."

   "Men nu ändrar hovrätten tingsrättens dom..."

   Notera att man alltså tragglat detta ärende i nästan ett och ett halvt år. (Jag utesluter för övrigt inte att det blir en vända i högsta domstolen också, då "offret" blev utan skadestånd.)

   Radera
 2. Hej

  Med andra ord: inget nytt under solen.

  Tyvärr så är demokratin på väg att urholkas så till den "milda" grad att den kanske "försvinner".

  Fast: när ordet väl har fått sin frihet en gång, så kan det inte fångas in igen helt och hållet.

  Än finns ordets frihet...vilket denna blogg ger belägg för!

  Tack och lov.

  SvaraRadera
 3. Lägg till, att ett ideologiskt drivet parti som vurmar för Stockholmsdominalism, Volkhemsromantik och grymma krigarkungar från stomaktstiden som utvidgat den svenska statens domäner numera nosar på regeringsmakten. Fascismen har ett sätt att snärja in sig med ett "nationellt" mythos av en stat. Den genomsyrar sig med berättelser och idéer och bilder av en stats historia. Fascismen i svensk tappning kommer aldrig likna ett Nürnbergmöte. Den kommer se mycket bekant ut och verka mycket svensk.

  SvaraRadera
 4. Nu är inte Fascism det enda ord som tappat innehåll och betydelse i dessa nyspråkliga tider.Resultatet?
  Listan på invektiv, eller skit, som kan kastas fritt hit och dit blir bara längre och längre men inte sannare för det.

  SvaraRadera
 5. När Romarriket föll så lämnade mark och husägare sina egendomar efter att haft byråkrater och skattmasen där med hutlösa skatter och krångel. Enligt Rick Falkvinge i hans intervju med frihetsfaxen, fö sveriges enda anarkokapitalistiska podcast och även den enda med Hans Hermann Hoppe's uppfattning om invandring, så berättade Falkvinge att de flesta entreprenörer han nu känner lämnar Sverige eller är på väg härifrån.

  Jag tror dock att välbärgade företagare som man hittar i svågerkapitalistiska "svenskt näringsliv" och andra organisationer förmodligen kommer stanna kvar en stund till så länge Almi skjuter till pengarna.

  Intressanta tider dock, och mitt Estländska e-medborgarskap kanske kommer väl till pass när jag som utvandrad fortfarande vill driva firma som gör affärer inom och med länder i Europa.

  SvaraRadera
 6. Här hittade jag en motion från Olle Feltén angående kontanters bevarande:

  https://data.riksdagen.se/fil/EC987C6D-A1FE-47C9-BBB7-591AFEC8CE1B

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.