2016-12-14

Ett enkelt sätt att styra om polisens resurser

Så här mitt i poliskrisen skulle jag vilja komma med ett enkelt förslag:

Avkriminalisera innehav av droger för personligt bruk!

Inte nog med att en sådan reform skulle frigöra stora resurser inom polis och rättsväsende. Den skulle dessutom minska de drogrelaterade problemen.

Människor med missbruksproblem skall erbjudas vård, inte jagas av polisen. Att deras missbruk är kriminellt gör bara deras problem ännu värre – och därmed missbruket ännu djupare. Satsa på harm reduction istället.

Droganvändare som inte är missbrukare (rekreationsbrukare) är i allmänhet inget problem. Det finns ingen anledning att lägga polisens knappa resurser på att jaga dem.

Dessutom är användning av droger ett brott utan offer – som i sig inte medför någon kränkning av någon annans säkerhet eller egendom.

Många EU-länder har en mer liberal inställning i denna fråga – och färre narkotikadöda än Sverige.

Med de resurser en sådan reform frigör kan polisen lägga mer tid och kraft på att lösa riktiga brott. Visst vore det bättre än att hålla fast vid en drogpolitik som under årtionden visat sig vara både misslyckad och kontraproduktiv?

4 kommentarer:

  1. En legalisering är vad som krävs för att få bort en hel del av den kriminaliteten. Därutöver borde vi skicka tillbaka alla de flyktingar som kom förra året till länder i Mellanöstern för att frigöra ytterligare resurser. 15-20% av polisens resurser går åt till att hantera asylboenden.

    SvaraRadera
  2. Fel nr 1:
    Polisen lägger inga stora resurser på att jaga missbrukare, så en legalisering skulle inte ändra något i det avseendet. Det polisen lägger resurser på är att lagföra langare och producenter. Det mest resurskrävande med missbrukare är alla brott de begår för att försörja sitt missbruk. Vid en legalisering skulle narkotikan fortfarande kosta pengar, så de skulle fortsätta begå brott för att ha råd med droger.

    Fel 2: En legalisering skulle inte minska de drogrelaterade problemen. Det är befängt att påstå att folk skulle sluta knarka bara för att det blev lagligt.

    Fel 3:
    Människor med missbruksproblem erbjuds redan vård. Ingen slängs i fängelse för missbruk. Uppemot 90% av alla heroinmissbrukare i Stockholm undergår behandling.

    Fel 4: Droganvändning är visst ett brott med offer. Drogkartellerna mördar tusentals och kurirer dör när de smugglar svalda kapslar med droger som spricker. Dessutom raserar ofta ett missbruk inte bara missbrukarens eget liv utan alla i dennes närvaros liv också.

    Fel 5: Det går inte att dra några slutsatser mellan legalisering och antalet döda. I det så kallade Portugal-försöket som alla drogliberaler älskar att feltolka har man konstaterat att avkriminaliseringen i sig knappast orsakade de positiva förändringar man såg, dessa berodde uteslutande på att man tredubblade vårdinsatserna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje sommar ser vi hur polisen jagar människor som röker på, på festivaler som i övrigt är helt lugna och säkra – samtidigt som det pågår våld och sexuella trakasserier på andra festivaler.

      Människor som missbrukar gör det av ett skäl, inte för att det finns droger. De behöver hjälp med att lösa sina issues - inte bli jagade av polisen, vilket bara gör allt värre för dem.

      Det finns gott om vittnesmål som visar hur dagens vård inte fungerar och om människor som inte vågar söka vård, eftersom deras "brottslighet" då hamnar i deras papper.

      Vad gäller punkt 4, så kommer man bäst till rätta med de problemen genom att legalisera drogerna. Då slår man undan benen för kartellerna, ligorna och gängen. Då slipper vi smuggling, våld och revirkamper.

      Så Portugal tillämpade alltså harm reduction, med framgång. Vård istället för straff (och lämna icke-problematiska brukare i fred). Det bör även Sverige göra.

      Radera
  3. @narkotikapolis 06.52. 1.Att det dör människor i drogproduktionen beror på att verksamheten är illegal -hur många dör av vin- och sprittillverkning. -kanske under Al Capones dagar.. 2.Heroinister kan få heroin gratis av staten som i Schweiz. Med mycket lovande resultat (marknaden dör nämligen).Det är ett fruktansvärt slöseri med resurser och människoliv att försöka begränsa tillgång. Det som hjälper är vårdinsatser och marknadsekonomi. Så please droppa din (samvetsbetingade) kognitiva dissonans /Nietzsche

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.