2017-01-17

Brott och härkomst – en politisk härdsmälta


Läs min senaste krönika hos Mårtensson:


"Hur det förhåller sig med de verkliga siffrorna om brott och härkomst spelar från och med nu mindre roll. I den politiska debatten är bilden av verkligheten viktigare än verkligheten. Folk tror vad de vill tro – och de är benägna att dra sina egna slutsatser."

16 kommentarer:

 1. För att vara lite av kärringen mot strömmen här:

  * vi vet redan att vissa grupper har överrisk och hur den ser ut för olika brottstyper; det är något som är stabilt genom decennierna.

  * om man nu ska använda dessa fakta för planering och åtgärder, spelar det någon roll om somalier har en överrisk på 5 eller 6 när det gäller sexualbrott eller om engelsmän har en överrisk på 3 eller 4 när det gäller trafiknykterhetsbrott?

  Man kan argumentera att det finns bättre användning för de skattepengar sådan statistikföring kostar och det signalerar också en övertro på att samhällsplanering i små detaljer är det staten ska ägna sig åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket möjligt.

   Men det är inte det texten handlar om - utan om hur frågan har fått sitt eget politiska liv.

   Radera
  2. Ja, den har fått ett eget liv bl.a på grund av texter som din. Men visst, vi kan ge upp all rationalitet och bli paternalistiska SD-megafoner allihopa och det är det vi tror leder till ett ett bättre samhälle.

   Radera
  3. Cirkulera, här finns inget att se.

   Radera
  4. Jag tror att bristande transparens - eller ens misstanken om att de döljer något - är ett gigantiskt problem för de politiska partierna.

   Radera
  5. Vill man ge forskningen ungefär samma förtroendestatus som tabloiderna är det här naturligtvis rätt väg att gå..

   Radera
  6. Kan man inte bara tycka och känna lite utan att forska så mycket? Gå runt och bara vara Anders liksom?

   Radera
  7. Om Aftonbladets profetior slår in så kan SD vinna valet.Är Nisse lika attraherad av partibunden forskning då?

   Radera
  8. Nisse , om du likt ett barn inte vill höra sanningen kan du väl bara hålla för öronen.
   Om nu spridande av fakta och sanning driver folk till SD så kanske....

   Radera
  9. Jag håller med Nisse. Varför generera hatfakta när det ändå inte finns någonting vi kan göra. Jag menar, det är ju inte så att Sverige är vårt land, där vi bestämmer. Hur skulle det se ut? Då hade vi riskerat att fatta en massa beslut som gynnat Sverige och svenskarna, i värsta fall rent av på bekostnad av gambier i Afrika som vill komma hit och chilla lite.

   Turligt nog är vi utsedda av högre makt, typ Gud eller FN eller så, att förneka oss själva och istället helhjärtat fokusera på att till varje pris bli en fyr i mörkret för alla som vill ägna sig åt vattenpiperökning och khattuggande på heltid, utan några som helst krav på motprestation.

   Migrationen till Sverige är inget vi kan planera eller styra över. Typ att man på förhand med skulle kunna räkna ut vilka migrantgrupper som är mer eller mindre attraktiva baserat på skötsamhet och ekonomisk nytta och sedan fokusera på dessa. Och/eller ha utgångspunkt i t.ex. antalet handläggare hos Migrationsverket i kombination med lediga bostäder och budgetutrymme och låta det styra kapaciteten av mottagandet. Snacka om övertro till systemet! Det måste ju migranterna själva få bestämma, över oss så att säga. Vill någon komma som har en extrem förkärlek för rån och våldtäkt så kan inte vi vara dem som sätter stopp för det. Tvärtom måste vi rätta oss efter vad migranterna vill.

   Jag vill inte slänga mig med buzzwords, men jag har hört att alla företag nu för tiden ska vara "post-aktiva". Typ att man ska sträva efter att låta problem uppstå, och sedan försöka lösa dem. Då tycker jag vi på det stora hela är rätt ute.

   Radera
 2. Man kan läsa Atfonbladets egen undersökning.
  Och dra sina slutsatser.Men det gör varken S,Anders Lindberg eller MP.
  (Om man nu inte imponeras av MPs nya kampanj för lag och ordning vill säga..)

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/08prg/totalsvangningen-valjarnas-nya-agenda-spelar-sd-i-handerna

  SvaraRadera
 3. Det behövs ingen forskning för att inse att invandrare är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken. Ta en promenad till en tingsrätt nära dig och titta på namnen på anslagstavlorna - det är sällan man hittar ett svenskklingande namn.

  Vilka är det som söker sig till Sverige egentligen? Visst, det finns en del högutbildade specialister som har hittat ett välbetalt jobb i Sverige, men dessa utgör tyvärr en pytteliten minoritet.

  Vad våra politiker vill dölja är en skrämmande verklighet: majoriteten av de som kommer till Sverige består av "bottenskrapet" i sina resp hemländer: brottslingar, arbetslösa, fattigpensionärer, analfabeter och missbrukare.

  Under decennier kunde statsmakten sopa problemen under mattan med hoppet om att andra generationens invandrare kommer att kunna integreras på lite längre sikt. Det fungerade ett tag, men sedan slutet av 90-talet har integrationspolitiken kollapsat p g a det enorma inflödet av nya grupper från MÖ.

  Det är kört, det enda som våra politiker kan göra är att dölja uppenbara fakta och hålla sig vid makten så längre det går.

  SvaraRadera
 4. När man bedömmer om den förda politiken på migrationsområdet är klok så kan man inte säga att bortsett från sociaoekonomiska faktorer etc. som Johansson gjorde enligt din epistel hos Mårtensson. Eftersom det inte är oberoende storheter så kan man inte kompensera för dem. Det är ett klassiskt statistikfusk. Skulle man få kompensera för vad man har lust att kompensera för så kan man kompensera bort alla samband i vilket dataset som helst.

  SvaraRadera
 5. Det finns vissa grupper som har en kraftig överrepresentation t ex män från Ghana och Gambia vad gäller sexualbrott. De ligger fem gånger högre.
  Samtidigt finns det personer från östasien som är avsevärt mindre kriminella än svenskar.
  Socialister och nyliberaler försöker dock förneka detta.

  SvaraRadera
 6. En relevant kommentar:

  http://www.svt.se/opinion/krister-thelin-om-brott-och-etnicitet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det billigaste sättet att få kontroll på problemområdena är att betala de som flyttat dit att åka hem igen. Skulle spara enorma resurser.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.