2017-01-16

EU, Putin och Trump – vad är Europas plan?


Den internationella spelplanen förändras snabbt. (Se till exempel intervjun med Trump i Times/Bild. »)

En konsekvens kan bli att EU måste uppdatera sitt förhållande till Ryssland och Putin.

En förutsättning för allt är att EU:s medlemsstater kan försvara sig – om så krävs utan hjälp från USA. Bra staket ger goda grannar. Här måste alla ta sitt ansvar och upprusta. Och EU-länderna bör ge varandra ömsesidiga försvarsgarantier, på riktigt. (Däremot är tanken på en gemensam EU-armé ytterst tveksam.)

Putin har visat att han inte går att lita på och man kan inte utesluta att han är labil. Samtidigt är saker och ting som de är. Annekteringen av Krim var oacceptabel. Men allt talar för att Krim kommer att förbli under rysk kontroll. Västvärldens velande om Syrien ser ut att landa i att regimen sitter kvar och att landet blir kvar i den ryska intressesfären. Detta är i båda fallen tragiskt och svårt irriterande. Men det är som det är.

Så, vad gör Europa om Trump gör upp med Putin? Om Ryssland behåller Krim och Syrien, antalet kärnvapen reduceras och de amerikanska sanktionerna hävs? Tänker EU då stå fast vid de sanktioner som inte bara drabbar politiskt viktiga ryssar – utan även det ryska folket och det europeiska jordbruket? På något sätt måste man förhålla sig till att spelpjäserna flyttas.

Europa kan komma att behöva »normalisera« sitt förhållande till Ryssland – och samtidigt göra klart att man kräver synnerligen tydliga spelregler och att man inte kommer att acceptera ryskt trollande. Ett problem med detta resonemang är att EU är för svagt och för splittrat för att kunna tala med den tydlighet som krävs. (Förr eller senare kan EU dock ändå tvingas till något liknande, på grund av sitt beroende av rysk gas. Men då under sämre villkor.)

Jag litar inte för ett ögonblick på Putin. Jag är svårt misstänksam mot Ryssland – som är ett lynnigt, laglöst och i stora delar dysfunktionellt land.

Men jag har svårt att se satt något kan bli bättre av att vi inte har en genomtänkt plan – den här gången heller. Att inte göra något kommer också att få konsekvenser.


(Kom gärna med åsikter i kommentarerna. Men de skall vara sakliga och intressanta för att godkännas.)

2 kommentarer:

  1. Putin har betett sig extremt lugnt i samband med västs rent skamlösa provokationer. Han har ju humor t.o.m o skojar om väst o dess medias beteende :) Finns inget som helst som tyder på att han är labil.

    När det gäller Krim så var det väst som sponsrade statskuppen. Ryssland hade avtal om att få vara där militärt redan så självfallet har de även rätt att säkra åtkomsten till sin militärbas i ett sånt läge. Inga konstigheter med det. Sen höll man folkomröstning. Vad brukar väst göra i samma läge? De bombar sönder stället och kallar det att sprida demokrati.

    Nedan snackar Glenn Greenwald lite grann om de dumheter som sprids i västmedia. Du måste börja fatta att det är CIA som kontrollerar västs media. Det är ett verktyg för att skapa folks verklighetsuppfattning. Du har fastnat i en bild av Ryssland som kommer från kalla krigets dagar. Det Ryssland finns inte kvar. Putin är inte kommunist. En av orsakerna till att NWO-folket hatar honom.

    https://youtu.be/BGnbUORijmg?t=2m50s

    SvaraRadera
  2. Trump har sagt att betalar man sina 2% för nato försvar så har man hans stöd.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.