2017-03-10

Vi behöver fler poliser. Och smartare.


Ovan en film från en problemförort, enligt uppgift tagen av polisen. Den beskriver tydligt problemet: Sverige har för få poliser.

Jag kan jämföra med en stad som Berlin. Där är polisinsatserna ofta uppseendeväckande stora. Som regel så stora att det inte blir något bråk över huvud taget. Då slipper poliserna bli trängda och känna sig hotade. Och då behöver inte poliserna själva skruva upp tonläget mer än nödvändigt.


Men fler poliser snyter man inte ur näsan. Det tar åratal att utbilda en polis och den politiska viljan att utöka kåren tycks vara måttlig.

För att kunna fylla utbildningsplatserna har man tvingats sänka antagningskraven. Och redan utbildade poliser flyr sitt yrke, dess rätt låga löner och märkliga omorganisation.

Om efterfrågan på poliser är större än utbudet, då bjuder logiken att priset – det vill säga lönen – behöver justeras uppåt. Annars blir det helt enkelt inte tillräckligt många poliser.


Men polisens arbete behöver också förändras. Till exempel skulle man bokstavligen talat kunna frigöra tusentals årstjänster genom att sluta jaga allt från missbrukare till icke-problematiska brukare av droger. Det handlar som regel om brott utan offer, om människor som varken stör någon annan eller den allmänna ordningen.

Istället gör polisen tvärt om. Ur polisens egen PDF om den så kallade Linköpingsmodellen, som går ut på att uppsöka unga människor i hemmet... "Den utpekade unge ska vara mellan 15 och 18 år och inte tidigare rapporterad för narkotikabrott." och "Erfarna narkotikapoliser driver på ärendet och arbetar upp en skälig misstanke varpå beslut om tvångsmedel kan fattas."

Att det kan uppfattas som provocerande behöver man knappast vara raketforskare för att begripa. På detta sätt antagoniserar man bara folk. Många anser till exempel att denna verksamhet var bidragande till oroligheterna i norra och västra Stockholm 2013.

Polisen skall helt enkelt inte ge sig på folk som inte stör eller hotar någon annan – utan fokusera på det riktiga buset, på att upprätthålla allmän ordning och på att utreda verkliga brott.


Om saker och ting får fortsätta att fungera som de har fungerat – då kommer det också att gå som det har gått.

9 kommentarer:

 1. Vi måste sluta att importera brottslighet! //tompas11

  SvaraRadera
 2. "Rött läge" vad f..n betyder det? Är det något som vem som helst kan utropa godtyckligt?!
  Låter mer som "jag är rädd, jag är rädd.."

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://polisen.azurewebsites.net/index.php/goda-exempel/tjo/

   Där kan du läsa om Rött Läge och andra polisiära uttryck och koder.

   Radera
 3. Det är frapperande att när själva rättsstaten är i gungning (av ogenomtänkt migrationspolitik + för små resurser till polis?) så väljer media/politiker att fokusera på "förbrytelser" där ingens rättigheter (äganderätt, frihet eller egendom) kränkts som (otrevliga) åsikter på nätet, hämndporr sexköpslag eller cannabisbruk. Verkliga brott som fysiska övergrepp och mord har man hitintills inte varit intresserad av (då dessa inte ger vatten på södermalmsnarcissisternas kvarnar...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fört en totalt idiotisk migrationspolitik. Lösningen nu är att betala dem som kommit hit att åka hem. Det skulle lösa rätt många av de problem vi har. Med tanke på hur mycket migrationspolitiken kostar i form av vård, polis och andra samhällsresurser är det bästa att vi ber dem åka hem mot en rejäl ersättning.

   Radera
 4. Sverige är beviset på hur det kan gå när klåfingriga politiker är inne och pillar på sånt de inte behärskar.Man lagar sånt som inte är trasigt och låter det trasiga laga sig självt.Vad kan egentligen gå fel?

  SvaraRadera
 5. Det rimliga vore att sätta upp ett mål, säg 350 poliser per 100 000 invånare. Befinner man sig under målet får man öka antalet.

  Man kan även låta kommunerna få ökad möjlighet att påverka. Vill invånarna på en ort ha 400 poliser / 100 000 invånare så kan de betala för 50 st extrapoliser.

  SvaraRadera
 6. Varför det?
  Utvecklingen är en del av den svenska modellen och Löfvens samhällsbygge.Den följer värdegrunden till punkt och pricka.Våra folkvalda är nöjda och glada, annars skulle de väl styrt upp det hela?

  SvaraRadera
 7. Fokus i debatten ligger enbart på att antalet poliser ska ökas, och att detta då skulle lösa inbillad och faktisk otrygghet i samhället. Men precis som tron om att högre straff skulle minska kriminaliteten verkar det inte finnas något underlag på att fler poliser faktiskt skulle göra skillnad. I USA finns ju många fler poliser per 100 000 invånare än i Sverige. Och där har ju kriminaliteten bara ökat. En polis kan aldrig vara ett svar på ett samhällsproblem, då skapar man bara fler brottslingar.

  På papperet finns fler poliser i Berlin, men ärligt talat, när ser man poliser ute på gatorna? Man får väl anta att det problematiska förhållandet till poliser genom historien ligger till grund för mycket mentalitet hos polisen där. De är heller inte drivna av dogmer som i Sverige. Men svenska poliser har inte samma mentalitet. Svenska poliser tar rollen som upplysare, uppfostrare, ungdomsledare, “god kraft” och mycket annat som ingen har bett om och som definitivt inte står i regleringsbrevet. Poliser uttalar sig om allt från vinterdäck till cannabis i medierna, vissa skriver böcker, debattartiklar om juridik och den otäcka närvaro på sociala medier som över huvud taget inte problematiseras. Detta hade varit helt omöjligt i Tyskland. Därför kan man också ha fler poliser där. Men det vore ödesdigert för friheten i Sverige att bygga ut något som från grunden är dåligt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.