2017-04-14

Försöker Schulz mucka gräl med Trump?


De tyska socialdemokraternas nye ledare och kanslerkandidat Martin Schulz är en orm. Tyskarna är kanske inte medvetna om detta ännu. Men alla som sett honom som s-gruppledare och sedan talman i Europaparlamentet vet hur det är.

Socialdemokratiska SPD har fått det lyft man kan förvänta sig i samband med ett partiledarbyte. Den senaste tiden tycks SPD och borgerliga CDU/CSU ha legat nästan lika i opinionsmätningarna – även om det ser ut som om nyhetens behag med Schulz nu är på väg att klinga av.

Samtidigt bör man notera att CDU-kansler Merkel är betydligt mer populär än sitt parti. Och att CDU är det tydligt mest populära partiet bland unga väljare.

Frågan är vad SPD och Schulz tänker göra för att återfå förra månadens moment. Jag har en misstanke...

Det handlar om att Schulz nu går till storms mot Nato:s tvåprocentsmål, det vill säga att försvarsalliansens medlemmar förbinder sig att avsätta minst två procent av BNP till militären.

Nu är Tysklands ekonomi visserligen väldigt stor. Ett uppfyllt tvåprocentsmål skulle ge landet en större militärbudget än Ryssland.

Men det är kanske inte sakliga argument som styr Schulz. Det skulle ligga helt i hans grälsjuka natur att använda denna fråga för att skapa en personlig konflikt med president Trump. Vilket i så fall kan skapa medial uppmärksamhet som – kanske – kan lyfta SPD:s opinionssiffror.

Länk: Schulz opposes '2 percent' Nato goal »

3 kommentarer:

 1. Att Trump insisterar på att NATO-medlemmarna ska lägga 2% på försvaret som alliansen faktiskt kräver är nog hans mest rimliga krav... Att Ryssland på nåt sätt överhuvudtaget är ett militärt hot mot Europa är löjligt. Tyskland ensamt har en större ekonomi än Ryssland och har resurserna att bygga upp en försvarsmakt som kan svara på allt konventionellt som Ryssland har. Och det är bara ett (1) av länderna i NATO. UK, Italien, Frankrike, Polen... Försvaret av Europa är bara ett problem för att fega och kortsiktiga politiker låtit det bli det.

  SvaraRadera
 2. Karln är direkt farlig. Med honom vid makten finns en stor risk att de lyckosamma reformer som Tyskland genomförde för 15 år sedan rivs upp. Detta är mycket dåligt även för Sverige.

  SvaraRadera
 3. Relaterat önskemål: den tyska prostitutionslagstiftningen har skärpts och träder ikraft till sommaren. Vore intressant om Hax kunde ge en bakgrund (SPD:s roll) och en inblick i hur berlinarna ser på detta.
  För de som läser tyska: Lubi ställer intressanta frågor: http://www.eisbaerenforum.com/forum/showthread.php?805-Neues-Prostitutionsgesetz

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.