2017-05-15

Partiledardebatt utan svar


Så har man lagt ännu ett par timmar på att titta på SVT:s partiledardebatt.

Till att börja med var debattformatet hetsigare, mer rumphugget och mindre informativt än vanligt. Jag längtar verkligen tillbaka till de gamla partiledardebatterna – där politikerna fick tala om vad de ville, inom givna tidsramar. Vilket dessutom begränsade statstelevisionens inflytande över valet av ämnen.

Sedan var det mycket gnäll och försök att skylla på andra. Inte speciellt vuxet. Vad som verkligen måste göras... Där har partierna inte ens svar när det gäller deras egna kärnfrågor.

Ofta kändes det som om man ägnade sig åt politisk micro management, till exempel när det gäller skolan och jobben. Vilket sällan är någon lyckad idé.

Och när det kommer till jobben – då måste man veta att nya jobb med lägre ingångslöner bäst uppstår på en fri marknad. Visst, anställ gärna nya vårdbiträden. Men glöm inte att välståndet skapas i den produktiva sektorn. Skall politikerna göra något alls – då är det att se till att det finns begripliga och rättvisa regelverk, att företagsklimatet är gott och att det lönar sig att arbeta.

Får man folk i jobb tänder man dessutom en gnista hos dem, en dröm om att kunna skapa sig ett gott liv. Vilket rimligen måste vara bättre än utanförskap och kriminalitet.

SVT Play: Agendas partiledardebatt »

5 kommentarer:

 1. Jag är verkligen trött på bjäbbande politiker från vänster till höger. Vänstern med sina surrealistiska sociala frågor så som "rasistiska plåster" samt högerns fokus på att ta bort bidrag "gör det hårdare att leva på bidrag" samtidigt som man för en korporativistisk politik som inte gör att det blir enkelt att driva eget, anställa etc.

  Det enda som man kan göra i Sverige just nu är att dra ned kravet för ett aktiebolag till 15:- kronor, släppa lös massor av regleringar och, om man nu ändå ska slösa med skattepengar (det här med trygghetssystem finns ju lixom inbyggt i det svenska medvetandet) då ska man ta bort ALLA bidrag och slå ihop det till ett bidrag, någon form av villkorad medborgarlön. Då tar man på samma gång ned massor av myndigheter så som arbetsförmedligen, försäkringskassan, socialtjänsten etc.

  Men detta kommer tyvärr inte att hända, framför allt inte avreglering och lägre till obefintliga skatter eftersom då politikerna skulle avskaffa sig själva.

  SvaraRadera
 2. Hur mycket måste lönen sänkas för att en 45-årig analfabet från Somalia skall kunna få jobb? Inte ens de 80%iga subentionerna som borgarna drev igenom gav några jobb.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer ihåg de första partiledardueller jag såg på 70-talet. Palme, Fälldin, Boman och några till jag glömt namnet på satt framför en liten stab av experter och som kunde förse sin partiledare med fakta i de ämnen som debatterades. Suck vad jag längtar tillbaks till ett maskulint fakta å logikbaserad debatt (och samhällsstyre) istället för dagens känslostyrda feministiska one-liners debatterande (och regerande)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, dåtidens debatt var manlig och saklig.
   Nutidens debatt, även bland manliga politiker är feminiserad med attribut som att höja rösten och bli emotionell, prata i munnen på varandra etc

   Radera
  2. http://meritwager.nu/allmant/rektor-pa-gymnasieskola-det-har-ar-en-krutdurk-som-kommer-att-explodera/

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.