2017-06-02

Moderaterna måste bli frimodigare


I vart fall för tillfället tycks stormen kring M-ledaren Anna Kinberg Batra ha bedarrat. Nu gäller det att hon tar in en extremt kompetent partisekreterare. Det finns en del möjliga kandidater, även om de flesta inte längre är inne i partimaskineriet.

Men en sak ligger främst på partiledarens axlar: Att vara visionär, sympatisk och underhållande.

AKB var inne på ämnet vid dagens presskonferens. Hon säger att hon inte känner igen sig i att hon uppfattas som stel och att hon inte ger raka svar. Men så är det. Hon behöver en bra coach för att inte bara framstå som kompetent – utan även rekorderlig och trevlig.

Erik Hörstadius formulerade en gång saken som att människor röstar på folk som de kan tänka sig att bada bastu med. Det ligger mycket i denna iaktagelse.

Sedan gäller det att beröra människor. En populär beskrivning av vad som gör saker virala i den digitala världen säger att materialet måste svara på ett antal frågor. »So what? Why should I care? What's in it for me?« Räkna inte med att människor kommer att internalisera abstrakta politiska budskap på egen hand.

I detta sammanhang finns en faktor till – förmågan att väcka starka känslor. Att få folk att känna engagemang och delaktighet. Att skapa hopp och visioner. Att spela på det vackra och det rörande. Att rida på rättmätig vrede. Att vara underhållande. Att göra politiken intressant och spännande.

Att ha en tydlig ideologisk grund underlättar i sammanhanget.

Moderaterna måste helt enkelt bli modigare, roligare och mer engagerande. Det är en uppgift för hela partiet – men framförallt för partiledaren.

3 kommentarer:

 1. "Hon säger att hon inte känner igen sig i att hon uppfattas som stel och att hon inte ger raka svar. Men så är det. Hon behöver en bra coach för att inte bara framstå som kompetent – utan även rekorderlig och trevlig."

  Hon har en man som är standup komiker. Är det inte så att han har det hon saknar?

  Om hon är ärlig pch verkligen vill gå tilll botten med sin stelhet, som är värre än en fågelpinne, så kanske något kan göras. Man tycker hon borde förstå att det inte går att svara varenda fråga med "jag vill bygga Sverige starkare" eller "jag vill stärka x".

  Kanske kan hon sätta ihop en panel som buzzar varje gång som hon misslyckas med att nå fram.

  SvaraRadera
 2. "Moderaterna måste helt enkelt bli modigare, roligare och mer engagerande."
  En helt omöjlig uppgift. Moderaterna har spelat ut sin roll i svensk politik - må de vila i frid.//tompas11

  SvaraRadera
 3. Moderaterna tycker inte något om något. Vad är deras selling point? Ingen alls skulle jag säga.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.