2017-06-08

Svenska domstolar är riggade

Lite hastigt påkommet (möjligen med anledning av att SD växer i opinionen) skriver justitieråden Mats Melin och Stefan Lindskog en debattartikel om de svenska domstolarnas oberoende. [ SR » | SvJt » ]

Främst handlar texten om de högsta domstolarnas ovälde och om administrationens frihet. Gott så. Maktdelning är en viktig princip och det skall finnas vattentäta skott mellan den lagstiftande och verkställande makten å ena sidan och den dömande å den andra.

Tyvärr missar man helt elefanten i rummet: Att nämndemän (lekmannadomare) i de lägre rätterna utses av de politiska partierna.

De studier som gjorts visar att nämndemännen ofta ser sig som representanter för sitt parti och att de inte sällan dömer därefter. Dessutom lämnar deras kunskaper om uppdraget ofta mycket att önska, då de inte har någon utbildning i juridik. (Diesen, Lekmän som domare.)

Att de politiska partierna tillsätter domare är olämpligt, oförenligt med en demokratisk rättsstat och förenat med många faror.

Vi har redan sett exempel på hur nämndemän från SD varit partiska i mål som rör flyktingar och invandrare. I Stockholm sitter Feministiskt Initiativ i kommunfullmäktige och har därmed också rätt att utse nämndemän. Kan man verkligen vara säker på att de är opartiska i mål som till exempel rör sexbrott och kvinnofrid? Och det är inte speciellt långsökt att anta att miljöpartistiska nämndemän kan ha en egen agenda i miljömål och när byggärenden överklagas till våra förvaltningsdomstolar.

Detta för att inte tala om skattemål. (Om ni ursäktar.) Där står hela det politiska etablissemangets makt över individen på spel. Att då låta de politiska partierna tillsätta domarna är ett direkt hån mot rättsstatens och maktdelningens principer.

Gärna reformer för att stärka domstolarnas oberoende. Men börja med att avskaffa de politiskt tillsatta nämndemännen.

4 kommentarer:

 1. SVT är också politiskt toppstyrd. "SVT drivs som en stiftelse med ledamöter utsedda av regeringen" skriver Cwejman i sin artikel "Statlig media är aldrig oberoende" på gp.se. Har för mig att FI:s EU-parlamentariker var en ledamot och vann en plats i Bryssel efter extra exponering i SVT om FI och Gudrun? SVT:s valpejl.se lades kanske ned för att regeringen inte tyckte om den? Det skall inte vara lika spelregler för alla partier. Därför införs t ex partispärr även i kommuner.

  SvaraRadera
 2. "Men börja med att avskaffa de politiskt tillsatta nämndemännen. "

  Hur man än gör kommer dom i slutändan vara politiskt tillsatta. Eller finns det en grupp "neutrala" människor nånstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast att inte hämta nämndemännen direkt från de politiska partierna är ju redan det en oerhörd vinst.

   Radera
 3. Eller domare i upphovsrättsmål som är medlemmar i branschföreningen för upphovsrättsinnehavare.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.