2017-07-04

Fördelningspolitik strider mot demokratins fundament


Läs min senaste krönika hos Mårtensson:


"Fördelningspolitik innebär att man konfiskerar egendom från vissa medborgare och distribuerar den till andra. Detta är raka motsatsen till att behandla alla medborgare lika. Och det kan endast ske med tvång, eller om så krävs med våld eller hot om våld."

4 kommentarer:

 1. Jag tror att den största anledningen till avundsjukan vad gäller de ekonomiska klyftorna kan härledas till det "ansiktslösa" ägandet.

  Dvs det ägande som sker genom fonder och liknande, där de som röstar på bolagsstämmorna gör det utan insats av egna pengar. Jag tror att dessa tenderar att tillsätta styrelsemedlemmar ur sin egen krets med för frikostliga avtal eftersom det inte kostar dem något. Dessa styrelsemedlemmar tenderar att göra samma sak och så fortsätter det i företagens chefsled. Det resulterar i en uppsättning överbetalda chefer och styrelsemedlemmar som inte alltid har den kompetens som krävs men som kommer ur rätt cirklar. Det ända som kan få bukt med detta är att avskaffa det ansiktslösa ägandets rösträtt på bolagsstämmorna. (För övrigt anser jag inte att investmentbolag är ansiktslösa ägare, det är däremot fonder, akassor, fackförbund och liknande)

  SvaraRadera
 2. Se det över din livstid istället, där du betalar till dig själv över olika tidsperioder. När du är barn, studerande, arbetslös, sjuk, arbetande, pensionär... Då är det inte så illa. Men mer demokrati och frihet vore önskvärt!

  SvaraRadera
 3. Jag har inga större förhoppningar om att ändra något. Men jag vill att folk skall vara medvetna om det principiella problemet.

  SvaraRadera
 4. En lösning på de dilemman som överdriven socialism leder till kan vara minimal medborgarlön (typ 5000kr) till alla (miljardär som uteliggare) och sen skrota alla transfereringssystem. Alla kan då undgå svältdöden (samt att alla andra slipper kostnader för matstölder osv). Det osmakliga med dagens transfereringssystem är inte att det räddar några få individer från svält utan själva utjämningen... Skillnader är inte något negativt utan tvärtom stimulerande.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.