2018-06-20

Förvirring efter EU-beslut om länkskatt och nätcensur


Begreppsförvirringen efter beslutet om länkskatt och internet-censur i Europaparlamentets rättsliga utskott är nästan i klass med oredan vid fars dag i Arvika.

Så här röstades det, vad gäller de partigrupper som är relevanta ur ett svenskt perspektiv:
  • EPP - dit M och KD hör - en ledamot röstade bara för nätcensur och sex ledamöter röstade för både länkskatt och nätcensur.
  • S&D - dit S och FI hör - två ledamöter röstade också för.
  • ALDE - dit C och L hör - två ledamöter röstade också för.
  • EFD - dit SD hör - en ledamot röstade också för.
  • GUE/NGL - dit V hör - röstade nej.
  • Greens/EFA - dit MP hör - röstade också nej.
Dock bör man notera att den svenska regeringen - där ju MP ingår - röstade för nätcensur i EU:s ministerråd. Så gröningarna tycks motarbeta sig själva...

Hur man benar ut detta inför en eventuell votering i Europaparlamentets plenum skall bli intressant att se, då bl.a. ett antal svenska ledamöter från Allianspartierna och S nu har meddelat att de är mot dagens beslut.

Det kan särskilt uppmärksammas att från EFD-gruppen (som består av euroskeptiska och nationalkonservativa partier, bl.a. SD), röstade ledamoten Joëlle Bergeron för länkskatt och nätcensur, trots att gruppen i andra sammanhang hävdar att EU lägger sig i för mycket. Detta är också intressant ur perspektivet att länkskatten är till för att gynna elitmedia och att nätcensuren kan komma att användas för att göra livet surt för alternativa media, som ju annars är rätt vanligt förekommande på den kanten.

Vi får väl ta upp saken med dem i valrörelsen.

1 kommentar:

  1. Stoppa förslagen om nätcencur och länkskatt omedelbart!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.