2018-06-20

EP/JURI ger grönt ljus för länkskatt och nätcensur i EU

Är det verkligen så här vi vill ha det?

Allt är som vanligt kaotiskt efter en utskottsvotering i Europaparlamentet. Antalet tillägg och ändringar är överväldigande och någon verklig klarhet i detaljerna kommer vi inte att få förrän protokollet och den slutliga texten ligger klara.

Men det står klart att det rättsliga utskottet, JURI, just har sagt ja till både länkskatt och nätcensur.

Så nu, vad?

Om knappt två veckor skall Europaparlamentet fatta beslut i plenum, om att inleda förhandlingar om dessa frågor med ministerrådet och EU-kommissionen. Detta är normalt sett bara en formalitet. Men det finns öppningar...

Steg 1:
Frågan om förhandlingsmandat kommer att meddelas när parlamentet öppnar sin nästa session i Strasbourg, måndag 2 juli. Om ingen protesterar, då antas mandatet med automatik. Men om minst 76 ledamöter så begär kan frågan om mandatet komma upp till votering på onsdag eller torsdag.

Steg 2:
Skulle det - på något mirakulöst sätt - bli ett nej till förhandlingsmandatet i den voteringen är bollen fortfarande i spel. Då hamnar frågan på agendan för nästa session. Och då finns det möjlighet att lägga fram och rösta om nya ändringsförslag.

Komplicerat? Absolut! But it ain't over 'til the fat lady sings.

Så vad kan vi göra?

Nu gäller det att vädja till alla Europaparlamentets ledamöter om att stoppa länkskatten och nätcensuren, i plenum - innan man går in i förhandlingar med ministerrådet och kommissionen.

Det hänger på en skör tråd, men det är värt ett försök.

• Se även EFFlive på Twitter »

• EDRi har också en post om hur vi går vidare »

• Bakgrundsinformation »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.