2018-08-13

Media - Miljöpartiets lojala valarbetare


Media skall granska makten - inte styra debatten. Speciellt inte till ett politiskt partis fördel.

Förra sommaren var den blötaste och kallaste på 150 år. Medias rubriker skrek ut att nu blir det aldrig mer fint väder. Årets sommar var den varmaste och torraste på 160 år. Och nu är det krigsrubriker om evig torka och gassande sol. Vilket väder vi än har kopplar pressen det till klimatfrågan - och drar ut frågan till sin spets.

I helgen har tidningarna närmast tävlat med varandra om att slå upp klimatfrågan stort. Alla andra frågor trängs undan. Vilket jag tror egentligen har mindre med vädret att göra - och mer med det faktum att det är tre veckor kvar till riksdagsvalet. Nu ser journalistkåren en chans att lyfta sitt favoritparti, Miljöpartiet.

Men om nu klimatfrågan är så stor och viktig som man vill göra den till - då är Miljöpartiet det sista parti man skall rösta på.

MP ägnar sig i allt väsentligt bara åt symbolpolitik. De har inget att komma med vad gäller att minska användningen av fossila bränslen i de delar av världen där utsläppen är värst. Och deras tillväxtfientliga politik gör Sverige sämre rustat på miljöområdet.

Miljöförstöringen är värst i fattiga länder och utvecklingsländer. (T.ex. kommer 95% av all plast i haven från tio floder i Asien och Afrika.) Däremot går utvecklingen åt rätt håll i länder med god ekonomisk och teknisk utveckling - alltså sådana framsteg som MP är kritiskt till.

Men framförallt är MP motståndare till en helt fossilfri svensk elproduktion. De säger hårdnackat nej till kärnkraft - trots att ny kärnteknik är så väl säker som möjlig att använda för att bli av med avfallet från de gamla kärnkraftverken.

Med kärnkraft och vattenkraft kan Sverige ha en god, tillförlitlig och i princip helt utsläppsfri elproduktion under överskådlig framtid. Om vi vill.

Men MP säger nej. Man kan undra vad de menar att alla tåg, elbilar och elcyklar skall drivas och laddas med. (Vind och sol står för endast en försumbar del av svensk elproduktion.)

Är det verkligen ansvarsfullt att driva en energipolitik som - helt i onödan - hotar så väl industrin som vår ekonomiska tillväxt? (Prognoserna för tillväxten är redan tillräckligt dåliga som de är.) Är det över huvud taget rimligt att ett politiskt parti aktivt skapar nya problem istället för att lösa dem vi redan har?

Detta borde media granska, kritiskt - istället för att agera valarbetare åt Sveriges mest utvecklingsfientliga och svekfulla riksdagsparti.

2 kommentarer:

  1. "Detta borde media granska, kritiskt - istället för att agera valarbetare åt Sveriges mest utvecklingsfientliga och svekfulla riksdagsparti."

    Det där sista hade inget att göra med alla svek av löften kring frihet på nätet och personlig integritet i 2014's valrörelse månne?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.