2018-10-17

Är det dags att låta Alliansen dö?


L & C har fastnat i en tanke-loop där S förväntas stödja en bred Allians-regering. Eller att S ingår ett regeringssamarbete med Alliansen, utan att för den sakens skull få statsministerposten.

Men det kommer helt enkelt inte att ske.

Trots detta vägrar L & C att släppa fram det enda möjliga renodlat borgerliga alternativet, det vill säga en M- eller M+KD-regering.

Så det kanske börjar bli dags att tänka tanken att ge upp Alliansen och låta mittenpartierna ingå i en regering med det röd-gröna blocket - med Stefan Löfven som statsminister. För det är ju däråt de drar, eller hur?

L+C+S+MP har 167 mandat. Med V 195 mandat, klart över den magiska 175-gränsen.

M+KD har 92 mandat. M+KD+SD har 154. Så en L+C+S+MP-regering behöver inte ens aktivt stöd från V - även om M+KD+SD skulle rösta nej.

Kom inte och påstå annat än att mittenpartierna är mycket väl medvetna om dessa siffror. Allt annat är god min i elakt spel. Vad vi nu ser är hur L & C trampar vatten, till dess att de med spelad motvillighet sätter sig i regering med S & MP. Och då är det kanske lika bra att göra pinan så kort som möjligt.

Sedan kan S suga musten ur mittenpartierna, på samma sätt som de gjort med MP. Lägg till det en kommande lågkonjunktur, usla tillväxtsiffror, ett EU-samarbete i gungning, en tafatt integrationspolitik och allehanda samhällelig kärnverksamhet i kris. L & C kommer trots detta att kasta sig på svärdet - helt enkelt eftersom de sätter sina maktambitioner framför allt annat.

Det kommer att kallas att ta ansvar för landet i ett besvärligt läge. Visst.

Det blir fyra förlorade år till. Men det skulle ge M och KD en chans att driva borgerlig politik på riktigt, om än i opposition. Vilket nog vore nyttigt för dem. L & C kommer att drabbas av en besvärande svekdebatt. Och SD kommer att dra till sig än fler missnöjesröster, främst från S.

Sedan får väl den återstående borgerligheten och alla frihetliga krafter ägna resten av mandatperioden åt att detronisera S inför valet år 2022. Sossarna befinner sig ju trots allt redan i en mycket lång utförsbacke.

2 kommentarer:

  1. Men om S skippar MP och L+C ser till att få hälften av alla statsråd och full kontroll över utrikes och näringsdepartmentet så känns lösningen acceptabel givet det parlamentariska läget. Med den lösningen skulle mittenpartierna inte ätas upp av S. Sen tror jag förstås inte att sossarna skulle vara så intresserade av den lösningen.

    SvaraRadera
  2. skulle tro att under dessa fyra år med M samt KD i oposition så kommer en ny dynamic att utvecklas med SD.
    huruvida detta kommer att vara ett öppet samarbete mellan de tre återstår att se. Jag är övertygad om att M samt KD inte kommer att tillåta sig att hamna i samma situation vid nästa val.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.