2018-10-16

Decentralisera Sverige


Läs min senaste krönika hos Mårtensson:


Om att decentralisera Sverige till att bli en förbundsstat, där olika delstater får stor frihet att utveckla sina egna system och där de kan gå olika politiska vägar, på riktigt. För att människor skall kunna rösta med fötterna och i större utsträckning få en chans att leva sina liv som det passar dem.

2 kommentarer:

 1. En väl behövlig diskussion, inte minst med tanke på att Sverige näst efter Frankrike, är Europas mest centralstyrda stat. Fastän Sverige till ytan är Europas tredje största stat, och har längst avstånd inom sig i hela EU.

  Och ännu mer, med tanke på den nuvarande absurda Stockholmsdominalismen och berlinmuren i Storköpenhamnsområdet.

  Men varför förhåller du dig inte ens till konceptet "Regionernas Europa", och det faktum att ett alltmer integrerat Västeuropa innebär centralstatens försvagning och regionernas förstärkning? Ett Swexit skulle innebära en konsoliderad centralstat i Mälardalen, och döden för all politisk regionalism i Sverige:

  https://web.archive.org/web/20070103053829/http://www.scania.org/activities/lathund/index.html

  Och hur kan vi hindra Stockholms "power grabs" och despotiska böjelser?

  Som Mises påpekar i Omnipotent Government, har inte ens Schweiz konstitutionella finurligheter kunnat förhindra det att degenerera från en konfederation till en nationalstat. Där Bern förvandlats från ett säte (som New York är för FN) till en huvudstad i ordets rätta mening:

  https://mises.org/library/omnipotent-government-rise-total-state-and-total-war

  Varför inte federalism i ordets rätta mening inom Sverige - dubbel suveränitet - och full secessionsrätt?

  SvaraRadera
 2. Ursäkta utanför ämnet: men enligt SVT s hemsida så anser polisen ( ”Polisen stoppar Emmabodafestivalen”)att ”festivalen blivit en mötesplats för drogliberala”. Det är ett anmärkningsvärt påstående. Inte skall väl polisen pyssla med politik?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.