2018-12-29

Klimat-Greta has left the building


Klimat-Greta måste vara årets mest cyniska exempel på barnarbete.

Först används hon och hennes klimatstrejk för att promota mammas nya bok. Sedan för att lansera en ny klimatsmart PR-byrå. Vilket är väl dokumenterat.

Därefter dök hon upp på klimattoppmötet i Polen. Och höll tal - vilket gav mig visst huvudbry. Ett tal värdigt en DDR-pionjär, för övrigt.Sedan lämnar hon scenen. Och det är nu det blir intressant.

Det är ju liksom inte som att man bara promenerar in på klimattoppmötet med fem minuters varsel och håller ett tal. Sådant är planerat och uppstyrt låååångt i förväg. Så hur lyckades man klämma in Klimat-Greta, som ju vid tillfället bara varit i allmänhetens kännedom någon vecka?

En sak som fascinerar mig är att folk inte tycks se vad som finns rakt under deras näsor. Så här ser det - enligt SVT Morgons egen film - ut när Greta stiger ner från scenen.


Lägger du märke till något på bilden?


Det är ingen där. Jo, en.


Så när "talade" hon? Under soundchecken? I kaffepausen? Under lunchen?

Är Klimat-Greta fake news?

Är detta något som har arrangerats av Sveriges Television, för att framställa Klimat-Gretas tal till farbröderna som något mer och annat än det verkligen var? (Även om morgon-tv under fredagen av misstag råkade visa mer av rå-tapen än vad som var meningen?) Är allt en anka?

Statens Television, nu även på din skattsedel.

(Klicka på bilderna för större varianter.)

71 kommentarer:

 1. https://www.svtplay.se/video/18654702/morgonstudion/morgonstudion-28-dec-06-00-1?start=auto&tab=2018

  Kl 09:09-09:11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mamma har en bok att sälja.
   Pappa har en mamma att sälja.
   PR-byrån vill också tjäna en god slant.
   SVT har ett uppdrag att utföra.
   Greta är pitchen.

   Radera
 2. Hoppas att någon sparar filmklippet för innan året är slut har klippet redigerats eller tagits bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett till att rippa det, ladda ner programmet Svtplay-dl själv så att du också kan bidra till att arkivera statsmedias snedsteg.

   Radera
 3. SVT är mer DDR än man kunde tro?
  Det här var det sämsta man kunde tänka sig från det hållet!

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Vad är det med ljudet? Jag kan inte höra något speciellt?

   Radera
 5. Eller tröttnade någon internt på SVT på lögnerna och sände ”fel” klipp med flit?

  SvaraRadera
 6. Konstigt klippet ligger kvar på SVT. Pinsamt för Public Service, fast dom flesta tänker inte på detta, och är man hjärntvättad så kanske man tycker talet var bra.

  Men visst skall vi tänka på miljön, men då på riktigt

  SvaraRadera
 7. Eftersom inte media ställer några fråhor, gör jag det - fyra stycken. https://www.dropbox.com/s/n76rki8dl4csvhq/de.jpg?dl=0
  1. Elproduktionen i Tyskland är beroende av fossil energi. Hur skall den ersättas då även kärnkraften skall avvecklad? Inget kol, ingen gas!
  2. Hur många miljoner tyskar dör om man stänger av all fossilframställd elektricitet denna vinter?
  3. Förnybar energi betyder också att utrustningen som förser oss med sol- och vindenergi successivt måste förnyas. Pilarna visar att en del av solpanelernas energi behövs för att tillverka nya solpaneler. Hur många år tar det innan en solcellspanel har återbetalat den energi som går åt för att tillverka den? Tips: Garantitiden för en solpanel är 25 år.
  4. Bilden visar bara Tyskland elproduktion. Varifrån skall elektricitet komma som skall förse alla nya elfordon med ström?

  SvaraRadera
 8. Misstänkte att det var något fel då den lilla flickan sa stt vi i Sverige har EXTREMT höga utsläpp av koldioxid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige och svenskarna har extremt höga utsläpp. Vi släpper dock ut det mesta utanför landets gränser. Hur går det ihop? Jo, utsläppen sker genom vår konsumtion.

   Radera
 9. Frihet är slaveri
  som vi brukar säga här på redaktionen.
  Andras slaveri..

  SvaraRadera
 10. Hahaha! Detta är ju fake news på CNN-nivå! De passade på att rigga ett tal medan alla var på lunch! Vilket otroligt bottennapp av SVT!

  Inte för att jag hade nåt särskilt förtroende för SVT sedan tidigare men detta tar ju priset!

  SvaraRadera
 11. Fake-news och dumheter !
  Sverige är i toppskiktet i renlighet för miljö och utsläpp .
  Dels är andelen svenskar i världen bara några promille utöver att vi är rena , detta innebär att även om absolut all förbränning och annan smuts totalförbjöds i Sverige så skulle det sannolikt inte synas i volymen av världens alla utsläpp !

  Detta med miljö och alla hittepå-skatter är till för att dra in lite extra till den konkursmässiga statskassan samt att rikta fokus bort från den extremt destruktiva invandringspolitik som förs ! !

  SvaraRadera
  Svar
  1. För klimatets del handlar det om utsläpp av koldioxid, något varje svensk i genomsnitt släpper ut 4,5 ton av årligen. Det är runt genomsnittet för europa. Då har man räknat bort att vår industri primärt ligger i andra länder.

   Du vet alltså inte vad du pratar om och dina åsikter är inte baserade på verkligheten.

   Radera
  2. Denna öppna datakälla finns så kan jämföra https://data.footprintnetwork.org/#/

   Radera
  3. Tja, 4,5 är lite under det globala per capita utsläppet
   och då lever vi i ett kallt land med stora avstånd. Inte så illa.

   Radera
  4. Nej, vår industri ligger inte primärt i andra länder. Sverige är ett exportland och räknar du ren konsumtion ligger vi lågt i och med att det mesta som produceras i Sverige är koldioxidintensivt och konsumeras i andra länder. Siten du länkade redovisar inte sina källor om man inte betalar.

   Radera
  5. SVT och dess anställda pk människor är en farlig kombination! Som sagt så är Sveriges utsläpp lägre än många andra länder i Europa. Flickan är hjärntvättad av sin neurotiska mamma.

   Radera
 12. Det borde väl finnas schema på när alla talare talade? Finns Greta ens med där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara detta?

   Vad är i så fall "Abibimman Foundation"?

   https://unfccc.int/event/abibimman-foundation-greta-thunberg-15-years-old-ignites-school-strike-for-climate

   Radera
  2. Ja, det kan nog vara det. Tanken att SVT arrangerar ett tal i Katowice har litet tinfoil hat över sig. Att få sitter i publiken kan ha att göra med vilka sessioner som löper parallellt. Några av de som sitter där kan vara världsledare---spekulation liksom blogginlägget. Men visst, då kanske det är en överdrift att säga "världsledarna". Ändå lär nog Alexanderssons blogginlägg och all sörja som citerar det vara mer fake news än det SVT publicerat.

   Radera
  3. @Anonym30 december, 2018 10:54

   "Ändå lär nog Alexanderssons blogginlägg och all sörja som citerar det vara mer fake news än det SVT publicerat."

   LOL: När kompisen fastnat med fingrarna i syltburken gäller det att peka åt ett annat håll och säga att det finns mycket värre sylttjuvar på andra sidan rummet.

   Men nu var det inte dem vi pratade om här utan just precis det som Alexandersson skriver om. En slags semi-fake news. Stagead händelse som via SVT:s reportrar blåses upp och överdrivs av okänd anledning. Inte seriös journalistik någonstans i sikte trots rundlig skattefinansiering i miljardklassen.

   Radera
 13. Vad de säger är att talet blivit omdebaterat, vilket det bevisligen blivit. Du är ett av flera exempel.
  Ser inte någonstanns i klippet några påståenden som varit osanna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "talat inför FN:s generalsekreterare" skriver SVT om klippet. Om de istället hade skrivit "generalsekreterarnas tomma stolar" hade det inte varit osant.

   Radera
  2. FN har bara en generalsekreterare. Det vet väl alla? (Kan dock inte se om han var där).

   Radera
 14. Hej
  utan att vilja vara det minsta oförskämd vill jag gratta Hax till ett relevant inlägg som dessutom medfört en mängd intressanta kommentarer.Bloggen lyfter och får vingar.Jag måste erkänna att det
  känns som det var ett tag sen sist.

  //Ögat

  SvaraRadera
 15. DDR-vibbar på hur man lär ungdomar att mobba klimatskeptiker sändes idag på statstelevisionen:
  Totalt globalt

  SvaraRadera
 16. Ha ha....så avslöjande. "Greta talar inför världens ledare". Nej, inte direkt.
  De ser så förvånade ut de som sitter i panelen. Förstår nu varför.

  SvaraRadera
 17. Ser väl ut som hon höll talet sittande vid ett bord med folk på båda sidor. Den film som visar henne ensam i en talarstol kan då vara ett arrangerat fototillfälle, kanske i samband med en repitition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då vore det väl lämpligare att använda bilderna från det faktiska mötet hon hade. Men istället ljuger de ihop ett inslag från stora scenen.


   SVT valde dessa bilder trots att de visste, eller menar du att det var ett redaktionellt misstag?

   Radera
 18. Äntligen kommer Hax med ett riktigt scoop igen! Man tackar och bockar!! Se nu till att sprida detta alla!

  SvaraRadera
 19. Statstelevisionen klipper lägligt när applåderna inte riktigt vill ta sig efter att Super-Greta tackat för sig. Att applådåskorna uteblir beror förstås på att de enda i salen är tre besvärade "världsledare" på podiet och Gretas entourage framför detta, som till största delen består av SvT:s reportageteam.
  Det hela verkar iscensatt för att kunna visas upp för de svenska skattebetalarna och lura folk att Gretas strejk verkligen skulle ha betydelse utanför Svedala.

  Inslaget finns att se permanent här: https://youtu.be/v2O7--voJ_g

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt oavsett den här debatten så har ett flertal medier i andra länder rapporterat om henne (ex https://www.theguardian.com/environment/2018/dec/04/leaders-like-children-school-strike-founder-greta-thunberg-tells-un-climate-summit) och andra unga har kopierat hennes aktion i bl.a. Australien och UK, så att hon uppmärksammats utanför "Svedala" är inget att diskutera.

   Radera
  2. Nu var det ju inte uppmärksamheten som ifrågasattes utan huruvida det alls hade talats inför de samlade världsledarna.

   Notera hur SVT gick från originalrapporteringens form till att nu tala om hur "hennes tal riktade sig till världens ledare".

   Även internationella medier gillade bilderna från stora scenen.

   Radera
 20. https://www.svtplay.se/klipp/20387255/15-ariga-greta-thunberg-klimatmotets-unga-superstjarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. hmmm.. hon har slutat flyga... hon lär ju inte tagit tåget till klimatmötet (eller kanske va det hon gjorde så hon blev så pass försenad så alla andra hann flyga hem) kan det ha varit en bilresa o om det var det låt oss hoppas det var en flintstone bil så det inte generade några utsläpp alls..

   Radera
 21. SVT är nominerat till Årets Förvillare 2018.
  Rösta här: https://poll.fm/10198725

  SvaraRadera
 22. Nu har jag forskat lite i det. Greta Thunberg talade kl 22:54 den 12:e december. Här är talet genom mötets officiella inspelning. Spola fram 12h45m i sändningen. Någon överblick av publiken får man inte se men med tanke på att Greta är bland de sista som håller tal så får man väl anta att publiken gått hem för dagen.

  https://unfccc-cop24.streamworld.de/webcast/second-part-of-the-high-level-segment-2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, precis när talet är slut får man se publik. Det är fler än en person.

   Radera
  2. Ja där sitter ett knappt dussin ihopträngda "lyssnare". Observera att dessa inte är deltagare (inga konferensmikar).

   Samtliga delegater hade gått hem för länge sen när de ljög ihop sitt reportage.

   Radera
 23. S olkraft+
  V indkraft=
  T io procent!

  Public service är ett skämt, de är fake news.

  SvaraRadera
 24. https://uvell.se/2018/12/11/pr-spinnet-bakom-greta-thunberg/?fbclid=IwAR3sgzwtsvrESZTnWg4R_SiCAKi3DSVONt-K4G-ycShSDnYs48kbRnw1Ecg

  SvaraRadera
 25. Här kan man finna tidpunkter då denna tjejen skulle prata, ser det ut som.

  https://unfccc.int/index.php/es/calendar/list?search-phrase=Thunberg&event-type=All&date_start=2018-09-20&date_end=&body=All

  SvaraRadera
 26. Video från själva konferensen där talare prata i ca 13 timmar i sträck

  I denna videon vid 12:45:00 få hon 1 minut på sig att prata:
  https://unfccc-cop24.streamworld.de/webcast/second-part-of-the-high-level-segment-2

  SvaraRadera
 27. Det är väl klart som korvspad att jäntans föräldrar har en avsevärd påverkan på hela denna lilla strålkastarljustörstande cirkus. ..

  SvaraRadera
 28. Det är inget konstigt att Greta saknar publik, men att TV väljer att sända det ändå med tanke på hennes uppmärksamhet hemmma. Problemet är att man exploaterar barn inom politiken, det finns en anledning till varför man inte får rösta före 18 års ålder

  SvaraRadera
 29. Grisbrottaren du är verkligen ute och far. Ditt klipp är från Morgonstudion. I det riktiga inslaget har man inte klippt i "applåden". https://www.svtplay.se/klipp/20387255/15-ariga-greta-thunberg-klimatmotets-unga-superstjarna

  Klippet finns också kvar så ni behöver inte vara oroliga. Svt visar ju de tomma stolarna så det är inget scoop detta.

  Hennes tal som hade lite mer publik kan man ju som många kommenterat här se 12.45 in i detta klippet. https://unfccc-cop24.streamworld.de/webcast/second-part-of-the-high-level-segment-2

  Så Henrik Alexandersson, Grisbrottaren och alla andra kan koppla av.
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "i Katowice talade hon inför makthavare från hela världen"...

   klipp-o-klistra-"sanningar" helt okej när det är de goda som gör det?

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/falsk-bild-fran-fristadstroget-sprids-pa-natet

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/moderaternas-kritiserade-film-innehaller-falska-bilder

   Radera
  2. SVT gav Hax rätt denna gång, ifall du missade detta: https://nyheteridag.se/svt-svarar-om-gretas-tal-infor-tomma-stolar-det-stammer/

   Radera
 30. Hon blir tilldelad 1 minut av ordföranden för sitt statement - men sen talar hon i 3 minuter och 15 sekunder ....

  Hon skriver på sitt Instagram att hon har Asperger's och då kan det vara förklarligt att hon föredrar att sitta i sin ensamhet och strejka istf umgås med en massa klasskompisar i skolan hela dagarna.

  Social träning kan vara nyttigt för den med Asperger's syndrom men att dras omkring och visas upp, som hennes föräldrar nu gör med henne, måste väl kunna anses som snudd på misshandel?

  SvaraRadera
 31. It's OK

  when we do it

  SvaraRadera
 32. Här sitter Greta Thunberg med FN:s generalsekreterare. Fake?
  http://enb.iisd.org/climate/cop24/enb/3dec.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där bilden är tagen i ett av de små mötesrummen, där hon fick hälsa på Guterres. Den visar inte att hon "talar till världens ledare", som media påstått.

   Radera
  2. Notera att de är i ett konferensrum, inte på stora scenen. Jämför sedan med SVT's sändningar.

   Det där konferensrummet rymmer inte "ledare från hela världen".

   Radera
  3. "Youth Session with UN Secretary-General" - inte ett tal inför all världens ledare.

   Radera
 33. Erica Lascelles på SVT Nyheter får pudla och ger Hax rätt.En bild säger mer än tusen ord och här gick det inte att neka.Man ljög lite bara.
  Det stämmer att det inte var så många som lyssnade som man ju kan se på bilden.Man ljög lite bara - Urschäkta urschäkta så mycket då om de nu va så viktigt för er att få rätt va liksom.

  SvaraRadera
 34. SVT svarar om Gretas tal inför tomma stolar: ”Det stämmer”

  https://nyheteridag.se/svt-svarar-om-gretas-tal-infor-tomma-stolar-det-stammer/

  SvaraRadera
 35. Vad hon gjorde var att tala inför *ungdomar* från hela världen + Guterres. I ett litet konferensrum. Inte allehanda världsledare - som media påstod.

  http://enb.iisd.org/climate/cop24/enb/3dec.html

  SvaraRadera
 36. Behöver ett förtydligande här känns det som.
  Har SVT offentligt erkänt och bett om ursäkt?
  Har den där Erica Lascelles gått utanför sitt mandat och påstått något som sätter hela hennes karriär på spel?
  Kommer det i annat fall någon offentlig ursäkt från SVT som torskat med fingrarna i syltburken igen?

  SvaraRadera
 37. Olika tillfällen? Här ser det ut som att det är personer som lyssnar och applåderar: https://www.natursidan.se/nyheter/hela-greta-thunbers-tal-till-fns-generalsekreterare/?fbclid=IwAR0ChTxIP2BD41cbAE8EM-Z8Et0XUoyp0q4D4YnyYBsPLYA6S3ubtyCkv6w

  Jag har ingen aning om hur vanligt det är att inte alla deltagare sitter i salen. I svenska Riksdagen är det inget ovanligt att ngn håller tal inför mestadels tomma bänkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lokalen var inte helt tom. Hennes far, pr-konsulterna och statsreportrarna var ju där.

   Hur många världsledare känner du igen från bilderna?

   Radera
 38. Hej
  Tänker att det nu är en tidsfråga innan regeringens expert Henrik Arnstad kräver Hax huvud på ett fat.
  Precis som är fallet med den kriminella Ebba Busch Thor som enligt Arnstad hämtat information från högerextremistsajter angående regeringens expert på svenska traditioner Ingrid Lomfors.Ska värdegrunden kunna hållas obefläckad måste vi krossa ett och annat ägg.Regeringens överstekucku har många långa telefonsamtal framför sig!

  SvaraRadera
 39. Tittade på polska TVN24:s sajt.
  https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/cop24-w-katowicach-15-letnia-greta-thunberg-liderzy-nas-zawiedli,889201.html
  Hittar bara att hon talat inför journalister, inte inför själva klimatmötet i Katowica.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett fall för Granskningsnämnden? Skulle vara bra om SVT sände en rättelse på samma nyhetsprogram om de har farit med osanning!
   https://kontakt.svt.se/guide/faktagranskning-och-saklighet
   https://nyheteridag.se/svt-profilen-anklagar-m-riksdagsman-for-fortal-forgiftar-samtalsklimatet/

   Radera
 40. Tänk att det finns folk som gått på det här med klimathotet :) ut ur bubblan vänner . Det är solen som påverkar klimatet inte vi människor. Klimatet har i alla tider ändrats och det är inget vi kan göra ngt åt. Herregud googla och lyssna på den andra sidan så får ni fakta. Klimathots fejken genererar så mycket pengar att man kan inte ge upp det nu då det är så många som tjänar pengar på att det finns ett klimathot. Skulle det bli upptäckt att det inte är så så kommer massor av människor att bli av med sina klimatjobb och alla skatter som betalas pga klimatet och alla bidrag man får pga klimatet . Märkligt att inte en enda frågar varför man inte hör en enda i media som säger att det inte finns ngt klimathot? Jo för de får inte komma till tals. detta är uppgjort .

  SvaraRadera
 41. Skönt att höra att så många fortfarande är lyckligt ovetande, lyckliga er och stackars ni alltför få olyckligt vetande som ändå försöker. Stå på er, ni som orkar.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.