2019-02-07

Låt inte EU ödelägga internet!


Skall man reagera när politikerna är på väg att göra något väldigt dumt? Eller skall man vänta tills det är för sent?

Det finns många exempel. Men låt mig uppehålla mig vid EU:s nya direktiv om upphovsrätt. Inom kort kan internet som vi känner det att komma att förändras, på ett riktigt dåligt sätt. Men väldigt få tycks bry sig.

Det är likadant varje gång. Nätets frihet har hotats av flera EU-förslag, till exempel i telekom-paketet och med ACTA-avtalet. Endast ett litet fåtal aktivister har brytt sig. Till absolut sista stund - då mail-stormar och demonstrationer fått Europaparlamentet att backa.

Nu ligger nya förslag på bordet. Upphovsrättsdirektivets artikel 11 - den så kallade länkskatten - kommer att göra det omöjligt att fritt länka till nyheter och artiklar i media. Och artikel 13 - uppladdningsfiltret - kommer att innebära övervakning, granskning och i förekommande fall censur av allt som alla lägger upp på nätets olika plattformar.

Skillnaden är att vi nu är väldigt nära ett beslut - utan att vanligt folk tycks bry sig. Alls. Det kan ha att göra med EU:s snåriga beslutsgång, där den som inte är insatt kan ha svårt att hänga med i svängarna. Och det kan ha att göra med att etablerad media är part i målet, och är pådrivande främst för artikel 11. Så det är locket på.

Samtidigt kan det nya direktivet få dramatiska konsekvenser. Youtube hotar att blockera alla användare i EU, eftersom artikel 13 ställer krav som är omöjliga att möta. Samma problem ställs Facebook, Instagram, LinkedInSnapchat, Pinterest, WordPressBlogger, reddit och alla andra sociala plattformar inför. Så det är verkligen ingen överdrift att påstå att det nya EU-direktivet kan komma att förändra - och ödelägga - internet som vi känner det.

Detta kommer att drabba dig.

Nu är det hög tid att bullra och protestera - på alla upptänkliga sätt. Och att sprida ordet, så att folk verkligen fattar vad som är på väg att hända.

Länkar för dig som vill läsa på:
• EU:s nya direktiv om upphovsrätt – problemen med artikel 11 & 13 »
• Youtube: Artikel 13 sätter stopp för ”fair use” »
• EU:s länkskatt – ett förbud mot gratis nyheter? »
• EU vill förbjuda nätpublicister att sprida sitt material utan att ta betalt »
• EU:s uppladdningsfilter, ett praktiskt, logiskt och demokratiskt svart hål »
• Artikel 11 & 13: Försöker Europaparlamentet lura folket? »
• Länkskatten: Google News hotar stänga ner i EU »
• Artikel 11 gör internet obegripligt »
• EU:s länkskatt och nätcensur rycker allt närmare »Youtube »Youtube »

2 kommentarer:

  1. Låt politikerna genomföra detta innan valet, låt boskapen gå och rösta som vanligt och det nya parlamentet implementera reglera, vänta till nästa val efter det och se hur folk röstar då...

    SvaraRadera
  2. Bullra? Till vad nytta?
    Protestera? Hur skulle det vara meningsfullt?

    Klassiskt Liberala Partiet verkar heller inte göra något märkbart heller för den delen ...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.