2019-04-15

Det kanske fortfarande går att stoppa EU:s »länkskatt« och uppladdningsfilter


EU:s nya upphovsrättsdirektiv är nu klubbat av ministerrådet. Vilket innebär att det blir både »länkskatt« och uppladdningsfilter - samt att makten över det fria ordet flyttas från lagarna och rättsväsendet till nätjättarna och deras användarvillkor.

Men - man skall aldrig, aldrig, aldrig ge upp. Här är en idé som i vart fall inte är sämre än någon annan för tillfället:

Efter EU-valet skall en ny EU-kommission utses. Den måste godkännas av Europaparlamentet. Det brukar vara en livad process, där parlamentet vill visa sin makt genom att stoppa någon eller några av de föreslagna kommissionärerna. Detta kan möjligen utnyttjas för att döda i vart fall de värsta delarna av upphovsrättsdirektivet.

Eftersom det finns skäl att tro att det nyvalda parlamentet kommer att vara mer kritiskt till upphovsrättsdirektivet än det nuvarande - så kan man (i vart fall i teorin) använda detta för att blockera frågan.

Enkelt uttryckt: Om den tillträdande EU-kommissionen inte lovar att skrota de värsta delarna av upphovsrättsdirektivet - då blockerar parlamentet den nya kommissionen.

Jag kandiderar i EU-valet för Klassiskt liberala partiet. Om jag på något mirakulöst sätt skulle bli vald - då kommer jag genast och med full kraft att ge mig i kast med ovanstående projekt.

1 kommentar:

  1. Bra! Never say die!

    https://www.youtube.com/watch?v=s_LncVnecLA

    /Mikael Gennser

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.