2019-05-27

Europavalet - dagen efter

EU-valet 2019 är över. Till att börja med vill jag tacka alla som röstat på Klassiskt liberala partiet och mig. Och tack till partiet, som lät mig kandidera för en god sak.

Mest intressant i valresultatet är att socialdemokrater och borgerliga EPP inte längre har majoritet tillsammans i Europaparlamentet. Det innebär att de inte kan fortsätta att göra upp bakom ryggen på alla andra. Vilket kommer att vitalisera demokratin. Sedan skall man hålla i minnet att maktförhållandet i parlamentet varierar från sakfråga till sakfråga.

De EU-skeptiska krafterna har stärkts. Vilket i sig är en bra sak - även om de flesta av de EU-kritiska partierna är det av fel anledning. Men de kommer ändå att vara en återhållande kraft.

Sätter man EU-valet i relation till svensk inrikespolitik, då kan man konstatera en lätt högervridning. M, KD och SD gick alla fram i valet. Det gjorde även ett av mittenpartierna - C - som lär stärkas i sin självgodhet och sitt oberoende gentemot de gamla Allianskollegorna.

Socialdemokraterna går lite bakåt. Men inte uppseendeväckande - om det inte vore från en redan usel nivå. Än en gång får S ett rekorddåligt resultat.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att hans parti lyckats hålla högerpopulismen stången. Någon insikt om att S i själva verket är högerpopulismens orsak tycks inte finnas.

Nu gäller det att fokusera på sakfrågorna i EU, där det yttre trycket är viktigt. Och för oss frihetsvänner att satsa på den långsiktiga opinionsbildningen.

Mot nya djärva mål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.