2019-05-02

Lyft den politiska kollektivismens ok!

Oavsett vilken regering vi har - så finns det en minoritet som inte alls tycker om den, vad den bestämmer och hur den vill tvinga folk att bete sig.

Ibland umgås jag med idén på att man borde stycka av en del av landet för borgerliga människor som vill ha fritt företagande, låga skatter, frihet, personligt ansvar, få lagar men mycket ordning. I vart fall är det ett intressant tankeexperiment. Sedan får man väl se vilken del av landet som lyckas bäst...

Men så kommer det ju inte att bli. Det finns dock ett alternativ: Att minska politikens makt och sedan låta människor organisera sig på det sätt och i vilka strukturer de vill.

Det skulle ge borgerligt sinnade människor mer frihet. Och det skulle låta dem som vill skapa egna, kollektiva system för skydd mot arbetslöshet, sjukdom med mera göra det. Utan att störa eller tvinga någon annan. Och utan att göra anspråk på andra människors pengar.

Det vill säga att inte tvinga in alla i en enhetlig modell som många ogillar och finner olämplig. Men samtidigt låta dem som vill organisera sin trygghet i fristående (privata eller kooperativa) system göra det. Och då de system de själva frivilligt väljer.

Ett alternativ är att göra som i Tyskland och tillåta opt-out ur systemen. Här kan den som vill ordna både sin sjukförsäkring och/eller sin pension på egen hand - och då också få rabatt på skatten.

Nästan vad som helst är bättre än det monolitiska, fyrkantiga, illa fungerande svenska system som tvingar alla att vara med - trots att det är uppbyggt som ett kedjebrev och långsiktigt ohållbart.

Om inte annat, så för att det är dumt att lägga alla ägg i statens korg.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet men du missar att socialismen bygger på parasitism och att låta alla organisera sig frivilligt är en frihetlig dröm som dom aldrig kommer tillåta.

    Dom har redan visat vad dom gör med makten och Berlinmuren hade syftet att hålla folk instängda för att hålla uppe systemet.

    SvaraRadera
  2. Har funderat i samma banor att istället för val vid vissa tidpunkter så kan man ha val av plats istället. Alltså dom som vill ha en politik flyttar dit där den politiken drivs. Man kanske kan hävda att Sverige har haft mekanismer som har skapat denna typ av skillnader i någon mån. Tänk stad-landsbyggd eller vissa kommuner jämfört med andra. Men pga social demokratin och Robin Hood skatten så gör social demokratin allt för att förstöra denna uppdelning

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.