2019-08-11

Den mörka tanken bakom SSU:s krav på att åldringar skall bli vegetarianer


Få har väl missat att Socialdemokraternas ungdomsförbund - SSU - vill att människor på åldringsboenden skall gå över till vegetarisk kost. För klimatets skull. Och för att det anses vara bra för dem.

I sig är förslaget vansinnigt. Äldre människor tappar ofta aptiten. De behöver sådan mat som de känner igen och tycker om. De behöver proteiner, fett, salt (speciellt när det är varmt) och även socker i rimliga mängder. De behöver den livskvalitet som god mat kan ge dem. (Och gärna lite vin, öl, en sup till sillen eller en sängfösare.)

Men det finns något större, mer ondskefullt bakom SSU:s förslag. Socialister är aldrig så glada som om de får en chans att ändra på folk. För dem duger vi människor inte som vi är. Vi - med våra olika preferenser - passar inte in i vänsterns ideologiska mall. Vi måste alla omformas till att bli likadana. Med tvång, om så krävs.

Historien ger många exempel på hur allehanda socialistiska projekt och utopier har slutat i elände, förtryck, misshushållning, ekonomiskt förfall och död. Vilket är ett pris socialisterna gång på gång tycks vara redo att betala - för att få sin vilja igenom.

Vad som kanske är mest stötande är socialisternas arroganta storhetsvansinne. De anser att människor inte är kapabla att bestämma över sina egna liv - men att staten och partiet är det. Vilket är att kräva att folket skall underordna sig en självutnämnd politisk elit.

Människor är olika. Vi har olika preferenser, smak, livsmål, drömmar, ambition, behov, förutsättningar och livsåskådning. Och det är bra. Det skapar ett öppet, pluralistiskt samhälle - och bättre förutsättningar för att vi skall kunna leva lyckliga liv. Att omfamna denna frihet är att respektera människan.

Friheten måste ständigt försvaras. Vilket SSU just gjort förfärande tydligt, på ett sätt som borde gå att förstå för varje rimlig och självständigt tänkande människa.

2 kommentarer:

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.