2020-05-04

Den gröna energin tillintetgjord av Michael Moore



Här är filmen som driver grönvänstern till vansinne. I första halvan slits den förnyelsebara energin i stycken. Sedan avrättas så väl det gröna baggböleriet som miljöorganisationernas oändliga falskhet. Och sedan dödar mänskligheten sig själv på grund av överbefolkning - vilket tyvärr känns en smula kliché-artat i en annars egensinnig film.

(På sätt och vis blir hela filmen en stor vädjan till kärnkraften - utan att för den sakens skull ha berört ämnet med ett ord.)

Detta är en rasande välgjord subjektiv dokumentärfilm som emellanåt får en att kippa efter andan. Filmen är regisserad av Jeff Gibbs och med Michael Moore som exekutiv producent. Den senares inflytande märks emellanåt tydligt, när formen får gå före analysen. Men det ger handlingen ett djävla driv.

Ett par citat från New York Post:
»By the midpoint of the movie, Moore has already revealed that each and every form of green energy is a fraud, surviving on popular naivete, government subsidies and the products of industrial civilization.«
»If he were to have stopped there, his sins against his fellow eco-leftists might one day be forgiven. But he doesn’t, instead going on to argue that the fraud extends to the very top of the green-energy movement itself.« (...)
 »Moore’s sometime friends in the eco-left movement are not amused and apparently have already convinced the distributor of his film to take it down.«
Se om inte annat första halvan, om den omöjliga ekvation den förnybara energin är. Vill man vara med in i slakten på den gröna kapitalismen och de gröna aktivisterna, då får man även stå ut med en hel del kris i befolkningsfrågan och konspirationsteori.

Detta är en sådan där film som fångar en mycket speciell känsla. Lite som A Swedish Theory of Love eller Troells Sagolandet. Den förundrade betraktelsen av en absurd verklighet, typ.

Och låt för guds skull inte ungarna se de sista fem minuterna - vilket är bland det sorgligaste som fångats på film. Han vet verkligen vilka strängar han skall spela på, Michael Moore.


Youtube: Michael Moore Presents: Planet of the Humans | Full Documentary | Directed by Jeff Gibbs »

2 kommentarer:

  1. https://svealanding.wordpress.com/2020/04/30/filmtajm-2/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en torftig kommentar jag gav.

      Kort sagt håller jag inte med om din tolkning av filmen eller intentionen bakom den utan ser den som en kritik mot "grön omställning", inte för att det är fel i princip eftersom det är bättre än fossilenergi, men för att det är otillräckligt och för mycket fulspel i den industrin.

      Grundproblemet, som är orsaken till att filmen inte presenterar några lösningar (vilket den fått kritik för), är att vi är för många som vill ha för mycket. Det finns därmed ingen lösning, bara en händelseutveckling att förhålla sig till eftersom vi (vi människor) inte kommer att göra tillräckligt för att hejda utvecklingen.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.