2021-05-14

Politiken, bilarna och klimatet


Politiken styr utvecklingen mot elbilar.

Jag har inget emot elbilar. Tvärtom tror jag på ett elektrifierat samhälle.

Vad jag har problem med är den politiska styrningen. Hur vet vi att politikerna leder oss rätt?

Är vi till exempel helt säkra på att batteridrivna elbilar är bättre än bränslecellsdrivna elbilar?

Och vad händer när (om) vi får igång den storskaliga vätgasproduktion som delar av den tunga industrin nu ställer sitt hopp till? Med mindre justeringar kan vi då driva vanliga bilmotorer på bränsle som består av vätgas och CO2 som plockas ut luften. Avfallsprodukten blir vatten - och sådant bränsle är CO2-neutralt. Distribution kan ske genom den infrastruktur som redan existerar för traditionella drivmedel.

Om vi låter den tekniska utvecklingen, konsumenternas efterfrågan och marknaden sköta utvecklingen - då kommer många olika alternativ att prövas och de bästa av dessa att bli vägledande.

På en fri marknad skapas lösningar som vi ännu inte känner till att vi inte känner till. Men när politiker styr kommer inget nytt att skapas, utan det blir bara ett val mellan redan kända lösningar - vilket bromsar utvecklingen.

Om politikerna får bestämma, då blir det på ett visst bestämt sätt, för alla. Även om det inte är det bästa, inte ens ur perspektivet vad politikerna påstår sig vilja uppnå.

1 kommentar:

  1. Lite som plastskatten på bärkassar som inte gör skillnad på petrokemiskt baserad plast och bioplast som kan brytas ned lätt.
    Med samma skatt på allt så upphör utvecklingen mot mer miljövänliga plaster då dom blir ännu dyrare än den gamla "hederliga" oljeplasten

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.