2021-06-21

Byt regering redan nu!


Har vi otur, då kommer den aktuella politiska situationen att spelas ut med en veckas betänketid för Löfven, fyra talmansrundor plus tre månader tills extraval.

Om sedan det parlamentariska läget blir i stort sett oförändrat - då utbryter nya utdragna förhandlingar. I så fall skall vi vara glada om vi kan få en ny regering innan jul.

Det ligger i Socialdemokraternas intresse att dra ut på processen så länge som möjligt. Speciellt som de inte längre är bundna av JÖken. Talmannen kan förvisso besluta att riksdagen inte skall sammanträda i väntan på nyval - men även en expeditionsregering har mycket makt på egen hand.

Visserligen är det god ton att en sådan regering inte skall fatta några kontroversiella beslut. Men med tanke på hur ogenerat skamlösa sossarna är, blir detta mest en naiv förhoppning.

Inte heller Centern lär ha någon brådska - då de tycks leva i illusionen att Annie Lööf kan bli statsminister, genom förhandlingar istället för nyval. Vilket knappast kommer att ske.

Samtidigt skulle C kunna släppa fram en M+KD-regering redan idag, om de skulle vilja. (Det borde väl räcka med att de lägger ner sina röster.)

Riksdagen har en förkrossande icke-socialistisk majoritet. Men eftersom C inte accepterar utfallet av förra riksdagsvalet och dess realiteter tycks den vägen vara stängd.

En fråga är när C tror att SD får störst inflytande. I en hypotetisk situation där en M+KD-regering blir helt beroende av SD? Eller redan idag, där en sådan regering skulle vara beroende av stöd från såväl C som L och SD?

1 kommentar:

  1. Vi behöver ett nytt, mer demokratiskt, decentraliserat medborgarinflytande i landet. Fler lokala folkomröstningar, mindre makt åt riksdagen, som i sin tur bör halveras via personval i enmansvalkretsar. Att kalla det nuvarande systemet för folkstyre är skrattretande.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.