2021-09-17

Cementkrisen är en konsekvens av medvetna politiska beslut


Grundproblemet med cementkrisen är att regeringen skapade ett naturskyddsområde i Cementas närområde på Gotland. Vilket känns som en medveten symbolhandling. Som nu får konsekvenser.

Ställd inför resultatet av sin egen politik måste regeringen fatta extraordinära, möjligen grundlagsvidriga beslut. Utan cement kan man varken bygga kollektivtrafik eller vindkraftverk. Vilket ingen riktigt verkar ha tänkt på innan.

Lagrådet har en del relevanta invändningar. Som att lagar skall vara generella och inte avsedda för till exempel ett specifikt företag. Och att regeringen inte skall sätta sig över domstolarna. Även om vissa av de senare möjligen kan misstänkas vara en smula aktivistiska.

Ändå tvingas Löfven och Bolund lägga fram lagen - för att undvika en allvarlig ekonomisk kris, som de själva skapat. Näringsministern har redan aviserat sin avgång. Och statsministern drar sig tillbaka i november. Kvar står alla vi andra, med en kris på halsen.

Det är inte som att cementkrisen kommer som någon överraskning. Rapporter som regeringen själv beställt varnade för just detta. Rapporter som man sedan försökt mörka.

Det hela kan snabbt komma att utvecklas till en kris som är värre än vad systemet tål. Och detta är som sagt en konsekvens av medvetet fattade politiska beslut.

Well, det är så här det blir när man ger människor med utopiska visioner makt. För dem gäller kartan, inte verkligheten. Och då fattas katastrofala beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.