2021-11-21

Pandemin stresstestar vår demokrati


Man skall vara försiktig med vad man önskar sig. Corona-pass och vaccinations-tvång kan kanske kännas som att de ligger i tiden. Men ägnar man saken lite eftertanke kan man se att det finns allvarliga invändningar mot sådana åtgärder.

Låt mig börja med att säga att jag är dubbelbesprutad och att jag har corona-pass i min mobil (även om jag aldrig har använt det). Jag kan inte något speciellt om smittspridning. Jag har dock en del principiella funderingar om vad som nu sker.

Här i Tyskland råder grundlig micro management med 2G, 2G+, 3G och maskplikt i affärer och kollektivtrafik. Men det är inte speciellt trevligt att gå på krogen om man vet att man först måste ha statens godkännande och att man sedan skall blippa sin information till gud vet vilka läckande datasystem. Bara för att sedan se hur polis eller Ordnungsamt kanske dundrar in för att kolla Papieren. Dåliga vibbar.

Corona-passen skapar en kontrollapparat som lätt kan utökas vad gäller syfte och utformning. Tanken på ett digitalt klimatpass - vilket på flera sätt kan jämföras med Kinas social scoring - har redan diskuterats.

I ett vidare perspektiv känns det som att politikerna och deras funktionärer vill få utlopp för sitt kontrollbehov. Kombinerat med många medborgares rädsla för brottslighet och terrorism blir pandemin det perfekta tillfället att rulla ut övervaknings- och kontrollstaten. Never waste a good crisis.

Enligt vår grundlag (2 kap, 6 § RF) är var och en skyddad mot påtvingade kroppsliga ingrepp, vilket inkluderar vaccination. Denna regel finns där av ett skäl. För att skydda medborgarna i allmänhet och politiska eller andra minoriteter i synnerhet från övergrepp.

Vaccinpass får dessutom konsekvenser vad gäller andra grundläggande rättigheter som mötesfrihet, demonstrationsfrihet och föreningsfrihet.

Att införa vaccinpass för att enskilda individer skall få utöva sin fri- och rättigheter fullt ut är kanske inte formellt sett att tvinga folk att vaccinera sig. Men det är väldigt, väldigt nära.

Det finns en invändning till. Jag känner mig mycket obehaglig till mods över att man nu börjar peka ut individer och grupper i vårt samhälle som farliga, närmast som samhällsfiender - för att sedan beröva dem en del av sina rättigheter. Sådant har prövats förr. Som regel med förfärande resultat. Inte sällan är nästa steg våld.

Alla människors lika rättigheter inför det offentliga är en central princip för en fri, demokratisk rättsstat. Det är när man gör avsteg från denna princip - när man börjar särbehandla folk beroende på vilka de är - som det går över styr.

Detta är invändningar som folk i vart fall bör vara medvetna om innan de tar klivet in i ett dystopiskt kontrollsamhälle där man måste blippa sig fram.

2 kommentarer:

 1. amen till det

  kan inte mer än hålla med om varje ord.

  Är inte vem som har rätt om vaccinets verkan.
  det är hur vi behandlar de ovaccinerde som är det viktigaste.
  de slitningar som kommer på våra arbetsplatser när staten understödjer de som är riktigt oroliga/rädda för viruset med kraftigare restriktioner för ovaccinerade.

  Riskerar bli riktigt otäckt på en del arbetsplaser helt enkelt.

  mats

  SvaraRadera
 2. Alla vägar bär till det digitala vaccinpasset. Om du inte har det kan du inte handla mat, rösta, handla medicin, gå in på banken. Du blir med andra ord en pariah

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.