2022-02-27

Klimatomställningen gjorde krig i Europa möjligt


Putin har sina skäl för att vilja invadera Ukraina. Men det var klimatfrågan som gav honom verktyget.

En omställning till förnybart, avvecklad kärnkraft och ryskt gasberoende i flera EU-länder blev en perfekt hävstång.

Vårt samhälle behöver el. Massor av el. Och ännu mer el om vi vill minska CO2-utsläppen.

Denna el behövs dygnet runt, året runt. Alltid.

Annars stannar våra fabriker, slocknar våra skärmar och lamslås våra distributionskedjor. Bankkorten slutar fungera. Du blir fast i hissen. Det kommer inte att gå att ladda mobilen och nätet går ner. 

Det blir totalt kaos, fattigdom och kyla. Våld, om det blir långvarigt. Elen bara måste fungera.

Länder som Tyskland och Italien behöver dessutom rysk gas för att hålla husen varma.

Greta ville att vi skall drabbas av panik. Vilket också skedde.

Istället för att rationellt tänka igenom hur samhället på bästa sätt förhåller sig till en klimatförändring och hur detta praktiskt skall gå till - så började man genast pilla på saker man inte begriper. Man modellerade om energisystemet. Så att det inte längre är stabilt och förutsägbart.

Konsekvenserna ser vi nu. Fällan har slagit igen. Speciellt för de länder som lagt ner sin kärnkraft.

Inte nog med det. Sverige köper fortfarande rysk olja och Tyskland köper rysk gas för glatta livet. Våra pengar finansierar med andra ord fienden. Detta är konsekvensen av medvetet fattade politiska beslut.

Det kan för övrigt nämnas att Tyskland - ironiskt nog - har all kol som behövs för att värma hus och producera el under överskådlig tid. Redan idag är kol en av de dominerande energikällorna här. Och man tycks kunna öka den kolbaserade elproduktionen till det dubbla med befintlig kapacitet. Landet är till stora delar byggt på ett lager av brunkol.

Nåväl. Nu är det som det är. Kom inte och säg att ni inte blivit varnade.

Kanske hade vi inte vågat försvara Ukraina ändå. Men energifrågan har blivit ett tillräckligt hinder i sig. 

Nu kan Putin våldföra sig på sitt broderfolk medan vi andra bara står och tittar på. Vad som händer sedan är det ingen som vet.

Hur många miljoner liv kommer Miljöpartiet att ha på sitt samvete?

1 kommentar:

  1. Stig Bergling blev dömd för högförräderi efter att ha orsakat ett dussin personers död och ekonomisk skada på några miljarder. Det är fortfarande futtigt mot den skada MP åstadkommit med S godkännande. Varför startar inte rättegången mot ledarskiktet? Varför terroristklassas inte MP? Därför att vi i princip har livslång immunitet för Sveriges politiker.😕

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.