2022-03-09

Putins propaganda-fälla


Det är omöjligt att veta om Putin på allvar tror att Ukraina styrs av nazister. Men påståendet är skicklig propaganda - även om det är helt fel. Här gillras en fälla för västliga politiker och media.

Framgångsrik propaganda innehåller som regel ett korn av sanning. Det behöver inte vara något av egentlig betydelse. Men det skapar osäkerhet och får människor att tveka på sina ledares och medias trovärdighet. Och det håller igång ryktesspridningen och konspirationsteorierna.

Därför är det viktigt att bemöta propaganda istället för att lägga locket på. Annars växer den sig bara starkare. Människor tenderar nämligen att tro att en liten del av bilden är hela bilden.

Jag är ingen expert. Jag kan naturligtvis ha missuppfattat allt. Men jag har ändå försökt skaffa mig en bild av nazi-påståendet. Speciellt då jag dagligen möter det på nätet - som argument för att Putin har rätt och Zelenskyy fel.

2014 invaderade Ryssland delar av Ukraina. Motståndet mot Ryssland på Krim och i östra Ukraina ledde till bildandet av nationalistiska milisgrupper. De kämpar främst i anslutning till de ockuperade östliga regioner där Ryssland stöder militanta separatister.

En av dessa milisgrupper har tagit till sig den nazistiska liturgin, vilket naturligtvis är djupt obehagligt. Samtidigt har denna grupp alltså haft en roll i Ukrainas försvar mot rysk expansion i öst. Och med tiden har den blivit en del av det ukrainska försvaret.

Hur obehagligt detta än är kan man kanske fråga sig: Om självutnämnda nazister är beredda att försvara dig mot aggression från en annan part, skulle du då acceptera deras insats?

Jag lämnar frågan öppen. Men visst. Det finns något slags nazister i Ukraina. Som på många andra håll. Den viktiga frågan är om de har något inflytande.

Den nazianstrukna milisgruppens politiska gren ställde upp i allmänna val. De fick två procent, vilket är under den ukrainska riksdagsspärren. 98% av folket i Ukraina röstade på andra partier.

Ukraina har inget nazistiskt parti i sitt parlament - och inte heller i sin regering.

Ukraina leds inte av nazister. Landets president är jude, vars släktingar dödades i förintelsen.

Ukraina vill närma sig de fria länderna i väst - med alla de demokratiska hygienkrav som följer med ett EU-medlemskap.

Men det finns alltså ändå - rent tekniskt - ett litet korn av sanning i Putins propaganda. Det finns nynazistisk milis i Ukraina, även om den tycks vara ett marginellt fenomen. Därför är det bättre att diskutera saken öppet. Då kan man sätta in frågan i sitt större sammanhang. Och nyktert hantera de problem som finns med detta.

Lägger man däremot locket på, då kommer rykten, konspirationsteorier och falska nyheter att frodas. Som sagt: Människor tenderar att tro att en liten del av bilden är hela bilden.

Öppenhet och transparens är som regel att föredra. Vi bör hantera verkligheten som den är. Även när den fläckvis är motbjudande.

Då kan vi bäst försvara Ukraina och dess folk mot Putins övergrepp och storryska ambitioner.

Att Ukraina sedan har en del att göra vad gäller att bli en fullvärdig demokratisk rättsstat, det förnekar ingen. Det är inget konstigt i det.

-

Jag kan för övrigt rekommendera filmen nedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.