2022-03-06

Låt inte det vansinniga våldet vinna


Denna kamp börjar anta episka proportioner.

Gott mot ont - där gott, mot alla odds, mirakulöst vinner i sista akten. Berättelserna har förberett oss. Sagan om Ringen. David mot Goliat. Trust the Force.

Men tänk om vi förlorar?

Nu skall man inte vara helt säker på att man själv är allt igenom god. Men motståndaren ignorerar de facto självständiga, demokratiska staters rätt till självbestämmande.

Putin stjäl andra länder. Han bombar civilbefolkningen. Han beskjuter sjukhus och central civil infrastruktur. Han använder offensivt våld för att tvinga andra till underkastelse. Han vill krossa en demokrati.

Samtidigt finansierar han sitt krig genom att sälja gas och olja till EU. Skickligt av honom, djupt skamligt för oss.

Putin är inte bara angripare, han är dessutom oberäknelig. Man kan inte räkna med att han håller sig till konventionerna. Uppenbarligen bryter han redan mot dem.

Putin har säkert haft en plan. Men nu börjar omständigheterna ändras. Vad gör han då?

Vet vi ens om han - lynnig och omgiven av ja-sägare - får korrekt information? Uppgifter gör gällande att Putin (och hans närmaste) inte lyssnar till alarmerande underrättelseanalyser som inte stöder hans tes.

Kanske rör han mest om i grytan för att se vad som sker?

Det går inte att veta hur mycket Putin vill lägga under sig. Baltstaterna är med rätta oroade just nu. Finland närmar sig Nato. Tyskland skakar av sig skammen och beväpnar sig tungt. För att inte nämna nervositeten i Moldavien och Georgien.

Nato står inför ett dilemma. Stoppa Putin på en front nu, eller möta honom på flera nya fronter senare? Men det blir förmodligen inget. Bomben, ni vet...

Ibland får jag för mig att Putin utmärker sig i vidrigt beteende för att förolämpa de liberala demokratierna i väst. För att se vid vilken punkt vi inte bara kan titta på längre. För att testa våra vackra principer. Och för att göra detta offrar han det ukrainska folket.

Denna konflikt handlar inte bara om land och människoliv, utan även om själva friheten. Friheten att leva sitt liv efter eget huvud, i fred, i sitt eget land.

Putin krossar det ukrainska folkets frihet. I hans Ukraina kommer ingen att få ifrågasätta eller sticka upp. Där kommer grundläggande fri- och rättigheter att vara upphävda. Där råder ingen rättsstat.

Att väst redan från början deklarerade att vi inte tänker använda våld kan ha varit ett taktiskt misstag. Någon tipsade om ett finskt ordspråk: Vill du få en ryss att lyssna, slå honom på käften.

Nu skall jag inte ägna mig åt krigshets. Men situationen är bekymmersam. Om vi gör det rätta riskerar allt att gå över styr. Och om vi inte gör något kommer vi att stå med skammen - och ändå inte ha blivit av med problemet.

Kommer Putins stödtrupper till slut att föra honom åt sidan? Vågar man hoppas att ryska folket reser sig? Det är trots allt hans första offer. Ingen vet.

Min stoiska princip är att "acceptera" sådant jag inte kan påverka och hantera sådant jag kan påverka.

Visst är allt hemskt. Men det kommer inte att bli ett dugg bättre för att man hetsar upp sig. Tvärt om gör oro, skräck och hat oss sämre skickade att hantera situationen rationellt. 

Det som sker får man ta dag för dag. Att oroa sig stjäl bara energi från viktigare saker. Som att vidta lämpliga mått och steg här och nu, i den verkliga världen.

Var tacksam för varje dag vi själva inte drabbas på allvar. Stöd dem som drabbats.

Keep Calm and Carry On.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.