2022-06-07

Oppositionens klantighet spelar Putin i händerna


Visst. Morgan Johansson (S) är en monumentalt misslyckad justitieminister. Ju förr vi blir av med honom, ju bättre.

Och visst. Det var oerhört klumpigt av statsministern att göra dagens misstroendevotering mot Johansson till kabinettsfråga. Direkt obalanserat.

Men det politiska hantverket i allt det här är under all kritik även vad gäller oppositionen. Uruselt.

Är det verkligen så svårt att begripa att en misstroendeförklaring (hur motiverad den än är) kommer att leda till att den svenska Nato-ansökan kör i diket? I vart fall tills vidare.

Misstroendevoteringen har lagt all makt i händerna på just den riksdagsledamot som är mest av ett rött skynke för Turkiets president Erdogan. Det hade en pärlhöna kunnat begripa.

Nu har SD (uppbackade av M+KD+L) lyckats pressa sossarna att bekräfta sina löften till Kakabaveh. Vilket som sagt är ett av de största hindren på vägen mot ett svenskt Nato-medlemskap.

Ni hade ett jobb: Att sitta ner i båten tills Nato-processen är klar.

Det är så att man undrar om det som nu sker är medvetet sabotage.

Nåväl. Nu får Finland gå före in i Nato på egen hand. Sedan står vi där, allianslösa. Och allianslösa länder kan inte räkna med direkt militärt stöd från Nato om ryssen klipper till. Det har vi lärt av Rysslands invasion av Ukraina.

Inte nog med det. Morgan Johansson sitter kvar. Oppositionen framstår som amatörmässig och klantig. Och sossarna stärks av borgerlighetens självmål. Ett maktskifte blir mindre troligt.

Detta är en strålande dag för Putin. Och sossarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.