2022-09-13

Lägg ner valsedels-eländet!


Att man får ta sin valsedel i enskildhet är naturligtvis en bra sak. Köer är en dålig sak.

Så varför inte en valsedelsprinter (standalone) i röstbåset istället?

Tryck på det parti för vilket du vill ha en valsedel. Och den printas ut på några sekunder.

Detta skulle spara hundratals miljoner tryckta valsedlar.

Dessutom skulle det innebära att alla partier ges samma praktiska möjligheter.

Små och nya partier får idag själva se till att alla tusentals vallokaler har valsedlar hela tiden varje dag under förtidsröstningen och på valdagen. För de stora partierna sköter valmyndigheten saken automatiskt.

Det är ett demokratiskt hygienkrav att på valdagen behandla alla registrerade partier som ställer upp i allmänna val lika.

En touchscreen. Alla partier. En printer. Ett kuvert. Vore inte det ent demokratiskt framsteg?

En annan variant är som här i Tyskland: En lång valsedel med alla partier, där man får sätta sitt kryss vid sitt val. Så slipper man eventuellt krånglande skrivare.

Elektronisk röstning? Nej tack. Den är inte transparent för en lekman. Och risken för otillbörlig påverkan är överhängande.

Hela vitsen med valbås är att det finns en plats där man kan utöva sin demokratiska rätt utan att någon kikar över axeln. Det är värt att bevara.

Men det måste kunna ske med hjälp av modern teknik, som respekterar användarens anonymitet - och behandlar alla rättvist.

1 kommentar:

  1. Komplettera detta med elektronisk röstning där man röstar elektroniskt och får valsedeln utskriven som man sedan lägger i ett kuvert och röstar med på vanligt sätt. Då får man snabbare resultat och förmodligen säkrare också då det inte finns något utrymme för tolkning av maskinen. Sedan räknar man sedlarna manuellt och om det skiljer för mycket så kontrollerar man extra noga.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.