2022-11-23

Kan Ryssland bli demokratiskt?


Låt mig tänka högt. Putin är en aggressiv, auktoritär spelare som vill lägga andra länder under sitt skräckvälde. Under hans makt är människan inte fri.

Putin är i praktiken diktator, om än med folkligt stöd. Landets enda försök med demokrati slutade i kaos, fattigdom och elände. Även om allt inte är bra under Putin, så är det bättre. Tycker många.

En aspekt man lätt missar är att Ryssland kan komma att balkaniseras. Federationen består av några jättestater i nordost och ett myller av små republiker på gränsen till Europa.

När det börjar bli ont om resurser - då kommer de lokala guvernörerna att behöva se till sitt folk först. Om inte annat, så av självbevarelsedrift. Jag såg i flödet att någon republik redan i somras införde exportstopp för socker till övriga federationen.

Om Ryssland bryter samman, då är det kanske inte ett land vi har att göra med, utan 89 före detta federationssubjekt. Många med kärnvapen.

Det finns tecken som tyder på att en kritisk punkt närmar sig. Sanktionerna biter någorlunda. Ryska folket börjar bli oroligt. Moskva och S.t Petersburg upplever hur den »militära specialoperationen« kryper närmare folks liv.

Nu tvingas Ryssland kannibalisera flygplansflottan på delar till de allt färre plan som fortfarande flyger. Från Tyskland kommer inte längre några kullager till tågen. Till slut kan alla transporter i världens största land behöva ske på ett undermåligt vägnät...

Krigsindustrin är beroende av utländska komponenter. Elektronik, specialverktyg, CNC-maskiner och sådant. Därför tillverkas inte några stridsvagnar av senaste modell längre. Och det finns tecken på att Putin håller på att få ont om missiler.

Nu senast talas det om en bredare mobilisering i januari. Vilket i så fall kommer att sluta i kaos. Om inte annat eftersom alla som mobiliseras då rycks bort från sin vanliga funktion i samhället.

För Putin är detta ett sista slag mot de historiska fienderna på väst- och sydfronten. Och som gammal KGB-man är det hans uppgift att återupprätta Sovjetimperiet.

En palatskupp kan ske. Problemet är att spelarna runt Putin är minst lika otäcka som han själv. Minst. The devil you know...

Hur skall det över huvud taget gå till att omvandla en autokrati med 89 etniskt baserade republiker till en demokrati?

Det kan finnas ett fönster. Men då måste ryska folket handla medan det fortfarande finns en struktur att ta över. Vilket kan bli stökigt.

För att fälla en regim måste väldigt, väldigt många människor gå ut på gatorna. Och det behövs något slags strategi. Det ser än så länge inte ut att hända.

Målet måste vara ett fredligt, demokratiskt Ryssland. Tyvärr kan man inte utgå från att det blir så.

I sammanhanget är det dock värt att notera att Aleksej Navalnyj på något underligt sätt fortfarande är i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.