2023-03-02

Är el-bilen i en återvändsgränd?


I princip gillar jag el-bilar. De är snabba och tysta. För den som bor i eller i närheten av en stad kan de säkert vara ett bra val.

Men har vi verkligen tänkt igenom det här med el-bilar, i ett större perspektiv?

Jag är ingen expert, men vad jag kan förstå är det tveksamt om vi har tillräckligt med relevanta råvaror för att ersätta alla vanliga bilar med el-bilar. Och då talar vi bara om en första generation. Hur gör vi sedan?

El-bilar är för övrigt inte de enda produkter som kräver dessa råvaror.

Dessutom finns allvarliga problem vad gäller såväl brytning av nödvändiga mineraler som återvinning av gamla batterier.

Även om el-bilar förefaller rena när de körs måste man fråga sig varifrån elen kommer. När jag ser el-bilar här i Berlin noterar jag att elen ironiskt nog ofta produceras med kol. (Vissa dagar är Tysklands produktion av kol-el större än landets all övriga el-produktion.)

Så länge el-bilarna inte drivs med kärnkraft eller förnybar el är nyttan vad gäller utsläpp begränsad.

Nu är EU på väg att förbjuda nyförsäljning av vanliga bilar efter 2035. I ministerrådet masseras frågan om det skall handla om bensin- och dieselbilar eller alla förbränningsmotorer.

Om det senare gäller sätter det effektivt stopp för till exempel nya klimat-neutrala bränslen som kan framställas av vätgas och CO2 ur luften. De ger bara vattenånga som utsläpp, kan användas av vanliga bilar (efter minimala justeringar) och vi har redan ett fungerande logistik- och distributionssystem.

Dock kräver vätgasproduktion enorma mängder el och energiförlusterna i processen är än så länge allt för stora. Men det finns kommersiella aktörer som tror att det går att lösa. Och det är bara ett exempel på hur marknaden ständigt söker nya vägar att lösa problem.

Jag är därför tveksam till politisk styrning av utvecklingen. Spontan ordning byggd på ackumulerad erfarenhet och entreprenörskap är som regel bättre än politiker på att hitta lösningar som fungerar.

Fattar politikerna fel beslut, då sitter vi på pottkanten. Då kollapsar vårt transportsystem.

Håller vi kanske på att göra samma misstag med bilarna som med elen? Att vi ersätter något med något annat - som i verkligheten inte är något fullvärdigt, hållbart eller genomtänkt alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.