2024-05-28

Chat Control 2 måste stoppas!


EU-kommissionen vill låta AI granska innehållet i medborgarnas elektroniska meddelanden. Detta gäller såväl text som tal och bild. Det är helt oacceptabelt.

Europaparlamentet konstaterar att förslaget bryter mot vad de mänskliga rättigheterna har att säga om rätten till privatliv och privat korrespondens. Det utgående parlamentet säger därför nej till Chat Control 2 i dess bärande delar.

Men EU-kommissionen, ministerrådet och den svenska regeringen fortsätter att pressa på. Till Sveriges Radio meddelar justitieminister Gunnar Strömmer att regeringen vill driva Chat Control 2 vidare.

Visserligen är syftet gott, att bekämpa sexuella övergrepp på barn. Men därifrån till att låta AI läsa och analysera innehållet i alla människors elektroniska meddelanden, e-post, chattar, Skype-samtal, videosamtal och molnlagring är steget enormt.

Det är som om staten granskar innehållet i alla brev och alla telefonsamtal. Det är inte tillåtet. Det har aldrig varit tillåtet. Det ska inte vara tillåtet.

Övervaka dem som misstänks för brott - inte alla andra, hela tiden.

Inte nog med att oskyldiga badbilder på barnen till mormor kommer att sändas över till en ny myndighet kopplad till Europol för granskning. Det räcker med ett klubbslag för att utöka syftet.

Frågan om Chat Control 2 kommer att fortsätta behandlas efter sommarens EU-val. Senast i april 2026 måste ett nytt beslut fattas. Då behövs ledamöter i Europaparlamentet som tydligt säger nej och som kan hålla emot i förhandlingarna med EU-kommissionen och ministerrådet.

Medan de flesta övriga partier sänder dubbla budskap i riksdagens EU-nämnd respektive Europaparlamentet är vi i Medborgerlig Samling tydliga i vårt nej till Chat Control 2.

EU skall hålla tassarna borta från vanligt hederligt folks privata kommunikationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.