På söndag går de tyska delstaterna Thüringen och Sachsen till val. Den 22 september är det Brandenburgs tur.
Alla tre ligger i det före detta Östtyskland. I alla tre går högernationalistiska Alternative für Deutschland (AfD) och socialkonservativa och vänsterekonomiska Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) som tåget.
60% av AfD:s potentiella väljare säger att de inte delar partiets värderingar. Men att det inte finns något annat att rösta på - om man inte vill ha den rödgröna politik som nu blivit ett påtagligt hot mot Tysklands välstånd, dess industri och medborgarnas privatekonomi.
Sahra Wagenknecht (som gick med i det östtyska kommunistpartiet strax innan murens fall) tycks vara än mer effektiv än AfD vad gäller att utnyttja missnöjda väljares känslomässiga reflexer - utan närmare krav vad gäller logik, verkliga förhållanden och ekonomiska realiteter.
Frågan för dagen är om borgerliga CDU ens kommer att kunna behålla sin återvunna position som största parti. Regeringspartierna Die Grünen och »liberala« FDP riskerar att bli utraderade. Och förbundskansler Scholtz socialdemokratiska SPD kommer att göra ett sensationellt uselt val.
Efter den islamistiska knivattacken i västtyska Solingen har de nationella regeringspartierna - SPD, Die Grünen och FDP - plötsligt bestämt sig för att ta tag i invandringen av icke asylberättigade. På tyska tv-nyheterna beskrivs det som att regeringens överlevnadsinstinkt plötsligt kickat in.
Ett paket har just presenterats och skall inom kort diskuteras med förbundsstaterna och borgerliga CDU. Redan nu har man börjat flyga ut migranter som fått avslag till Afghanistan. Frågan är dock hur handlingskraftigt det nya paketet är.
Fler poliskontroller och mer övervakning är i sammanhanget givna förslag. Vapenlagstiftningen skärps - med betoning på knivar, där man ägnar sig åt en omfattande micro management av vilka sorters knivar som skall vara tillåtna respektive förbjudna i olika sammanhang. Lagstiftningen för skjutvapen skärps, även om lagliga vapen knappast är problemet här.
Vidare tänker man sluta ge bidrag till asylsökande som andra EU-länder (första ankomstland, enligt Dublin-förordningen) kan tänka sig ta tillbaka och försörja. I den mån dessa länder alls är intresserade. Italien säger redan blankt nej.
Asylsökande som besöker sina hemländer skall bli av med sina bidrag, utom i ömmande fall. (Med undantag för ukrainska flyktingar.) Asylsökandes bidrag skall minskas, även om man snabbt påpekar att ingen skall behöva svälta.
Företrädare för de gröna har redan uttryckt tveksamhet inför förslagen. Det finns skäl att ifrågasätta hur skarpa vissa av förslagen egentligen är. Och många avfärdar utspelet som taktik inför helgens delstatsval.
Även om invandringen (med tillhörande militant islamism) tycks ha slagit genom i den tyska debatten kommer regeringens utspel knappast att påverka helgens delstatsval. Och den destruktiva energi- och näringspolitik som oroar allt fler tyskar är fortfarande en öppen fråga.
Allt tyder på att ett par rätt otäcka partier kommer att gå framåt i helgens delstatsval. Vilket är konsekvensen av medvetet fattade politiska beslut i de etablerade partierna. Där går inte ens CDU fria.
Jag har skrivit det tidigare: Rödgrön politik ger bruna röster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.