2007-04-27

Upp och hoppa!

I dag, fredag – prick kl 12 – demonstrerar vi för att den egyptiska regimen skall frige bloggaren Karim Amer!

Utanför Egyptens ambassad på Strandvägen 35 i Stockholm.

Vi ses!

13 kommentarer:

  1. Henrik A uppmanar till demonstration. Hmm. Det är naturligtvis bra att folk uttrycker sitt stöd för en regimkritisk bloggare I Egypten som hotas av långvarigt fängelsestraff. Men det är kvalificerat hyckleri när personer som Henrik Alexandersson, Johan Norberg, Mattias Svensson m fl ger sig ut på gatorna för att DEMONSTRERA – denna normalt så av samma gäng så häftigt förhånade vänsteraktivitet. Herrarna är ju naturligtvis inte ett skit intresserade av Karim Amer och hans mänskliga rättigheter, men nu råkar det vara så att Karim är islamkritiker och bloggare i ett muslimsk land och det är ju förstås musik i ovannämndas öron.

    Skulle samma gäng uppmana till demonstration för att stödja t ex en amerikansk desertör från Irakkriget och som startat en blogg för att protestera mot kriget och som hotades av åtal för oamerikansk verksamhet? Näppeligen.

    Bättre då att stödja organisationer som Amnesty, Human Rights Watch och Reporters Without Borders som också protesterat mot behandlingen av Karim Amer.

    Men hycklarna kan få demonstrera själva. Har någon förresten sett Henrik A uttrycka sitt stöd för Amnesty nån gång?

    SvaraRadera
  2. Jag tror att HAX hatar Amnesty för att de inte är vinstdrivande! Onskefulla liberaler! Anfäkta och amöbor!

    SvaraRadera
  3. Jaha du, jan e... jag har ju länge hävdat att det största problemet med dagens vänster är att de saknar empati (för andras åsikter). Och den tesen bekräftar du ivrigt.

    För övrigt lite fakta: Karim har redan dömt till fyra års fängelse vilket han avtjänar nu (dvs inte "hotas av").

    Demonstrationen var bra och rolig på ett lite oväntat sätt. Vivar väl ca 10 pers där lite innan kl 12 som förberedde det hela lite. Då stod stora delar av personalen på ambassaden och spanade misstänktsam ut mot vår lilla grupp. Så kommer helt plötsligt en polisbil farande med tjutande sirener. Jag såg föraren i bilen när han fick se oss och hur han direkt slog av sirenen (och antagligen blev varse att det alls inte pågick något våldsamt eller störande). Därefter bevakades vår lilla demonstration (vi blev väl en 30 pers till slut) av inte mindre än sex poliser i tre bilar, varav en "ledningsbil".

    SvaraRadera
  4. jan e,

    vi har redan demonstrerat utanför USA:s ambassad. Om jag inte minns fel var det på hösten 2002. Även Mattias Svensson, Johan Norberg och HAX deltog den gången.

    Vad gäller att bry sig om Karim tror jag få i Sverige bryr sig mer än vad Johan Norberg gör. Han känner Karim personligen.

    SvaraRadera
  5. Vore nog bra ändå att lägga demonstartionerna på en helg, de flesta jobbar på vardagarna.

    SvaraRadera
  6. För min egen del så tycker jag det är bra att ämnet för demonstrationen är så "opolitiskt". Man behöver inte ställa upp på ett helt program för en organisation eller ett parti. Det handlar bara om att demonstrera för yttrandefrihet och mot fängslandet av Karim. Något som väl alla, på alla möjliga politiska kanter i Sverige, borde kunna ställa upp på.

    Det är i varje fall mitt skäl till att ställa upp på detta, men kanske tveka inför andra demonstrationer.

    SvaraRadera
  7. Jag vill minnas att jag har demonstrerat utanför...

    Sovjets ambassad,
    Sovjets konsulat,
    Amerikanska ambassaden,
    Tyska ambassaden,
    Ukrainas ambassad,
    Och ett flertal gånger utanför EU-representationen.

    Under rubriken småfarliga protester har jag även hållit en illegal skolpresentation om fred och frihet i det gamla Öst-Berlin.

    SvaraRadera
  8. Visst ogillar jag Amnesty.

    Men skälet är att de inte kan hålla isär sitt kärnuppdrag – att försvara de grundläggtande fri- och rättigheterna - och en massa "positiva rättigheter" som egentligen bara är krav från folk som vill leva på andras bekostnad.

    SvaraRadera
  9. Dessutom vill jag minnas att du demonstrerat utanför polishuset på Kungsholmen 1993 när en person vi känner satt häktad.

    SvaraRadera
  10. Johan H,
    Jag är inte vänster och jag respekterar andras åsikter. Det är det ”selektiva” försvaret av mänskliga rättigheter jag vill åt. Själv kan jag tänka mig att demonstrera till stöd för vem som helst om det är kränkning av medborgerliga rättigheter frågan gäller.

    Jonas V,
    Vad demonstrerade ni mot 2002? Och det är klart att man demonstrerar till stöd för en personlig vän. Men min huvudpoäng var att det i detta gäng demonstreras endast när det passar in i bilden. Normalt är ju knappast gatudemonstrationsaktiviteter till stöd för mänskliga rättigheter något som står högt på dagordningen hos nämnda personer. Ska jag förresten tolka tystnaden kring mitt exempel om desertören som att jag har rätt i mitt antagande?

    SvaraRadera
  11. jan e,

    vi demonstrerade mot USA:s beslut att införa ståltullar.

    Vad gäller en hypotetisk amerikansk desertör så kan jag bara svara; jag vet inte. Jag tror nämligen inte att USA skulle åtala honom för yttrandefrihetsbrott utan snarare att han just deserterat.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. jan e:
    Jag tycker nog du hade ett ganska o-empatiskt tonläge när du anklagar andra för att vara "hycklare" bara för att de inte demonstrerar på ditt sätt. Och jag tycker definitivt man skall vara selektiv i sitt demonstrerande (se mitt andra inlägg). I varje fall jag är ganska noga med att inte upplåta min röst åt sidant jag inte gillar.

    Det känns extra tråkigt att man skall få islamofobi kletad på sig bara för att man deltar i något så här rimligt och "neutralt". Om du hade varit på plats kunde du hört en av våra talare berätta om att pro-islamska politiska rörelser i Egypten också protesterar emot fängslandet av karim.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.