2008-08-02

DN missar att Sverige kommer att göra samma sak


DN (och även t.ex Schneier on Security) uppmärksammar att myndigheterna i USA kan beslagta resandes bärbara datorer, utan konkret misstanke om brott – för att undersöka dess innehåll närmare. Även hårddiskar, MP3-spelare, USB-minnen m.m. kan råka ut för samma behandling.

DN skriver även att reglerna utfärdats av Department of Homeland Security. Och det sägs ske som ett led i jakten på terrorister.

Detta är i och för sig korrekt. Och beklämmande.

Men vad DN missat är att även Sverige är ombord på tåget. Men då gäller det inte terrorism, utan jakten på fildelare.

I det så kallade ACTA-avtalet finns ett antal uppseeneväckande punkter, som att skanna resenärers mp3-spelare och laptops vid gränskontroller, konfiskera teknisk utrustning, förbjuda regionsfria dvd-spelare och kriminalisera även de fildelningsnätverk där laglig fildelning sker.

Förhandlingarna om ACTA sköts av EU-kommissionen. Den svenska regeringen har gett EU sitt klartecken till detta. Så väl allmänheten som media och större delen av den svenska politiska sfären har hållits ovetande om beslutet. Det fattades – utan diskussion eller föredragning – på EU:s ministerrådsmöte om jordbruks- och fiskefrågor (!) den 14 maj.

Någon/några i det svenska regeringsmaskineriet har alltså gett klartecken till att även EU och Sverige skall bete sig på samma sätt som USA i den aktuella DN-artikeln. Utan föregående diskussion. Utan att informera riksdagen. Vi ställs inför fullbordat faktum – och kan inte utkräva ansvar av någon.

Läs mer i denna bloggpost»

Uppdatering: Även SvD har samma vinkel som DN

21 kommentarer:

  1. Det förklarar vad antipiratlobbyn har pysslat med (varför dom hållit sig på mattan och inte viljat göra något väsen av sig) nu när det har varit så mycket FRA på tapeten under så lång tid. Det är ju samma medborgarrättshjältar som kämpar mot bägge dessa horribla monster.

    SvaraRadera
  2. De skenheliga och självgoda krämarna i trendmediaindustrin anser att det inte spelar någon roll om den lagliga fildelningen får stryka på foten.

    Det viktiga är att de kan få med sin beskyddare Staten på samma linje att fildelning är olaglig...punkt slut. Sen är dom nöjda. Selektiv och reglerad frihet. Tja, såna frihetliga inskränkningar är petitesser och företeelser i marginalen för etablissemangets i övrigt känsliga näsborrar.

    De är för insnöade på olagligheten kring fildelning och okunniga kring tekniken för densamma för att de skall kunna föra ett vettigt resonemang i frågan. Det är öronproppar och mållåsning som gäller om det skall bli nån verkstad för dom i det här fallet.

    Det här är också en tydlig politisk generationsfråga.

    Trångsynta vuxna som vet vad dom vet och skall peka finger och läxa upp lika obstinata barn, tonåringar och ungdomar som ser fantastiska möjligheter i framtiden för den här tekniken men som de har svårt att resonera och argumentera för så att det fäster i maktens korridorer.

    Vi medborgare måste rycka den här frågan ur händerna på dem så att de inte förstör och kringskär friheten med den här teknologin.

    Jag är dock pessimistisk, för det här är bara början på inskränkningarna och formandet av en omfattande regleringsnomenklatur kring hur vi får finnas till och uppträda på Internet i stort. Jag hoppas givetvis jag har fel.

    Internet har haft sin Klondykeperiod. Först nu börjar makthierarkierna inse dess potential och då kommer inskränkningar lika säkert som amen i kyrkan.

    SvaraRadera
  3. Det här är mycket intressant.

    Om det verkligen är så att dessa befogenheter (att beslagta och scanna utrustning med hänvisning till otillåten kopiering) skulle bli verklighet - hur vet vi då att dessa bestämmelser inte kommer att tillämpas av allmänna underrättelseskäl?

    SvaraRadera
  4. ACTA-förhandlingarna för Sveriges del sköts så vitt jag förstår av Artikel 133-kommittén: EG-fördragets artikel 133 stadgar att kommissionen ska lägga fram förslag för rådet om hur den gemensamma handelspolitiken ska genomföras. Kommissionen ska enligt artikeln föra handelsförhandlingar i samråd med en särskild kommitté, 133-kommittén, som utsetts av rådet för att biträda kommissionen i denna uppgift.

    Hela det här området är minerat vad gäller frågan om kompetens (vem som har rätt att göra vad i vilket lagrum) som följande avhandling från 2005 visar (har dessvärre inte hittat nåt svenskt akademiskt material): "the chances of the EP having any impact on the substance of the agreement is almost non-existent.". (sidan 8)

    Här finns en gammal INI rapport från 2001 europaparlamentet (INI/2001/2022) som säger: "Att parlamentet förvägrats varje meningsfull roll inom den internationella handelspolitiken enligt artikel 133 är också till skada för utvecklingen av en enhetlig gemensam utrikespolitik."(sidan 42/91).

    Som jag ser det är det alltså enskilda riksdagsledamöter som måste gräva fram vad Sverige egentligen tycker och tänker om ACTA. Särskilt inför det kommande ordförandeskapet. Kommissionen kommer inte att säga ett pip, europaparlamentet har inget att säga och rådet är diplomatisk gråzon där luncherna blir längre ju mer som blir offentligt. Jag har svårt att tänka mig att även Sveriges ställningstaganden är sekretessbelagda. Eller? Nån som vet om det finns lagstöd för att svenska instruktioner till 133-kommittén skulle kunna vara hemliga?

    [ursäkta dubbelpostningen]

    SvaraRadera
  5. I Usa gäller andra lagar och regler.

    Angående publiceringen av listan på de 103 övervakade svenskarna så har det gnällts över att den innehåller namn- och personuppgifter. Därför skulle bloggaren HAX följaktligen vara en skurk. (Ja faktiskt kan en del resonera så i sin enögda värld).

    Har de helt missat att Hax bloggar via blogspot.com, vilket är en amerikansk server. Dvs fjärran från svenska PUL-lagar. Har inte det alls någon betydelse för det forsatta PUL-resonemanget?

    SvaraRadera
  6. Personuppgiftslagen gäller bara för personuppgiftsansvariga som är etablerade i Sverige 4 §. Straffansvar kan i vissa fall inträda även för andra, men det torde inte vara fallet nu.

    Personuppgiftslagens principer gäller dock även i hela EU eftersom det finns ett EG-direktiv bakom.

    Var servern står är i sammanhanget inte så viktigt.

    SvaraRadera
  7. Numera är det väldigt enkelt att kryptera allt innehåll på en dator, inklusive hela operativsystemet.

    truecrypt.org

    SvaraRadera
  8. Johan Tjäder
    "... Personuppgiftslagens principer gäller dock även i hela EU eftersom det finns ett EG-direktiv bakom.

    Var servern står är i sammanhanget inte så viktigt.
    "

    Dvs du menar mest att allmänt tyckande och andra slags spaningsuppgifter är avgörande för PUL-brottens tyngd?

    SvaraRadera
  9. Anonym "Numera är det väldigt enkelt att kryptera allt innehåll på en dator, inklusive hela operativsystemet."

    Jo, men till exempel britterna har lagar som låter dem hålla dig inspärrad tills du avlöjar lösenordet.

    SvaraRadera
  10. Jaså? Och om du glömt lösenordet?

    I Truecrypt finns för övrigt möjlighet att skapa ett dolt operativsystem som det är omöjligt att bevisa existensen av.

    SvaraRadera
  11. I Truecrypt finns för övrigt möjlighet att skapa ett dolt operativsystem som det är omöjligt att bevisa existensen av.

    Att lösenordet måste avslöjas är inte rättssäkert. Tänk dig att polisen får för sig att du har "ett dolt operativsystem" trots att du inte har det. Hur försvarar man sig när man står anklagad för att ha glömt ett lösenord som aldrig existerat?

    SvaraRadera
  12. Fildelning har aldrig varit olagligt och kommer heller aldrig att bli olagligt. Fildelning av upphovsrättskyddad musik är dock olagligt. Själv snattar jag inte utan betalar för mig både i butik och på nätet. Om halva sveriges befolkning skulle börja snatta i butiker, skulle det på något sätt legitimera handlandet eller plötsligt göra det till icke-stöld?

    SvaraRadera
  13. Det är värre än så i USA. Läs:

    "Travelers’ Laptops May Be Detained At Border - No Suspicion Required Under Department of Homeland Security Policies"

    Washington Post, Friday, August 1, 2008
    http://www.washingtonpost.com/wp-srv/content/article/2008/08/01/laptops.html

    Detta är en extrem kränkning av den personliga integriteten, att jämställa med husrannsakan.

    Att kopiera allt innehåll på passagerares PC eller medförda USB-minne har inte ett skvatt att göra med flygsäkerheten.

    Detta innebär att svenska advokater, läkare, präster, psykoterapeuter, journalister och affärsmän riskerar att tvingas lämna ifrån sig hemliga patientuppgifter, klientmaterial, namn på tipsare eller företagshemlig information som kan vara extremt värdefull för företag från USA som konkurrerar med storföretag från Europa.

    De totalitära tendenserna i dagens samhälle blir allt mer obehagliga.

    /Putte

    SvaraRadera
  14. Jag ägnar mig inte heller åt olaglig fildelning.

    Det är därför jag är ursinnig över de inskränkningar i min frihet som staten kommer att ta sig rätt att göra med ACTA.

    SvaraRadera
  15. Jag ser här en affärsidé: Tillverka USB-minnen så små att de går att svälja. Se till at de inte syns på röntgen. "USB-tampongen" är kanske ett bättre alternativ. Eller varför inte "The USB Butt Plug" - lätt att tvätta med tvål och vatten?

    SvaraRadera
  16. Anonym ba: 03 augusti, 2008 12:01

    > Fildelning av
    > upphovsrättskyddad musik är dock
    > olagligt.

    Nej det är det inte. All musik är upphovsrättsskyddad

    SvaraRadera
  17. Anonym 12:20:

    Titta på minneskorten som man har till mobiltelefoner, microSD till exempel. 2 gb på storleken av en lillfingernagel.

    En sådan kan du naturligtvis gömma i nästan vad som helst.

    Så det finns förstås redan. Vilket visar hur dumt det hela är.

    SvaraRadera
  18. "Jaså? Och om du glömt lösenordet?"

    Då är det fängelset nästa, tror väl maxstraffet för sådant ligger på fem år. Dvs. att inte lämna ut krypteringsnycklar om staten misstänker att krypterad data existerar. Om du glömt dem eller bara inte vill lämna ut dem är ditt problem, och inget staten bryr sig om.

    SvaraRadera
  19. Är brottsrubriceringen "att inte lämna ut krypteringsnycklar om staten misstänker att krypterad data existerar", eller?

    Länka gärna till aktuell lag.

    SvaraRadera
  20. Vad gäller denna utveckling inom EU har det en direkt koppling till USA. Många har inte klart för sig att USA under Bush i princip har omdanats till en diktatur och att samma agenda är satt för EU och resten av världen. Naomi Wolf skriver här om vilka principiella steg dessa är (Rick Falkvinge skrev också om detta tidigare):

    http://www.guardian.co.uk/world/2007/apr/24/usa.comment

    Hela denna utveckling mot ökade totalitära tendenser inklusive FRA-lagen har sitt ursprung i 9/11. En majoritet av USAs befolkning och många ledande personer anser nu att Bush-administrationen är de huvudmisstänkta och vill ha en ny oberoende undersökning.

    http://patiotsquestion911.com/

    http://www.911truth.org/article.php?story=20050204132153814

    Syftet med att själva genomföra 9/11 anses vara bla att därigenom kunna genomdriva dessa gradvisa och smygande förändringar mot totalitära principer inte bara inom USA utan över hela världen.

    Det är därför vi ser denna våg av övervakning och nedmonterade fri- och rättigheter överallt med "terrorism" som motivering, senast uttryckt i Sverige med FRA-lagen. Det är också därför som regeringen agerar så huvudlöst mot all sans och vett därför att nyckelpersoner bla Carl Bildt aktivt stödjer denna hemliga agenda.

    http://www.edgemediatv.com/article001_icke.html

    Dags för alla att vakna upp och se de stora skeendena och agera aktivt mot hela denna agenda istället för att enbart arbeta med att slå ihjäl myggor som FRA-lagen även om det är vällovligt i sig och en del av arbetet. FRA-lagen är en mindre del av ett mer omfattande och samordnat angrepp på vår frihet.

    Vi behöver ta reda på vilka som hotar vår framtid och mobilisera motståndet och rikta det direkt mot dessa för att arbetet för att bevara demokratin och friheten ska bli effektivt. En förutsättning är att tillräckligt många vaknar upp och ser verkligheten som den är bakom medias förljugna dimridåer.

    SvaraRadera
  21. jordbruks- och fiskefrågor. WTF?! Helt jävla sjukt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.