2008-08-10

En svensk sommartradition

Uppsala Reggaefestival har polisen gripit 220 personer för narkotikabrott. De har med andra ord rökt på. Och att röka på är förbjudet för att... det är förbjudet, typ.

Så långt är allt som vanligt. The same procedure as las year. Och som vanligt är det intressant att ta ett steg tillbaka och betrakta helhetsbilden.

DN skriver "Bo Axelsson, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala län, uppger att förutom de misstänkta narkotikabrotten har festivalen varit lugn och några våldsbrott har inte rapporterats in."

Detta att jämföra med andra festivaler som urartar till fylleslag med slagsmål, misshandel, knivskärningar och våldtäkter. Festivaler där drogen är helt laglig och där staten tjänar stora pengar på försäljningen av den.

Sverige är ett... intressant land.

Länk»

22 kommentarer:

  1. Helt klart komiskt, ännu mer komiskt är det när förbuds-ivrarna ska försöka förklara sig efter sånna här artiklar.

    SvaraRadera
  2. "förutom de misstänkta narkotikabrotten har festivalen varit lugn"

    Hur röker man på på ett våldsamt sätt, tro?

    SvaraRadera
  3. Hellre går jag på en festival där 1000 pers röker på än en festival där 1000 dricker.

    SvaraRadera
  4. Svenska polisen slår sig för bröstet av stolthet när efter stor möda lyckas gripa några ungdomar som rökt lite gräs, och folk som kör 5km/h för fort. Allvariga brott skiter man tydligen i fullständigt.

    Snabbväxande kriminella gäng, maffiamord, handgranatskastning, tung automateld, gruppvåldtäkter med tortyrinslag - nej det är för svårt att hantera för dom lata fega bror-duktig-präktiga konstaplarna.

    Känns tryggt att dom koncenterar sig på det som är riktigt riktigt viktigt. Som enstaka majjabloss t.ex.

    SvaraRadera
  5. Det är lustigt att DN redaktionen som i övrigt brukar vara någorlunda vettig inte verkar reflektera över samma sak du reflekterar över i din blogg. Man börjar undra om "knark-skräcken" någonsin kommer att lägga sig i det här landet och att iallafall journalister kan få börja granska såna här saker kritiskt.

    Tänk vilken god samhällsnytta poliserna har gjort i helgen, Sverige kommer att få ett mycket bättre socialt klimat nu...eller?

    SvaraRadera
  6. Jag hade exakt samma tankar som du när jag läste artikeln. Jämför exempelvis med "facit" från årets hultsfredsfestival. (ref längst ner)...jag har kortat listan.

    - Stölder ur tält och fordon: 17
    - Misshandel (ej grov): 6
    - Våldtäkt: 2
    - Försök till våldtäkt: 2
    - Mordbrand: 1
    - Olaga hot: 2

    ...och då benämner man ändå festivalen som "lugn".

    Skrämmande att författaren till artikeln i DN inte ens tar upp en kort jämförelse med de andra festivalerna.

    Sveriges drogpolitik är ett skämt och kommer förbli så så länge man vägrar släppa mantrat "ett narkotikafritt samhälle". Kommer ihåg när jag pluggade kriminologi och under ett seminarium kastade ut frågan "Varför ska vi förbjuda heroin eller andra droger?" och en kille svarar snabbt med nästan upprörd stämma "Det är ju farligt!". Mer djupgående motivering än så fick jag verkligen kämpa för att få. Det är bara ett litet bevis för hur djupt den svenska förbuds och skrämselpolitiken har satt sig.

    /Magnus

    Ref till Hultsfredsfakta
    http://nyhetskanalen.se/1.503179/2008/06/15/lugn_festival_i_hultsfred

    SvaraRadera
  7. daniel

    Ursäkta?? DN- redaktionen "vettig"???

    Det är nog så långt från verkligheten man kan komma. Vänsterblaskan Dagens Nyheter är så långt från "vettig" som man kan komma.

    SvaraRadera
  8. Ett litet förtydligande:

    Polisen har inte gripit 220 personer för narkotikabrott vid Uppsala reggaefestival. Polisen har under fyra dagar tagit urinprov på 224 personer misstänkta för ringa narkotikabrott.

    Det kommer att dröja minst en månad innan polisen får tillbaka analyssvaren på de drogtester som gjorts.

    För övrigt tycker jag det är alldeles utmärkt att polisen visar nolltolerans och tydligt markerar för festivalbesökarna att droger inte accepteras.

    Jag hoppas på många drogfria reggaefestivaler i Uppsala under de kommande åren.

    SvaraRadera
  9. svarten,

    varför hoppas du på drogfria reggaefestivaler i framtiden? Vad gör det dig att andra röker på?

    Cannabis är ju väldigt central i reggaekulturen. En mycket djupare och viktigare del av kulturen än dreadlocks och den rätta klädstilen. Varför inte låta folk ta del av denna kultur?

    SvaraRadera
  10. Kom just hem från en kanonfestival! Grymma artister och trevligt folk.

    Det ända inslaget av våld som jag såg var när sex st poliser tryckte ner en besökare i leran i ca 20 min för att han var för full och var spydig. Trots att han sa att han var lugn i över 20 min så fortsatte konstaplarna att med ett knä i ryggen och med hans arm uppressad i nacken fortsätta att pressa ner honom i leran med ansiktet nedåt.

    Tur att polisen var där, annars så kanske festivalen hade blivit en näst intill våldsfri plats..

    SvaraRadera
  11. Ni är ju inte lite nerpundade om ni tror att det är så bra och fint att röka på. Skärpning! Att det var lugnt berodde väl på att de grep så många påtända, sen att ni stödjer våldtäktsmän, kriminella organisationer som förpestar vårt samhälle och i slutändan även terrorister med ert jävla puffande skiter ni väl också i, för ni är ju höga, och det enda som gäller då är att få mer gräs att rulla..

    SvaraRadera
  12. Nmm.. nu gick det för fort fram för mig här anonym.
    Jag hoppas att du var ironisk i ditt inlägg. Om inte:

    "Att det var lugnt berodde väl på att de grep så många påtända,"
    Ganjjarökarna är kända för att bli vilda våldsamma och galana när de röker?

    "sen att ni stödjer våldtäktsmän,"
    huh? ehhh va? typ.

    "kriminella organisationer som förpestar vårt samhälle."
    Det kan du ha en poäng i. MEN vid en lagalisering, eller som i Amsterdam, en avkriminalisering skulle göra dessa organisationer arbetslösa över en natt.
    Eller, också inte, för jag befarar att det kan vara samma organisationer som säljer ful-ölen på ica parkeringen. typ.

    Peace brother.

    SvaraRadera
  13. Väldigt svagt av DN (eller TT som skrev artikeln) att inte ens reflektera över det absurda i den här situationen.

    Själv är jag ingen "drogromantiker" men det har ju för fanken med individuell frihet att göra.

    SvaraRadera
  14. Som anonym sa....

    Ni är ju inte lite nerpundade om ni tror att det är så bra och fint att röka på. Skärpning! Att det var lugnt berodde väl på att de grep så många påtända, sen att ni stödjer våldtäktsmän, kriminella organisationer som förpestar vårt samhälle och i slutändan även terrorister med ert jävla puffande skiter ni väl också i, för ni är ju höga, och det enda som gäller då är att få mer gräs att rulla..

    Jag tycker verkligen du ska ta en puff.... för du ser ut att behöva lugna ner dig och inte vara så agressiv. Ta det lugnt med alkoholen, det kan få en sån.

    SvaraRadera
  15. Läs Johan Ingerös blogg, tydligen leder hasch till bögeri och annat sexuellt avvikande beteende.
    http://ingero.blogspot.com/2008/08/hasch-rock-bgeri-och-annat-osunt.html

    SvaraRadera
  16. Svarten;

    Man måste lära sig att inom den konservativa/ortodoxa liberalismen anses det lite progressivt och hippt att vara för droger och prostitution. "Less is more" funkar inte i de här kretsarna. Det fria valet är mantrat framför allt annat oavsett vad det gäller.
    Fånigt? Javisst, men man får försöka bortse från den här lite sekteristiska hållningen.

    /JohanH

    SvaraRadera
  17. Mycket träffsäkert inlägg, som bara bekräftar de teorier jag själv har diskuterat, allra senast i en uppsats om den holländska drogpolitken. Den politik när det gäller cannabis som Sverige för är orealistisk och är en rest från gamla, förlegade teorier som jämställer cannabis med heroin och kokain. Det är dags att vakna upp ur den svenska cannabisskräcken och inse att det finns betydligt värre folkhälsoproblem än så!

    Ska tilläggas att jag även stödjer holländsk liberal politik i flera andra avsseende, bland annant när det gäller legal prostitution. Läs gärna mitt inlägg "Dags att kröna prostitutionens groda" på min blogg http://vanbaalen.blogg.se.

    Bra skrivet!

    MVH Sebastian

    SvaraRadera
  18. Johan:

    För heroin och kokain kanske det är som du säger, men den liberala synen på just cannabis är inte begränsad till en liten klick ortodoxa liberaler. De gröna partierna i EU vill också lätta på totalförbudet mot cannabis. Jimmy Carter ville avkriminalisera marjiuana för personligt bruk. Han räknas inte direkt som ortodox liberal. Den rastafariska religionen betraktar ganja som ett sakrament, och ingen kan med bästa vilja i världen klassa rastafarierna som "liberaler". Den rastafariska ideologin har betydligt större likheter med kristen fundamentalism än med liberalism.

    SvaraRadera
  19. Sebastian van Baalen;
    Mitt tidigare inlägg blev än mer tydligt med ditt praktiska exempel - tackar för det! :D

    legomenon:
    Det jag skrev om gällde svenska ultraliberaler. Hur det förhåller sig bland likasinnade utomlands och i andra läger känner jag dessvärre inte till.

    /JohanH

    SvaraRadera
  20. Jag har kommit på en skitbra grej! Om man sätter ihop liberal med ett annat ord och använder detta som skällsord så slipper man helt att föra fram argument. Man behöver inte ens kunna något om sakfrågan överhuvud taget! Bara att slänga in det i debatten som vore det ett veto och sen kan man låtsas att man vann. Är man totalt söndersupen eller bara född riktigt korkad så tjänar man förmodligen självkänsla på detta knep.

    Så enkelt, så praktiskt!
    *springer efter flaskan*

    SvaraRadera
  21. Jag har en ännu bättre grej ...

    Likställ allt oliktänkande med okunnighet och enfald och man har upphöjt sig själv till en högre nivå varpå man inte ens behöver vinna. Under tiden kan man dra en joint/lina till och känna den celebrala arsenalen ackumulera, blir lite av en kapprustning man inte kan förlora.

    /Clark Olof... sorry ... JohanH

    SvaraRadera
  22. Anledningen till att passiviserade canabisrökare är skadliga för samhället är att de utgör synnerligen dåliga konsumenter. I ett samhälle som baseras på ständig tillväxt finns ingen plats för egenodlande slöfockar som arbetar bara så mycket som krävs för att betala elräkningen till sina sollampor.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.