2008-08-10

FRA: Metadebatten


FRA-debatten är oerhört intressant även i fler och större perspektiv än själva sakfrågan.

Kikar man på den ur ett PR-perspektiv då är det märkligt att regeringen är så tondöv. Frågan har allt. Den lille killen (folket) utmanar den store killen (staten) för en god sak (integritetsfrågorna). Den lille killen kämpar ädelt, medan den store killen försöker tiga, ducka och beter sig buffligt. För folk i allmänhet är det mycket lättare att identifiera sig med FRA-motståndarna än med FRA-lobbyn. Och hela debatten har undertoner av att ett folk nu säger att det har fått nog av övervakning, förmynderi, pekpinnar och maktfullkomlighet.

Det hela passar utmärkt in i den mediedramaturgi som vi alla lever i.

I den digitala folkstormen är regeringen, FRA och de eventuella PR-konsulter de hyrt in chanslösa. Bloggosfären är blixtsnabb, rymmer oerhört mycket sakkunskap och är fantastiskt på att sålla fram de bästa och mest slagkraftiga argumenten.

Internt håller FRA på att bli en riktigt jobbig affär för moderaterna. Till och med dess egna styrkor börjar falla av. Inte nog med att många av Reinfeldts partikamrater inte delar hans åsikter om avlyssningen. Även själva hanteringen kritiseras. Två tredjedelar av alla moderata länsförbundsordförande anser att regeringen har skött hela historen dåligt. Det är ett helt annat – och på sätt och vis mycket värre – problem för partiet än det vacklande stödet i sakfrågan. Det här handlar om bristande ledarskap.

Utifrån kommer också hård kritik som rör mer än sakfrågan. På Expressens kultursidor har Per Svensson en sågning av Reinfeldt som heter duga. Svensson har för visso aldrig varit någon moderatkramare. Men som en röst från läktaren är detta ändå ord och inga visor...

"Men lika alarmerande som sakfrågan är det förakt Reinfeldt och hans regering har visat för väljarna, riksdagen, politiken, sig själva. Allt detta trixande, all denna dåliga teater (den gråtande Federley), alla dessa krumbukter, alla dessa ad hoc-argument, all denna skamlösa iver att förnedra riksdagsledamöter och reducera dem till partilinjens kassabiträden.

Regeringen har verkligen ansträngt sig för att få politiken att framstå som en sjaskig hantering. Varför? Det kan förefulla gåtfullt. Men då ska man komma ihåg att gåtfullhet ofta bara är ett annat ord för tomhet.

Misstro mot idéer. Övertro på taktisk smartness. Formen som innehåll. Instrumentaliseringen som ideologi. Det är reinfeldtismen."

Läget för regeringen och FRA blir inte mindre jobbigt av att media nu börjat uppmärksamma de människor som jobbar på FRA och deras små egenheter.

På det hela taget ser detta ut som en fight som regeringen aldrig kommer att kunna vinna.

Ändå måste vi motståndare till FRA-avlyssningen öka! Politiken har mjukstartat efter sommaren – och den handlar till stor del om helt andra saker. Svenska folket sitter klistrat vid tv-apparaterna för att följa OS. Tidningsrubrikerna handlar bara om Georgien och spelen i Peking. På sätt och vis löper FRA-frågan större risk att hamna i medieskugga nu än under sommartorkan.

Därför är det dags att lägga i en högre växel, just nu!

(Bild: Bejke)

17 kommentarer:

  1. Jag hittade ett till dokument som indikerar vilket syfte som våra kära grannar i väst har.

    "Vision 2015: Consolidation of U.S. Intelligence Into Global Intel Network"

    Postat som kommentar hos Hultin.
    http://erikhultin.se/08/ska-sverige-och-eu-bli-stater-i-usa.php#comments

    SvaraRadera
  2. Att OS lägger sig som en blöt filt över debattklimatet är nog att förvänta..

    Dom där Frippe, Ingvar och Janne - "Den lede FIJ" - körde nog uttalanden och "tidnings-chat" precis före OS precis därför att deras argument inte klarar EN ENDA INVÄNDNING. "Sten" är nog det hans epitet beskriver, en patron utan krut i. Då passar det bra att uppmärksamheten riktas mot OS och Georgien.

    Deras plan är nog fortfarande att försöka TIGA ihjäl integriteten i Sverige. Så snart OS är över kommer de att köra Jobb-Räntor-Ekonomi och försöka få Socialdemokratin att svara i det spåret.

    Det är som du skriver dags att lägga i en högre växel NU .. Trots att det just nu verkar som svårast.

    Jag spånar på att skriva ut en 100-200 A4-sidor och gå en runda bland brevlådorna där jag bor. Lagom uppmjukning till September.

    SvaraRadera
  3. En annan aspekt är att det Tolgfors et al enda argument som de egentligen för fram är att vi ska lita på att de bara använder FRA-lagen till bra saker och inte kommer att missbruka den för att spana på vanliga svenskar. Men samtidigt som det är deras enda egentliga argument så väljer de att ljuga och försöka vilseleda!
    Om man vill att människor ska lita på en, är inte det första steget att agera med ärlighet och integritet? Vad lämnar det agerandet för budskap?

    SvaraRadera
  4. Det där "Säkerhetsforskningsavtalet" mellan Sverige och USA. Det där som var en kopia på ett australiensiskt likalydande.

    Hur var det nu med det?

    Undertecknandet skedde 2007-04-13 i Washington DC vid en ceremoni med Försvarsminister Mikael Odenberg och USA:s minister för Homeland Security, Michael Chertoff.

    Vems 'homeland security'? Sveriges?

    Avtalet tecknas inte mellan sveriges försvarsminister och USA:s försvarsminister som man kunde förvänta. Det tecknas mellan sveriges försvarsminister och USA:s minister för Homeland Security.

    Återigen vems 'Homeland Security'? Borde de inte ha kontakt med vår 'Homeland Security' - SÄPO? Dvs möjligen Justitiedepartementet. Så det handlar alltså om FRA. FRA ska samarbeta med 'Homeland Security' i USA. Det är bl a med dem Sverige ska utbyta information. Men FRA ska bara arbeta med militära underrättelser?

    Det är en gigantisk desinformation och uppvisning av "nyspråk i praktiken".

    SvaraRadera
  5. En annan sak som jag tror historiker i framtiden kommer att uppmärksamma angående den pågående FRA-striden är att etablerade media spelar en så tillbakadragen roll. Visst skrivs det åtskilliga kritiska artiklar, och ledarredaktionerna reagerade negativt när riksdagen fattat sitt beslut. Men på det hela taget görs det väldigt lite i gammelmedia nu. I bloggarna uppmärksammas märkliga EU-dokument och avtal med USA. Det är inte säkert att man bedömer deras innebörd rätt; men att de över huvud taget inte granskas i traditionella media är direkt bisarrt. Och var är de kritiska undersökningarna av FRA:s verksamhet? Var är de tuffa intervjuerna med politiker? Allt detta får amatörskribenter försöka göra på sin fihet. Och gör det i många fall utmärkt. men var är journalisterna? Finns det någon som ens är intresserad av journalistik längre? Man tycks tro att jobbet består i att vänta tills en politiker gör ett utspel, och då skriva en sammanfattning av det, och eventuellt någon liten kommentar.

    Eller är det så att DN och SvD och Expressen och Kalla Fakta och Uppdrag Granskning och allt vad de heter jobbar för högtryck nu, och så snart landet återgår till höstnormalitet kommer att lägga fram mängder av avslöjande reportage? Man kan ju alltid hoppas...

    SvaraRadera
  6. Att tiga ihjäl det kommer inte gå, och jag tror regeringen har insett det. Det finns alltför många lösa trådar i det här dramat för att det ska kunna blåsa över.

    1) Demonstrationen den 16:e septemeber.
    2) Moderaternas partistämma, kommer FRA-lagen tas upp där? Blir det en omröstning?
    3) Niklas Wykman har sagt att han kommer avgå om inte FRA-lagen ändras. Räkna med ny fart om han gör slag i saken.
    4) Centerupproret. Vad händer om de kör över partiledningen?
    5) Det finns mer än 4 borgerliga nej-sägare i riksdagen. Blir det en ny omröstning så faller lagen.
    6) Vad säger europa domstolen om det hela? Vad händer om man avfärdar lagen så som man avfärdade den brittiska?
    7) Beslut ska tas om teledata-lagringslagen, vilket kommer ge ny fart åt integritetsdebatten.

    Det kommer blir en lång och svettig höst för Reinfeldt.

    SvaraRadera
  7. Ingvar Åkesson pratar om att det aldrig läckt saker från FRA. Dettta har motbevisats de senaste gångerna. Här är det senaste i mängden.

    http://www.ostran.se/opinion/fra_band_paa_villovaegar

    SvaraRadera
  8. Jag instämmer i att regeringen har visat en total dövhet och att detta är märkligt.

    En politiker kännetecknas ju i första hand av sin fingertoppskänsla för folkstämningar.

    Kan det vara så att inte bara riksdagen har fyllts av valboskap utan även kanslihuset? Kan det vara så att den konfiguration vi har nu inte längre är demokratisk?

    SvaraRadera
  9. Hax:
    Apropå tonläge...

    Reinfeldt avbildas som storebror ur "1984" då han vill införa en spaningslag.

    Samtidigt massarresterar svenska staten hundratals människor som rökt på. Det kallar du "intressant".

    Börjar det inte bli hög tid att byta skiva nu?

    SvaraRadera
  10. Så länge som "gammelmedia" hänvisar FRA-lagen till ledar-/kultur- & debattsidor kommer statsministern fortsätta sin taktik att försöka tiga ihjäl debatten. Om inte SVT och "gammelmedia" börjar med granskande reportage om FRA tror jag att Reinfeldt kommer att sitta still i båten. Dessutom tror jag att FRA-förespråkarna vinner på att bloggare som HAX börjar att flytta fokus från FRA-lagen till "EU-säkerhetsbyråkrati". Dessa skriverier kommer man att avföra som konspirationsteorier och säga "tror ni verkligen på såna här tokskallar ?". Det är lättare att få folk att förstå grundfelet med FRA-lagen .Det är det budskapet som måste upprepas tills Reinfeldt tar debatten.

    SvaraRadera
  11. Media går alltid i cykliska vågrörelser. Har man drivet ett tema tillräckligt länge blir det uttömt och läsarna tröttnar. Dessutom blir det då naturligt att låta den andra sidan komma till tals. Efter en tids tystnad kan sen det första temat tas upp som nyhet igen.

    Vi behöver inte var oroliga för några veckors mediaskugga. Den 16 sept kommer frågan garanterat upp igen (givet att tillräckligt många sluter upp i protestmötena).

    /Putte

    SvaraRadera
  12. Börjar det inte bli hög tid att byta skiva nu?
    ..för rättsövergrepp och allmänna absurditeter bör glömmas och blir mindre allvarliga om de upprepas gång på gång?

    SvaraRadera
  13. Wille,
    Den som följt bloggen vet att Johan Hedin är en fanatisk EU-anhängare och han störs väl på att HAX avslöjat kopplingen mellan FRA-lagen och EU.

    Därför vill han ha streck i debatten.

    SvaraRadera
  14. 1) Så länge man bygger på veriferade fakta och inte drar orimliga slutsatser är det inte konspirationsteorier.

    2) Moderaterna har inte partistämma förrän 2011. Däremot har alla länsbund stämmor i början av 2009.

    /Putte

    SvaraRadera
  15. Ja, Hedin, det är synnerligen intressant att skåda vart vårt lilla social-moderata Astrid-lindgren-land är på väg att förvanlas till för en hyckleriets högborg.

    SvaraRadera
  16. Johan Hedin

    Frank Church (D-Idaho) kallade i samband med avslöjandena av NSA:s avlyssning (som var mindre omfattande än den som FRA fått tillåtesle till nu) det hela som värre än "1984".

    Citatet finns i Bamfords klassiker om NSA http://www.amazon.com/Puzzle-Palace-National-Intelligence-Organization/dp/0140067485

    Hax kommentar i sammanhanget är naturligtvis fullt adekvat även om FRA-anhängarna gärna vill slippa alla insiunationer om att de "massavlyssnar".

    SvaraRadera
  17. FRA-hearing i Centerpartiet!

    Alla som är intresserade kan anmäla sig som åhörare till den hearing om FRA-lagen som blir den 29/8. Läs om det på http://www.centeruppropet.se och skynda dig att anmäla dig, eftersom antalet platser är begränsat.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.