2008-08-09

Politiken, lördag den 9 augusti 2008


Reinfeldt och Björklund påstår att konflikten i Georgien visar att FRA-avlyssningen behövs.

För det första: Hur kan automatiserad massavlyssning av svenska folket innebära att vi får bättre pejl på vad som sker i Geogien? Signalspaning mot utländska mål, ja. Avlyssning av Andersson, Pettersson och Lundström – nej!

För det andra: FRA-lagen har väl inte trätt i kraft ännu? Duh!

För det tredje: Kom inte konflikten i Georgien som en komplett överraskning för Sverige och de flesta andra länder? Lyssnar man till exakt vad Reinfeldt säger – så finns det inget som stöder att FRA skulle ha haft så mycket som en susning om vad som var på gång.

För det fjärde: Eftersom Sverige ändå inte tänker göra något åt situationen i Georgien, så är väl CNN, BBC och Rapport både snabbare och billigare informationskällor än FRA – även om FRA skulle haft haft pejl på vad som sker i Georgien? Vilket de alltså inte har.

Och Mona Sahlin vill bygga mer järnväg, på bekostnad av våra vägar. Synd bara att hennes partikamrater är så fientligt inställda till att vi skulle kunna bli fler svenskar – genom öppna gränser och fri rörlighet – att höghastighetståg aldrig kan komma i närheten av att löna sig i vårt glest befolkade land.

(Bilden föreställer moderaternas planeringschef, framför en massa döskallar...)

16 kommentarer:

  1. Eftersom invasionen beslutades för minst två veckor sedan eftersom det var då styrkeuppbyggnaden och gangsterräderna började så är det troligt att alla ryska ambassader instruerats i hur komlikten skall presenteras så att Rysslan kör med en konsistent story. De flesta ambassader har naturligtvis orienterats via fibrer som går genom Sverige. Andra via satelit där vi kan ligga i någon sidolob.

    Dessutom tycker jag det verkar som om Bildt var förhandsorienterad. Annars skulle han i detta skede inte kunna uttrycka sig med sådan säkerhet. Det kan han ju förstås ha fått genom att de senaste veckorna läsa georgiska tidningar. (hemligt värre:-) Internationell media verkar ännu inte fått djup på storyn. Det brukar ju ta ett tag.

    SvaraRadera
  2. Du menar såklart "en massa andra döskallar"?

    (skoja bara)

    SvaraRadera
  3. Nej, men det är ju förstås FÖR att FRA inte hade en susning om vad som skulle hända i Georgien som FRA-lagen behövs. Om lagen varit införd och FRA kunde massavlyssna svenska folket så hade de haft kläm på läget. Du och jag och alla andra har ju under en längre tid mailat och sms:at till varandra om läget i Georgien och Sydostasien, Sydoceanien, Sydossetien eller nåt sånt. Fattaruväl!

    SvaraRadera
  4. Vem tror att trafiken till Rysslands ambassad i Sverige speciellt då det gäller uppbyggnad av armé och andra känsliga detaljer skickas okrypterat genom fiber? Och i slutändan, varför tvinga ett helt folk för massavlyssning när det ända man vill åt är information som skall lämnas till USA och övriga EU för en klapp på axeln. Här, duktigt land, här får du en kaka.

    Det är endast ett spel för att få fårskallarna i regeringen att se duktiga ut,

    SvaraRadera
  5. Brutalt bra inlägg.

    SvaraRadera
  6. För det första så är automatiserad avlyssning ett påhittat begrepp av motståndarna till lagstiftningsförslaget och inte av de som seriöst vet vad signalspaning och underrättelsetjänst är.

    För det andra så kan ju det i detta fall avse signalspaning i etern, något som den nya lagstiftningen också skall omfatta.

    För det tredje så har nog de flesta, som är allmänbildade, uppfattat att Ryssland och Georgien tvistat en längre tid med bl a flera militära incidenter.

    För det fjärde så kan signalspaningen var en källa till information som kan till ligga till grund för ett politiskt ställningstagande, t ex ett fördömande av någon av parterna eller ett senare ställningstagande i FN eller motsvarande.

    På hela taget verkar bloggaren lite trångsynt.....

    SvaraRadera
  7. Den här konflikten har varit på gång under lång tid och borde inte kommit som en överraskning för någon med minsta lilla pejl på geopolitiken. Något FRA behövs inte för att förstå det. Att det skedde just nu kan dock FRA ha sett indikationer på - detta utan att vare sig spionera på svenskar eller i kabel - eller snarare, borde ha sett, annars är de klantskallar av första rang.

    Dessutom, NATO har ända sedan Sovjetunionens fall sysslat med att omringa Ryssland med WMDs, givetvis i geopolitiska syften. Titta på världen. Vi har "Väst", Afrika, Asien med framförallt Indien och Kina och Ryssland. Sedan har vi energitillgångar, och de finns framförallt i mellanöstern och, supprise, Ryssland. Detta gör sammantaget hela eurasien till världens hotspot nummer ett. Att Ryssland inte vill bli fullständigt omringat med alla de konsekvenser det innebär torde inte vara ogreppbart för någon.

    Georgien och Osetien har också varit splittrat under lång tid. En splittring som givetvis eldas på av NATO och USAs geopolitiska ambitioner. Det handlar om många miljoner människor som lever mitt i konflikten. När miljoner människor vet om något, så kan nog inget annat land ens med bästa vilja påstå att det hela kom som en komplett överraskning.

    SvaraRadera
  8. Vad fasiken gjorde moderaternas planeringschef i Kambodja? Man kan ju hoppas att han kakade lite happy pizza och drog med en och annan barflicka till hotellet :).

    SvaraRadera
  9. Anonym 09:28 (troligen någon generaldirektör på ett statligt underrättelseorgan eller en förvirrad försvarsminister) kan kanske svara på varför vi måste leda in all trafik från Internet till FRA om de inte ska massavlyssna? Är det inte bättre att då bara välja ut den trafik som behövs så slipper de köpa stora datorer som sorterar?

    SvaraRadera
  10. Liza Marklund: Bajsmannen på FRA ser dig (Krönika i Expressen)

    Känns som att alla som har rent mjöl i påsen kan vara jättelugna.

    SvaraRadera
  11. En annan märklighet i diskussionen är att man verkar tro att ryssarna är kompletta idioter och att de skickar informationen på ett sätt så att FRA skulle kunna läsa den.

    SvaraRadera
  12. Är Liza Marklunds krönika sann eller är den en skönlitterär novell?

    /Putte

    SvaraRadera
  13. Anonym (09:28): Är det inte lite skojigt att alla inlägg som är som ditt alltid har en helt anonym avsändare, du vågar dig inte ens på ett alias, vad är du rädd för? Har du inte rent mjöl i påsen?

    SvaraRadera
  14. "För det första så är automatiserad avlyssning ett påhittat begrepp av motståndarna till lagstiftningsförslaget och inte av de som seriöst vet vad signalspaning och underrättelsetjänst är."

    Eftersom det inte är signalspaning som kritiserats vad gäller FRAlagen så kanske du bör fundera lite till vad det är som kritiseras...

    Hmmmm, kan det måhända vara att all trafik som passerar Sveriges gränser ska skickas i en kopia till FRAs datorer (detta är ofrånkomligt om man vill genomföra lagtexten till verklighet)?


    "På hela taget verkar bloggaren lite trångsynt....."

    Värför det? För att han förstår både tekniken som FRA kommer att behöva använda samt sina egna argument medans du inte förstår någon utav dom?

    SvaraRadera
  15. Här ska jag bryta trenden och hålla med anonym 09:30 på ans tredje punkt.

    Det är bara detta som man kan ha något sådant som FRA-lagen till.

    Man gör en sökning med lämpliga begrepp och sedan vet regeringen vilket håll man ska vända kappan. Eller i varje fall komma överens om vilken spin man ska sätta på sina uttalanden om de går mot folkopinionen.

    SvaraRadera
  16. Liza Marklunds krönika är sprängfylld med SANNING, precis som böckerna ASYL och GÖMDA. Den är också skriven som en gentjänst till hennes dokumenterat ohederliga poliskälla MATILDA GALAOUL JOHANSSON, en person till vilken Marklund stod i stor tacksamhetsskuld. Matilda Johansson befordrades till brottsutredare efter att först själv ha begått ett brott och dömts för det i 2 instanser. Hon gjorde även dåvarande partnern till brottsling i samband med detta.

    Och den stackars unga kvinnan Elisabeth Andersson arrangerade 1 år innan de påstådda händelserna en brutal misshandel av den frikände personen. Hon har sedan dess fortsatt utöva sin parasiterande livsstil och hade 2010-11-04 en skuld till det allmänna på 573.086 kr uppdelat på 342 poster. M a o en perfekt piratpartist, alltid beredd på att snylta och utnyttja samhället, men aldrig göra rätt för sig.

    Och den koleriske domaren ALLAN CAMITZ utdelade alldeles medvetet en hård, orättvis och fullständigt felaktig dom, ackompanjerat av " Nästa gång jag ser dig sätter jag dig i fängelse ". I vissa fall deformerar makt alldeles obönhörligt mycket det mänskliga sinnet ...

    Putte och Pär L, precis så ligger det till ...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.