2008-12-22

Försvara anonymiteten!

Här är en läsvärd text...

Anders Mildner skriver på Sydsvenskan.se om internets betydelse som demokratiskt verktyg. Och han uppmanar oss att börja försvara rätten att vara anonym på nätet – innan det är för sent.

Det har ju redan mumlats om att rätten till anonym uppkoppling kan komma att försvinna i samband med att teledatalagringen införs.

Läs Mildners artikel här.»

Och ta honom på orden! Stå upp för rätten till anonymitet på internet!

13 kommentarer:

  1. Problemet är bara, vad gör man för att ställa sig upp i den här frågan? Verkar ju inte gå att påverka politikerna öht!

    SvaraRadera
  2. Varför skulle människor få vara anonyma i ett rättssamhälle? Det innebär ju att de kan bete sig åt hur som helst. En koppling mellan ip- nummer och en specifik person skulle stoppa det mesta av brotten som pågår på internet.

    (jag har inget bloggerkonto och skriver därför under "anonymalternativet")

    SvaraRadera
  3. Ett steg skulle väl vara att få SVT eller TV4 att visa BBC dramat The Last Enemy, som visar upp UK inte så långt in i framtiden där allt sparas och övervakas.

    Detta så folk som inte orkar bry sig så mycket enklare kan få en förståelse av vad det är vi kan vara på väg mot när det gäller övervakning och dess konsekvenser.

    SvaraRadera
  4. Anonym: Varför skall du få gå omkring utan att ständigt behöva bevisa din identitet? Det skulle stoppa det mesta av brotten som pågår i verkligen.

    SvaraRadera
  5. "(jag har inget bloggerkonto och skriver därför under "anonymalternativet")"

    Att man inte har ett bloggerkonto innebär inte att man måste vara anonym.

    Du skulle exempelvis kunna skriva ut ditt namn, adress, telefonnummer och personnummer.

    Då skulle du också snabbt kunna få en praktisk lektion i varför det kan vara bra att vara anonym på Internet :-)

    SvaraRadera
  6. En fråga till någon som vet....

    När man röstar i Sverige så kontrolleras identiteten så att man inte röstar dubbelt, hur görs detta?
    eller mer specifikt , vad görs med registren efter valen?

    Jag antar att allt detta nu också kommer att sparas? samt alla former av röstning som i något led använder en kommunikationslänk kommer att sparas samt tittas på av FRA samt användas som en del av deras "filter"?


    -Dan

    SvaraRadera
  7. Varför skall man få skicka brev anonymt?

    SvaraRadera
  8. "rätten att vara anonym på nätet "

    Du hänvisar reflexmässigt till anonymitet på nätet som om det vore en rättighet. Det finns inte och har aldrig funnits någon sådan rätt, jfr artikel 4 och 8 europakonventionen, samt rättighetskatalogen i RF.

    Om du argumenterar för en rätt att vara anonym i det offentliga rummet kommer du att stöta på motstånd. Övervakning av det RF kallar "privatlivet" är en helt annan sak, men man bör inte blanda ihop korten.

    Integritetsdebatten idag är oseriös och för lekmannaaktig. Risken är att anonymitetsförespråkare marginaliserar sig själva som integritetsfundamentalister.

    Fredrik

    SvaraRadera
  9. Fredrik din fjolla!

    Vad är det som driver dig? FRA anställd? Fast anställning i regeringskansliet?

    SvaraRadera
  10. Fredrik: Man måste vara lite insnöad paragrafryttare om man missupfattar så som du nyss gjorde. Tagga ner lite på lagboksläsandet och kom och häng lite med oss i verkligheten istället!

    Eftersom man hitintills ganska enkelt kan vara anonym på nätet så har vi haft en outtalad rätt att kunna tala med andra människor utan att dom kan få reda på vem man är.

    Din första reaktion på det är att försöka hitta något om det i lagboken. -Suck- säger jag bara...

    SvaraRadera
  11. Det som driver mig är att jag tror att de som sitter på makten slutar lyssna om de som protesterar mest högljutt har fel eller framstår som onyanserade.

    Risken är att vi som bryr oss om integritet förlorar chansen att påverka det som faktiskt går att påverka.

    Inga samhällen är utan reglering och övervakning, och det gäller också när samhället flyttar ut på nätet. Vad vi kan diskutera är inte om staten ska få övervaka nätet, utan var gränsen för privatlivet går och i vilka situationer staten ska anses ha gått för långt.

    Det finns ingen "rätt" att vara anonym, att man kunnat vara det ändrar inte det. Om ni inte tycker om paragrafer, använd då ord som "möjlighet" att vara anonym och inte "rätt" att vara anonym.

    Fredrik

    SvaraRadera
  12. @Dan: När du röstar i Sverige så kontrolleras att du står med i röstlängden (dvs har rösträtt i det aktuella valet) och det markeras ATT du har röstat "rött, blått, och vitt", så att du inte kan rösta dubbelt. I alla fall var det så när jag röstade senast, i förra riksdagsvalet. Valförrättarna har däremot ingen möjlighet att se HUR du har röstat, det är det bara du (och de du väljer att dela med dig av det till, privat eller t.ex. i vallokalsundersökningar) som vet.

    @Anonym 22/12 13:34: Och vilken koppling ska finnas mellan enbart en IP-adress tillhörande ett Internetabonnemang som står på någon av föräldrarna i en tvåbarnsfamilj, som har en NAT-router och två datorer hemma, och en specifik person som gjort något på Internet vid en tidpunkt då alla var hemma? Om och när IPv6 slår igenom på allvar kan vi kanske göra en koppling mellan en IP-adress och en DATOR, men därifrån är steget fortfarande ofta långt till en koppling mellan en IP-adress och en specifik person.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.