2009-01-19

Tramsigt om EU-valet


I en debattartikel i DN klagar en svensk ungdomsbyråkrat och en eurokrat i dag över att bara en tredjedel av svenska folket vet att det är val till Europaparlamentet i år. Hmmm...

Drygt hälften av svenska folket tänker inte rösta, eftersom deras partier ändå alltid agerar dörrmatta åt alla EU:s galenskaper. Så varför bry sig om när det är val?

Och är det någon som på fullt allvar tror att det är någon som kommer att missa att det är EU-val i sommar? Vi kommer att bli översköljda med reklambroschyrer, affischer, reklamfilmer, tidningsartiklar och valdebatter. Man måste bo i en grotta för att missa vad som är på gång. Så varför denna upprördhet (ordvalet är "alarmerande politisk okunnighet") över att folk inte redan har skrivit in EU-valet i sina almanackor?

(Det skulle för övrigt vara intressant att veta hur stor andel av svenska folket som vet när det är riksdagsval nästa gång.)

Andra media har under dagen huggit på denna krok – och nyheten att folk inte vet när det är EU-val har rapporterats med allvarlig min.

Vilket ju är intressant. För var är dessa media – när det inte är EU-toppmöten med tillhörande mingel och cocktails? (EU:s toppmöten är som en stor personalfest för journalister från när och fjärran. Det är det ingen av dem som vill missa.)

Varför rapporterar inte de media som i dag låter så bekymrade om vad som verkligen händer till vardags i Europaparlamentet?

Allvarligt talat! Det skrivs knappt ett ord om arbetet med alla de lagar och regler som så småningom kommer att drabba oss medborgare. Svenska media är, i princip, fullständigt ointresserade av vad som sker i Europaparlamentet. Men gnälla över att medborgarna, som en konsekvens av den dåliga bevakningen, också är ointresserade – det kan de!

Det har hettat till i nyhetsrapporteringen om EU-parlamentet ett par gånger i år. I två av fallen (EU:s reglering av bloggarna och telekompaketet, någon som kan komma på något mer?) var det inte frågor som media själva grävt fram – utan sådant som först uppmärksammats och lyfts av bloggarna.

Inte sällan upplever jag att jag är ensam om att rapportera om en del saker som sker och är på gång i Europaparlamentet, för en svensk publik. Och då är jag ändå bara en sketen bloggare, som nätt och jämt hinner skrapa på ytan.

Den enkla sanningen är att media är precis lika ointresserade av vad som sker i EU som medborgarna.

Dagens debattartikel är för övrigt bara ett sätt att rättfärdiga varför man kommer att vräka ut miljoner och åter miljoner av skattebetalarnas pengar på att försöka få unga människor att gå och rösta i EU-valet. Och det sker inte av omtanke om demokratin som sådan. Istället handlar det om att politikerna är rädda att få sina mandat underminerade.

Till debattartikeln»

18 kommentarer:

  1. http://vi-gillar-inte-dig.blogspot.com skrev nyss ett inlägg om EUs idioti.

    SvaraRadera
  2. Många unga orkar inte bry oss om EU, då det kommer en massa skitlagar därifrån och en massa propaganda om att EU är så himla bra jämt, varför ska vi rösta på politiker som stjälper oss istället för att hjälpa oss? Många politiker håller inte ens vad de lovar.

    SvaraRadera
  3. "Den enkla sanningen är att media är precis lika ointresserade av vad som sker i EU som medborgarna."

    Det tror jag inte alls på!
    Media är betydligt mindre intresserat av EU än svenska folket.
    Ungefär samma sak som med FRA lagen,IPRED o liknande idioti.

    SvaraRadera
  4. När vi engagerar oss i politiken är vi besvärliga, och dessutom är det alltid antingen för tidigt eller för sent, och när vi inte gör det är vi alarmerande politiskt okunniga. Det är inte lätt att vara en vanlig dum medborgare...

    SvaraRadera
  5. Du som vad jag förstår är motståndare till Lissabonfördraget och Euron, vilka kommer du att rösta på i EU-valet?

    Förvisso har väl inte EU-parlamentet så stor makt i dessa eller några andra betydelsefulla frågor heller.

    SvaraRadera
  6. "Svenska media är, i princip, fullständigt ointresserade av vad som sker i Europaparlamentet."

    Hur mycket bättre (eller sämre) är andra länders media?

    SvaraRadera
  7. Jag kommer att rösta i eu-valet därför att jag kan rösta på piratpartiet. En rejält viktig chans att skicka rätt signaler och ge integriditetsvänner en puff framåt både psykologiskt och i resurstillskott.

    SvaraRadera
  8. jeffer sa...

    Jag kommer att rösta i eu-valet därför att jag kan rösta på piratpartiet

    Håller fullständigt med dig jeffer.

    SvaraRadera
  9. Det intressanta är ju hur svenskarna i förväg lyckats besluta sig för att inte deltaga i ett val som de inte visste skulle äga rum. :P

    SvaraRadera
  10. HAX, "Varför rapporterar inte de media som i dag låter så bekymrade om vad som verkligen händer till vardags i Europaparlamentet?"

    Att få gammelmedia att fatta vikten av att hålla reda på politiker även inom Europaparlamentet är som att stånga huvudet i en tegelvägg.

    Ibland undrar man ju om gammelmedia mest vägrar för att dom fortfarande inte fattar att vi är med i EU, och fattar vad det betyder -- att Europaparlamentet är idag lika lokalt som Sveriges riksdag var innan vi gick med i EU. Eller om dom bara fortfarande inte tror att det inte är säljbart, tja då mest för att dom inte vet hur dom ska sälja det, ty ett litet moment 22, gammelmedia vill inte spendera pengar på att rapportera från Europaparlamentet eftersom inga läsare verka ju vara intresserade ... men vems uppgift är det att få läsarna intresserade (tydligen inte gammelmedias i detta fall :/ )?

    //ST

    SvaraRadera
  11. Väldigt bra inlägg. Fast i de två sista meningarna tror jag du har fel.

    Svenska politiker och byråkrater har inte för vana att oroa sig för sin egen legitimitet. Det är EU:s legitimitet de oroar sig för.

    SvaraRadera
  12. Intressant, jag tänkte exakt samma sak när jag läste denna "nyhet". De som borde undersöka och rapportera är ju medierna men du hör inte så mycket därifrån. Så enkelt att beklaga sig över medborgare...
    @Bearwalk,
    Vad har andra länder med saken att göra? Vi pratar om Sverige!

    SvaraRadera
  13. Ja, det är som så ofta bara att hålla med Alexandersson.

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  14. Svensk media är ju ointresserade av det mesta.

    I mitt jobb tillbringar jag en hel del tid med att följa medierapportering i ett flertal olika länder och det är bara att konstatera att svenska medier ligger oerhört långt efter i princip alla utländska medier. Tidningarna är tunnare, artiklarna är kortare och normalt bara kopierade från TT, grävande journalistik existerar inte överhuvudtaget (att genom pressökningar försöka få fram någon information om svensk business är tex helt omöjligt). Dessutom är Sverige det enda landet jag känner till där den största "finanstidningen" är en ren skvallertidning.

    Media i ett flertal andra länder, däribland UK, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien är helt enkelt enormt mycket seriösare. Frågan är om Sverige är för litet för att kunna få ihop till en eller ett par seriösa dagstidningar, om det inte finns efterfrågan (vilket jag tvivlar på med tanke på vilket genomslag bloggosfären fått) eller om våra journalister är snedrekryterade?

    SvaraRadera
  15. Det märkliga är att EU idag har väldigt mycket makt, och därmed borde människor vara intresserade av vilka som bestämmer saker för dem. Eller är det bara ett försök att förtränga att EU över huvud taget existerar? Som en gigantisk stat ovanpå en nästan lika stor stat. Jag röstade för övrigt ja till EU när det begav sig, men detta var inte vad jag hade tänkt mig...

    SvaraRadera
  16. Jodå, jag upplever också att du Henrik är ganska ensam om att leverera en bevakning av politiken i EU. ;-)

    Kan det finnas ett samband mellan besparingar på redaktionerna och den undermåliga nyhetsbevakningen av EU? Är inte de spaltmetrar som handlar om gråtande Blondinbellor måhända mer kostnadseffektiva för redaktionen än seriös politisk journalistik?

    Jag skulle också kunna gissa på sjunkande kompetens hos journalistkåren, men den gissningen är alltför okvalificerad.

    Jag tog mig friheten att också replikera artikeln i SvD under helgen, och jag finner det MYCKET angeläget att bevaka EU, inte minst av den anledningen att - för att citera en annan kommentar här - "många unga orkar inte bry sig om EU för att det kommer en massa skitlagar och en massa propaganda". Det är just av den anledningen som EU verkligen MÅSTE bevakas i svenska medier!

    SvaraRadera
  17. I valet till Europaparlamentet finns det precis som i alla andra val två alternativ; vänster eller höger. Bland 783 ledamöter gör ett par representanter från något obskyrt svenskt protestparti varken från eller till. Ingen kommer att notera deras existens, ingen kommer ens att uppfatta protesten. Så var det med Nils Lundgren-partiet 2004 och så blir det med piratpartiet 2009, om de kommer in.

    Svenska parlamentariker kan bara göra skillnad om de verkar inom någon av de stora partigrupperna. Trist kanske någon tycker, men så är det. Med andra ord bör man se till att rösta på en bra kandidat för ett parti som har inflytande.

    SvaraRadera
  18. Europaportalen.se och Europabloggen har en del.
    Ja, och så FNEU - Folkrörelsen Nej till EU förstås och eu-kritik.se

    I övrigt är det - tyst.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.