2009-03-15
Principlöshet belönas
Moderaterna har det starkaste stödet i opinionen på tolv år.
De nya moderaterna har städat ut sitt ideologiska, liberala och konservativa, bagage. Istället ägnar de sig åt pragmatism och åt att låta opinionen styra partiet. De driver, politiskt, fritt i vinden.
Och väljarna tycks älska det. I dagens SvD/Sifo får moderaterna drygt 31 procent. Det är till och med så att socialdemokraternas position som landets största parti börjar bli hotad.
Hos moderaterna är man euforiska och tar, naturligtvis, detta som ett belägg för att den taktik och den strategi man har valt är framgångsrik.
Och visst är den "framgångsrik". I vart fall om man bara ser till opinionssiffrorna. Ju lägre ideologisk profil man håller, ju färre retar sig på det man har att säga. Ju mindre klarspråk man talar, ju mindre behöver förklaras. Ju principlösare och "harmlösare" ett parti är, ju fler kan tänka sig att rösta på det. Det är egentligen inget konstigt.
Men är denna defensiva stil bra? Är det bra att Reinfeldt har flyttat hela det svenska politiska spektrat åt vänster? Är det bra att våra politiska ledare är förvaltare istället för visionärer?
Jag är inte så säker på det. Ett defensivt ledarskap och reträtt som arbetsmetod håller bara fram till en viss punkt. Det bekväma duckandet för allt som är jobbigt skapar en feg, idélös partiorganisation och nya politiker som inte förstår varför saker och ting är rätt eller fel.
Tyvärr kan man konstatera att det är där moderaterna – och svensk politik i ett större perspektiv – befinner sig. Politik handlar nu för tiden bara om att gripa och hålla makten.
Makt är naturligtvis en förutsättning för att man skall kunna göra något över huvud taget. Men vad händer när den blir ett självändamål? Vad händer när man inte längre vet eller bryr sig om vilken kurs maktutövningen bör hålla?
Sverige behöver mer idédebatt. Men vi kan inte räkna med att den sker i de politiska partierna. Istället har det blivit en uppgift för oss som står utanför partipolitiken att driva den. Vilket sedan, i sin tur, kanske kan påverka politiken.
SvD | SvD | SvD | PJ Anders Linder | DN
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Svårt att påstå att väljarna har fel, även om de kanske har det.
SvaraRaderaFrågan är ändå om det ändå inte finns marknad för lite mer framsynta politiker som vågar adressera frågor som är viktiga på lång sikt. Några av våra mest populära politiker genom tiderna, Palme, Bohman eller Hansson gjorde sig ändå kända för just att måla upp en bredare bild. De vågade ta den långsiktiga och principiella striden. Men de kanske är ett obsolet släkte med dagens opinionsmätningar som duggar flera gånger i veckan.
Själv saknar jag den typ av politiker som hade modet att gräva upp halva Stockholm för att dra tunnelbana. I dag blir det ett djävla liv för 500 meter ny väg...
Lol ska du försöka övetala mig att efter alla varslingar, ipred ,Fra ,Acta,Pku Lissabon avtal osv så har moderaterna majoritet.
SvaraRaderaLol ni bloggare måste antingen vara mycket mycket korkade eller så måste ni tro vi läsare är mycket korkade.
Vart ser ud förtroende någonstans?
Rena rama propaganda siffrorna
Hycklarsystem.
http://vaken.se/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=14083&forum=34&post_id=117299#forumpost117299
Jag skulle tro att detta är en ren Mona-Sahlin-effekt.
SvaraRaderaRätt i mycket.
SvaraRaderaSverige behöver idedebatt.
Men då måste partierna också återvinna sina ideologier.
Till det verkar det vara en lång väg.
Trist med en "me too"-kommentar, men jag tror också att det är en ren Mona Sahlin-effekt.
SvaraRaderaTvärtemot vad andra tycker här tycker jag det vore skönt att komma bort från det ideologiska systemet. Det finns inget som sätter så stora spärrar för att någonsin göra något bra, då det tvingar partier av alla färger att göra uppenbart idiotiska saker för att det är så partiets ideologi dikterar. Där ideologin går in går förnuftet ut.
SvaraRadera"Där ideologin går in går förnuftet ut."
SvaraRaderaProblemet är väl bara att ingetdera existerar i särskilt stor grad i riksdagspartierna.
// yu
2007
SvaraRadera"Det finns inget som sätter så stora spärrar för att någonsin göra något bra...
Definiera "bra".
Oppositionen är kass, ja.
SvaraRaderaKrisen får folk att springa till auktoriteter, ja.
Men det ändrar inte på det moderata släppet av principer och idéer.
De tre sakerna samverkar säkert nu i opinionen. Men på lång sikt är det den tredje saken som kommer att skapa riktiga problem.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2596951.svd
SvaraRaderaFjäsk fjäsk fjäsk fjäsk fjäsk från SvD:s hopplöst efterblivne svammelgubbe P J Anders-Valfrid Lindeman. Dutti't folk som röstar glatt på Moderatet klapp klapp klapp på huvudena. - Hög tid att SvD sparkar fåntratten, vafaan, är dendära redaktionen nån sorts form av skyddat vindskontor, där Gammalmediala Paschakastens proffsnollor framgent kan sitta där de ligger med armarna i kors & tvärs & tycka till om dittan eller dattan hur som hafs bara!? Det kallar jag då UTANFÖRSKAP i enlighet med den sluge statsministerns något, hm, persuasiva semantik; hur vore det att börja producera. (Akterseglade! DNs opinionssida har det blitt fason på däremot sen Wolodarski ryckte in.)
- Peter Ingestad, Solna
Har ett stort samband med att svneskarna i allmänhet är principlösa.
SvaraRaderaFolket har de makthavare de förtjänar...
Principlöst att leda en av få regeringar i världen som inte tagit krisen till intäkt för att spendera ohämmat och skuldsätta kommande generationer? Principlöst att sänka skatten för folk som arbetar? Principlöst att avskaffa förmögenhetsskatten? Principlöst att vägra köpa havererade bilfabriker för skattemedel? En del ser inte skogen för bara träden.
SvaraRaderaMen är denna defensiva stil bra?
SvaraRaderaNej, det är inte bra. Reinfeldt har utnyttjat moderaterna för att driva opinionen åt vänster.
Jag läste hans bok Det sovande folket idag. Fredrik har idag blivit precis en sådan person som han då invände emot.
Principlöst att leda en av få regeringar i världen som inte tagit krisen till intäkt för att spendera ohämmat och skuldsätta kommande generationer? Principlöst att sänka skatten för folk som arbetar? Principlöst att avskaffa förmögenhetsskatten? Principlöst att vägra köpa havererade bilfabriker för skattemedel? En del ser inte skogen för bara träden.
SvaraRaderaKunde lika gärna ha varit sossarna. De avskaffade arvs- och gåvoskotten förra mandatperioden och de införde ingen FRA-lag.
Sossarna liberaliser en del och socialiserar en del. Samma sak med Moderaterna.
"Principlöst att..?"
SvaraRaderaSå länge ni envisas med att tortera era vänner genom att genomföra kontrollstaten, så får ni nog finna er i att kallas principlösa. Och att få allt ni vill ha ut i övrigt blockerat.
" Där ideologin går in går förnuftet ut."
SvaraRaderaJa... om inte ideologin är förnuftig. Allvarligt talat, detta är ett ganska korkat uttalande. Ungefär som att säga "Det som är dumt är inte smart" eller "det som är fel är inte rätt"
Givetvis efterlyses en förnuftig ideologi. Dessutom måste politikerna ha någon form av ideologi för att kunna avgöra vad de tycker är bra eller inte. Just nu verkar ideologin vara "att få så många röster som möjligt". Det är inte så förnuftigt. Och mycket riktigt så ser vi ju inte mycket av förnuft från politikerna för tillfället.
Moderata socialistpartiet ..
SvaraRaderaTill er som tycker att de nya moderaterna inte baserar sig på några ideologier och är principlösa vill jag anmäla att jag tycker tvärt om. Deras nuvarande politik baserar sig på en ideologi och den har principer - dessa är socialdemokratiska.
SvaraRaderaJust det, det är exakt vad de nya moderaterna är - Sossar, statskramare och folkhemsförsvarare!
/Rickard
Den trianguleringsstrategi som kom först i den anglosaxiska länderna USA och England blir den representativa demokratins död. Vi folket är inte dumma och att hela tiden försöka ta motståndarens åsikter för att på så sätt komma åt marginalväljarna och alltid skita i de lojala väljarna kommer att straffa sig precis som man ska akta sig för en bumerang, den kommer ofelbart att slå till i nacken om du inte håller koll bakåt.
SvaraRaderaFör att få reda på vad högern med Reinfeldt och Borg står ideologiskt idag behövs bara ställas denna enkla(?) fråga!
SvaraRaderaNämligen! Med de ekonomiska underskott som drabbar kommuner och landsting idag kan ni tänka er att höja skatterna för att kunna hjälpa till att finansiera en fortsatt välfärd på samma nivå som idag utan att kommuner och landsting skall behöva varsla och avskeda personal inom skola, sjukvård och äldreomsorg?
Först kommer Reinfeldt och Borg att titta lite förundrat förvånat på er som vågar ställa en sådan oförskämd fråga till dom för att sen ge det svar som alla vet karaktäriserar högern, nämligen..
"Att höja skatterna är inte ens diskuterbart inom vårt parti - det är tabu"!
Därmed är frågan om högerns ideologi utredd och kommuner och landsting på framför allt högerkanten kan börja montera ned vår välfärd med privata aktörers hjälp i ännu snabbare takt än som skulle ha skett under en vanlig normal konjunkturperiod.
Och faktiskt Reinfeldt och Borg ler i mjugg åt det dåliga finasiella läget i Sverige och världen som hjälper dem att genomföra de själva tänkt göra i smyg!
Jag vet inte om alla de 14,1 procent, som vid undersökningstillfället sa sig sakna ett parti att rösta på om det var val idag, kan räknas till det sovande folket. Den procentsiffran framgick inte av redovisningen, utan den siffran har jag fått av journalisten i SvD sedan jag sänt henne ett mejl. Dessa 14,1 procent och Folkpartiets statistiskt säkerställda tillbakagång på 2,1 procent, tolkar jag som att det på bägge sidor finns många frustrerade väljare. Sedan kan vi inte bortse från att det finns politiker som exploaterar den okunskap om internet som råder bland äldre. 70+ vet jag att många äldres uppfattning, som de får genom pappersmedia, P1 och TV, är att nätet är fullt av brottslighet.
SvaraRaderaempire auto sales manchester car new price sunnyvale pearsonville auto wrecking consumer guide to auto classic car restoration seats
SvaraRadera