2009-05-14

Teledatalagringen stärker IPRED-lagen

Uppgifter från – den fortfarande hemlighållna – lagrådsremissen om teledatalagringen pekar på att den nya lagen kan komma att förstärka piratjägarlagen / IPRED1.

Det sägs handla om att det lagrum* som bland andra internetoperatören Bahnhof nu lutar sig mot – för att inte spara användaruppgifter som kan identifiera användare – kommer att drabbas av konsekvensändringar. Det kommer med andra ord att bli omöjligt för operatörerna att göra passivt motstånd mot IPRED.

IFPI och Antipiratbyrån vill ju, som bekant, ha direkt tillgång till data från teledatalagringen. Oavsett om de får det eller ej, så kommer de alltså att kunna dra nytta av den nya lagen.

* = Lagen om elektronisk kommunikation.

Uppdatering: Nu är detta bekräftat.

16 kommentarer:

  1. Vi behöver kompetentare och bättre politiker.

    Minns när jag hjälpte en tjejkompis att tömma datorns cache. Och ur innehållet "råkade det" radas upp diverse omoral.. sexchattar, porr (under tiden som hon höll på tillintetgöras av skam). Vad göra?

    a) Ring polisen så de kan göra en husrannsakan, och stryk henne ur bekantskapskretsen så hon lär sig en läxa.

    b) Utnyttja omedelbart situationen till din favör. Din tystnad mot vissa gentjänster...

    c) Eller förklara på farbror-barbro-vis pedagogiskt att det inte behövs mycket mer än att klicka "Britney", för att simma i en sörja av Pop-ups, fakesidor, reklam och sexbanners.

    Datorn begriper varken nyanser, ironi eller ordet "syfte". Man är inte djuvulsdyrkare bara för att man följer en debatt-tråd i ämnet (Även om FRA kommer tro det). Det är därför som datalagrings-direktiv (och resten av idiotierna) är prakt-hjärnsläpp.

    SvaraRadera
  2. Vi måste fortsätta reträttstriden och nästa frontlinje måste bli att operatörernas databaser ska stanna hos operatörerna och absolut inte överföras till någon central statlig databas.

    Risken för dataläckor, missbruk och felaktigheter (att oskyldiga blir misstänkta pga av fel i databaserna) ökar om alla dessa data ska överföras till en annan organisation.

    En annan frontlinje måste bli att listan över vilka brott som kan utredas med stöd av denna lag ska hållas så kort som möjligt (och helst huggas in i en stenplatta).

    SvaraRadera
  3. Det vore kul om remissen hamnade på wikileaks...

    SvaraRadera
  4. It-inovatör14 maj, 2009 19:39

    just en skön totalitär framtid vi går till mötes. Statlig massövervakning. Ett korrupt rättssystem, jäviga domare...

    Värst av allt beslutsfattarna förstår inte/ vill inte förstå att de håller kartan upp och ner.

    SvaraRadera
  5. Sverige har på bara 2-3 år gått ner sig så otroligt mycket i valfärd, integritet och demokrati.

    Och vi måste även tagit nå slags rekord av hur många svin till politiker vi har i Sverige just nu.

    SvaraRadera
  6. Inte för att ara sån, men: ingen källa <==> noll trovärdighet.

    Om det så är ett anonymt tips, så ange det är du snäll, gäller även föregående inlägg. För ett hemligt dokument kommer man inte över hur som helst, så detta skulle likaväl kunna vara spekulationer.

    Hoppas du förstår :)

    SvaraRadera
  7. Hmm,

    Först lobbar man igenom lagar, och de som inte kommer med i lagtexten ser man till att skaffa via praxis istället, och sen skiter man vad det ställer till för alla andra.


    John Sullivan från FSF har ett gästinlägg på TF som förklarar:

    http://torrentfreak.com/the-war-on-sharing-why-the-fsf-cares-about-riaa-lawsuits-090513/


    //ST

    SvaraRadera
  8. doh, "förklarar varför upphovsrättslobbyn ställer till även för andra:" skulle det va.

    //ST

    SvaraRadera
  9. SVT och kontrollfreakarna går nu mot ett vansinnigt intelligent förslag om hur vi kan få bukt med det där Pirat-slöddret...

    Nu kan det vara lite knepigt att följa strategin då den är i flera steg (man vill ju bara skrika när den där kvinnan från Estland ville registrera bloggare - så där öppet får man ju bara inte gå till väga!)

    1. Först så grejar vi så att Sveriges Television sänder digital TV. Då blir ju datorn att betrakta som TV-mottagare. Bara det är ju ett smått genialt drag!!! (BRAVO!)

    2. Nu behövs ju TV-licens för datorn, HeHe...
    Tillstånd att inneha dator 0.99beta3. Detta innebär ju att vi får ett register över alla datorinnehavare... Är ni med?

    4. Sedan kan vi med IPRED och datalagringsdirektivet hålla koll på dem som skriver olämpligt.

    5. "Three strikes and out"... "Out" i detta fall innebär ju att vi snor TVn från dem. Det innebär ju att de vare sig kan skriva eller läsa eller ens se på TV. Det borde ju lära slöddret. Skulle de ändå tråckla sig ut på något sätt så är det i alla fall inga initierade idéer de kan sprida och en rättshaverist kan ju ha hur rätt som helst utan att det blir något!

    6. En annan fördel är ju sen att förutom att spåra alla IPadresser de besökt. Kolla innehållet i alla email. Så kan vi också registrera exakt vilka TV-program de tittat på. Säg är det inte smart? Att alla tror att T-mobile i Tyskland blockerar Skype av försäljningstekniska skäl pekar i rätt riktning. Tänk om någon kom på att sätta det i samband med att bayerska polisen misslyckades med att prångla ut den där trojanen, hemska tanke)

    7. Så återstår då e-böckerna (tidningarna har vi ju grejat för länge sen med reklamspårningen). Vi får nog subventionera läsplattorna rejält några år.

    SvaraRadera
  10. cache...what??! kan nån förklara vad datorns cache är för nåt?

    SvaraRadera
  11. @angelica: cache betyder lagringsplats (http://www.nada.kth.se/dataterm/artikel-2.html) och med det menas kort att för att kunna ladda sidor snabbt så sparas till viss del gamla adresser och innehåll av sidor du tidigare besök lokalt på din dator så att den ska slippa hämta det igen över nätet om du vill gå tillbaka dit. Vanligast om du tex vill backa till en tidigare sida i din webläsare. Med hjälp av cachen kan man därför också se vilket matrial du tidigare besökt och vart det kommit från. Map ogeretla's inlägg ovan vill jag också påpeka att det finns (eller åtminstone förr fanns) en gammal oskriven hederskodex bland sysadmins som har tillgång till epost-servrar mm att aldrig snoka i användarnas cachar, epost-konton mm, och dom gånger man av tekniska orsaker är tvungen till det - att anta en närmast prästlik tystnadsplikt till vad man snubblar över. Jag har själv hjälp ett flertal grannar och vänner som fått skit i sina datorer med följd att dom skäms ögonen ur sig när jag städat upp, men åtminstone jag håller stenhårt på att inte svika förtroendet jag fått och förstår att inte någon endaste person är perfekt hela tiden eller kan klandras därför. Om samma hänsyn kommer att tas av FRA-byråkrater låter jag vara osagt...

    SvaraRadera
  12. Hans J, "1. Först så grejar vi så att Sveriges Television sänder digital TV. Då blir ju datorn att betrakta som TV-mottagare. Bara det är ju ett smått genialt drag!!! (BRAVO!)"


    lol, AT&T har nu stympat en iPhone App (som också var till för att streama media privat, från sig själv till sig själv, dvs från hemmet till sin telefunk) för att dom ansåg att smartphones är att betrakta som en dator, och att strömmen var att ses som en TV-sändning.

    Det inte bara SVT, eller film/tv distributörer som nu ser det mesta som mottagare (av upphovsrättsskyddat material.)

    Att sen AT&T återigen skjuter sig själv i foten ... tja det är ju så dom brukar göra innan dom kommer på bättre tankar, dom skulle ju faktiskt tjäna mer pengar på om dom tillätt iphone folkets 3g access via denna app. :p

    Aja, "nätverksaccessen", eller snarare "Internetaccessen" har nu blivit en TV-mottagare.

    Dom får nog formulera om lite i lagen först.

    Sen kan dom ju försöka sig på att vara för att stänga av folk från Internet. Eller att APB via kronofogden via intrång kan sno folks datorer, särskilt om personerna inte har en, hmm, gammel-TV, alla har väl fortfarande rätt till att ha en TV för samhällsinformationens skull, utifall att ...

    //ST

    SvaraRadera
  13. Det är extremt kul att höra Henrik Hansson (Åsa Torstenssons politiskt sakkunniga inom IT) försvara diverse integritetskränkande lagar, med tanke på att under studenttiden i Lund hängde han på samma DirectConnect-hubb som många andra och delade ut åtskilliga Gb med warez.

    SvaraRadera
  14. Det var väl inte så konstigt med den där konsekvensändringen. Om man ska tvinga operatörerna att lagra, så kan man ju inte samtidigt tvinga dem att radera.

    SvaraRadera
  15. et står uttryckligen på sidan 43–44 i den läckta lagrådsremissen att trafikuppgifterna ska lagras separat och inte vara tillgängliga för exempelvis informationsförelägganden – med en brasklapp om att detta kommer att ses över senare i år.

    SvaraRadera
  16. Den här lagen har faktiskt klara drag av fascism. Var det Bodström karln hette... som ostört drev igenom skiten nere i EU?

    Synd att det inte finns några riktiga journalister i det här landet! Det är av någon anledning mer än rättssystemet som fallerar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.