2009-06-07

Valdag: Det är i EU integritetsfrågorna avgörs!


Det är valdag – och vi skall välja ett nytt Europaparlament. Själv har jag redan röstat, på Piratpartiet. Skälen till detta handlar både om svensk politik och om EU.

Svensk politik, eftersom det är de svenska politiska partierna vi har att välja mellan. Så oavsett EU-frågorna, så blir det en fråga om förtroende för dem. Och något sådant har jag inte. (Det finns visserligen enskilda kandidater som jag gillar. Men jag kan inte ge deras partier min röst.)

De borgerliga allianspartierna har drivit igenom lagar som kränker vår integritet och rättssäkerhet. FRA och IPRED, för att nämna två. Så fort EU-valet är över kommer de att lägga fram och rösta igenom teledatalagringen. Sedan är Sverige ett aldrig tidigare skådat övervakningssamhälle. Alla medborgare kommer då att betraktas som tänkbara skurkar och terrorister.

Socialdemokraterna uppfann FRA, även om de senare röstat emot lagen. De är för IPRED. Och de är, genom f.d. justitieminister Thomas Bodström, arkitekterna bakom EU:s direktiv om teledatalagringen. De har ett mindre smickrande trackreckord vad gäller integritet, övervakning och rättssäkerhet. Och de är, precis som borgarna, farligt naiva vad gäller allt som kommer från EU.

Miljöpartiet ligger i och för sig lite bättre till i integritetsfrågorna. Men jag kan inte rösta på ett parti som driver en politik som motverkar tillväxt, utveckling och välstånd. Vänsterpartiet är också motståndare till övervakningsstaten. Men det beror förmodligen bara på att de aldrig fått någon verklig makt i vårt land. Dessutom har jag väldigt svårt för en del av deras partikamrater i EU. Att rösta på ett parti som har gamla öststatskommunister i sin partigrupp... det går ju inte. Junilistan håller på att falla de värsta nationalkonservativa britterna om halsen. Och sverigedemokraterna har en människosyn som är fjärran från min.

Det finns alltså inget annat parti än Piratpartiet som jag kan tänka mig att rösta på.

Och det är verkligen inte det sämsta! Piratpartiet och dess kandidater har nämligen en politik för integritet och internets frihet som är både stabil och trovärdig.

Och det finns ett akut behov av just en sådan politik i EU. I höst skall EU:s telekompaket dras ett varv till genom Europaparlamentet. Då gäller det att det finns tydliga röster för internets frihet och internetanvändarnas rättigheter i beslutsmaskineriet. Sedan kommer Medina-rapporten, som delvis handlar om samma saker som de sämsta och mest kontroversiella delarna av telekompaketet. Frågan om registrering av flygresenärer kommer också att hamna på parlamentets bord under mandatperioden. (Vissa EU-länder vill till och med registrera vårt tågresande, våra bilhyror och våra hotellbokningar.) Det hemlighetsomgärdade ACTA-avtalet blir för eller senare en fråga för Europaparlamentet.

I alla dessa frågor har Piratpartiet en viktig roll att spela – som frihetens, integritetens och öppenhetens försvarare.

Listan kan göras mycket, mycket längre. Och träder Lissabonavtalet i kraft – då kommer det att komma en störtflod av förslag som rör frihetsfrågor, våra rättigheter, övervakning, säkerhet, rättssäkerhet och demokrati. I dessa frågor har Piratpartiet en bra, konsekvent och genomtänkt linje.

Det vore alltså fel att tro att Piratpartiet inte skulle ha så mycket att tillföra, som ett "enfrågeparti", i Europaparlamentet. Tvärt om kommer nu den ena jävla saken efter den andra. Trycket och arbetsbelastningen kommer att bli större än de flesta kan föreställa sig.

Alla som brukar läsa min blogg vet att EU har stort inflytande i integritetsfrågorna. Det är ett gott skäl för att sända människor som verkligen brinner för frihet och medborgarrätt till Bryssel.

Därför är min uppmaning angelägen: Sänd Piratpartiet till Europaparlamentet i EU-valet i dag!


(Under dagen kommer Aftonbladet att länka hit, som del i tidningens EU-valbevakning)

18 kommentarer:

  1. På en positiv note, mina föräldrar (bägge 65+) överraskade mig idag med att berätta att dom kommer att rösta PP, min far med motiveringen "FRA?, det låter ju som telefonavlyssning PÅ ALLA HELA TIDEN" och min mor med "om dom inte kan leverera en produkt på ett sätt som kunderna är villiga att betala för så är det dags att dom kastar in handduken(IPRED)" (hon ägde för övrigt en resturang som i slutändan även körde 2 korvstånd på strategiska platser).

    SvaraRadera
  2. dusan zorovic07 juni, 2009 04:31

    Vad är det ohumana i Sverigedemokraternas politik? Att de vill att alla personer i Sverige ska vara kulturellt svenska för att eliminera utanförskapet?

    SvaraRadera
  3. Länkar hit, likt Aftonbladet, från min blogg också.Väldig många i min bekantskapskrets, 50+, tänker rösta på PP av vad de sagt i alla fall. Vi får väl se.

    SvaraRadera
  4. Bara en kommentar till det du skriver om Miljöpartiet - "Men jag kan inte rösta på ett parti som driver en politik som motverkar tillväxt, utveckling och välstånd" - om man då tänker på den kris som nu utspelar sig- och att hela USA:s befolkning sagt ett rungande Nej till den ohämmade avregleringen och den oreglerade marknadsliberalism som lämnat en efter sig massarbetslöshet och bankkrascher - jag undrar då, hur tänker du att de partier som försvarat de samma medverkar till 'tillväxt, utveckling och välstånd' - och på samma gång, hur tänker du dig att MP har motverkat 'tillväxt, utveckling och välstånd'?

    SvaraRadera
  5. Jag har redan röstat på Junilistan, ett klart bättre val är Piratpartiet.
    Junilistan stöder i princip de få punkter som Piratpartiet driver, men tar samtidigt ställning i samtliga frågor i EU-parlamentet. Piratparitet ska ju bara tänka självt i typ 1 % av frågorna och sedan rösta som sin grupp i 99 % ...

    SvaraRadera
  6. "och att hela USA:s befolkning sagt ett rungande Nej till den ohämmade avregleringen och den oreglerade marknadsliberalism som lämnat en efter sig massarbetslöshet och bankkrascher"

    Det är inte alls det som hänt i USA, läs på om detta! Problemet stavas Federal Reserve och folket i USA börjar sakta vakna upp till denna sanning... USA har inte haft en oreglerad marknadsliberalism sedan 1913...

    SvaraRadera
  7. Instämmer! Vill dock hellre använda "fokusparti" i stället för "enfrågeparti" eftersom det är det det handlar om.
    Sen har vi stora elefanter på banan idag, självaste Jan Guillou men han är fast i fildeleriet och det är intressant.
    Läs själv: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article5327377.ab

    SvaraRadera
  8. Stödrösta in Junilistan i dag. Vi behöver ledamöter som verkligen röstar EU-kritiskt och som ger de etablerade partierna kalla kårar. En röst på Junilistan är en tydlig signal vad du tycker om den förda EU-politiken. Kryssa von der Esch, nummer två!

    SvaraRadera
  9. Nu är det dags gott folk!Sista dagen i det här valet, sista chansen att gå och rösta på politiker som tänker skydda våra röttigheter.

    Jag vill passa på och tacka HAX för allt han gör här, utan folk som dig så hade vi nog legat sämre till än vad vi gör. Tack avre er fick vi nys om de här sakerna i tid, förhoppningsvis.

    För er som ännu är tveksamma till att rösta för PP och ännu inte har röstat, så har jag också skrivit ett inlägg på min blogg om det hela.

    Jag föreslår att ni clickar er över dit också och ger mig en chans att övertyga er.

    Heja PP!!!

    SvaraRadera
  10. Ipse Cogita! det måste vara svårt för Jan G att förklara läget i Spanien eftersom det där är lagligt att fildela ickekommersiellt på precis det sätt PP vill. Men det har kanske inte getts ut en enda bok där sedan 2006 då HD bekräftade att fildelning var lagligt?

    SvaraRadera
  11. @Nemokrati

    Nog dags att läsa på lite är jag rädd. Ja bankerna låg bakom kraschen, men politikerna var med och drev på ordentligt.

    Det som hände var en kombination av att FED drev för låga räntor och en politisk press att låna ut pengar till folk som inte borde låna ut pengar.

    Detta i kombination med ett par halvstatliga banker som gärna köpte upp dåliga lån för att få en fortsatt utlåning var det som skapade krisen.

    Problemet är alltså inte marknaden i sig, det är när vi ger marknaden vapen att vara riktigt destruktiv som vi får problem.

    Det värsta är att vi ligger rätt så illa till i Sverige också. Vi försöker doppa igång vår ekonomi genom att kraftfulla räntesänkningar. Vilket kan om vi inte är mycket försiktiga leda till en liknande bankkris som har skett i USA.

    SvaraRadera
  12. Ja hur fan kan Jan Guillou ha rätt att uttala sig? Han har ju, till skillnad från oss, inte åstadkommit någonting av värde...för att inte tala om hans åsikter...dom är ju alltid fullständigt gripna ur luften..ja mannen kan ju inte ens Linux, vilken dj-a looser. och dessutom fattar han inte att allt är gratis i framtiden... bara att tanka ner.. så djävla fett.. krossa kapitalet, vält en buss, rösta på piratpartiet... det skall min farfar göra han är 102 år.

    SvaraRadera
  13. Henrik,
    junilistan förstår inte frågorna, vilket de inte minst visade med sitt fildelningsutspel. Artisterna ska skapa egna webbsajter och sedan rapportera hur mycket folk laddar ned. Naturligtvis skulle alla svara sanningsenligt och ingen få för sig att fuska... yeah, right! Junilistan skulle ju heller inte organisera sig inom en vanlig partigrupp som PP strävar efter för att få inflytande.

    Junilistan har vissa goda sidor, men det räcker inte med någon som sympatiserar med den politik man vill se - det krävs någon som insiktsfullt och aktivt driver den.

    SvaraRadera
  14. dusan zorovic: Det inhumana är att endast en kultur ska tillåtas. Helt sinnesjukt i mina och många andras ögon.

    SverigeDemokraterna är den sämsta sortens nostalgiker; Dom trånar efter tider som aldrig existerat och kommer med underliga kulturfientliga påståenden.

    SvaraRadera
  15. mrKafka: Ja, det är ju precis så alla tänkte... Eller så tänkte vi som så att han verkar ha förlorat förståndet och nu vill anamma det han slogs mot under IB-affären. Men det gick väl helt förbi dig verkar det som...

    SvaraRadera
  16. Bra skrivet IPSE!!

    /Håkke

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.