2009-08-27

Ett parti i otakt med tiden och sig själv


Nu börjar moderaternas partistämma. Frågor som rör integritet, övervakning, internets frihet och upphovsrätt kommer inte att diskuteras. Det har partiledningen bestämt.

Men det finns de som inte tänker hålla tyst. Så här skriver MUF:s uppkäftige ordförande Niklas Wykman i DN...

"Integritetsdebatten har på många sätt format unga människors uppfattning om Moderaterna. Vår politik på området tilltalar inte unga eftersom den saknar bäring på deras verklighet. Vi har inte sett nätet som en arena för frigörelse där kunskap och affärsmöjligheter sprids och skapas. I stället har det misstänkliggjorts som en mötesplats för terrorister, mobbning och spelberoende. För att lyckas attrahera unga behövs en nyfikenhet om framtiden och en inställning att ny teknik innebär nya möjligheter. Flera av regeringens reformer har varit misslyckade och teknikfientliga. Moderaterna måste förnya engagemanget för den personliga integriteten och vara aktiva i debatten om en modern upphovsrätt."

Tyvärr finns det inget som tyder på att moderpartiet kommer att lyssna på honom.

Partiledare Fredrik Reinfeldt säger att moderaterna skall bli en "samlingsplats för alla människor som vill vara med och göra skillnad". Men i praktiken har han kastat ut eller fulat ut nästan alla som vill vara med och göra skillnad från de nya moderaterna. Kvar finns i princip bara applåderande ja-sägare.

18 kommentarer:

  1. Notera också att man på stämman vill införa en intern "Anti-Karl-Sigfrid-regel" som säger att den som inte har riksdagsgruppens förtroende måste lämna sin ledamotsplats.

    SvaraRadera
  2. Vad säger du Räserback?

    Vad ända in i ¤%&§ säger du?

    "Riksdagsgruppens"?!?!? förtroende?

    Det är ju väljarna som valt!!!

    Se för övrigt Farmorguns blogg idag

    Bura in skurkarna!

    SvaraRadera
  3. Partiet kan aldrig tvinga en riksdagsledamot att avgå.

    Det är ju dessutom inte direkt i personvalsreformens anda att binda ledamöterna på det viset. Ska en ledamot vara lojal mot sina väljare, eller mot partiet?

    Jag tror iofs att tanken mer varit på politiska vildar i kommunerna som har ställt till ett och annat, men det omfattar ju alla även riksdagsledamöterna.

    SvaraRadera
  4. Det finns förvisso mycket annat som har hög prioritet inför valet, så om man ändå kunde tro på att de i så fall vill jobba med integritetsfrågorna i det tysta, men det är väl en fåfäng förhoppning.

    Det är nog inte bra för Reinfeldt att komma in oförberedd i valrörelsen i den här frågan. Men kanske desto bättre för PP.

    SvaraRadera
  5. Var det inte Wykman som sa för lite mer än ett år sedan att han skulle lämna moderaterna om de drev igenom FRA-lagen? Hur blev det med det?

    SvaraRadera
  6. Glöm inte den svidande kritiken om toppstyrning inom M av Ann Marie Pålsson:

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/05/21/meningslost-att-vara-riksdagsledamot-i-moderaterna

    SvaraRadera
  7. Ann Marie Pålssons artikel skulle kunna vara skriven av vilken back-bencher som helst i riksdagen.

    Men vad gör man åt saken då? Partiledningarna vill ju knappast släppa makten ifrån sig.

    SvaraRadera
  8. Hahaha, det vore synnerligen slugt av moderaterna att jobba med integritetsfrågorna i det tysta, då det framstår som om de fullständigt skiter i de frågorna till vardags :)

    /Smen

    SvaraRadera
  9. Det jag tycker är mest underligt är att Moderaterna så kapitalt struntar i de väljare som ska stå för återväxten: de yngre!

    M fick 11% i EU-valet av de mellan 18 och 30 år, vilket är ett fullständigt fiasko. Och vad gör man då från Moderaterna? Ja, man kör vidare mot masslyssnings (FRA)-, privatpolis (IPRED)-, massregistreringssamhället (Telekomdatalagring) i full fart. Precis de frågor som gör att de yngre som kan det här med internet och integritet vänder Moderaterna ryggen.

    Valet 2010 kommer givetvis också att bli en svidande nederlagshistoria för M avseende de unga väljarna!

    (Piratpartiet kommer pga integritetsfrågorna att få många röster)

    Men sammanfattningsvis: Hur kan ett parti så erfaret som Moderaterna medvetet strunta i den del av väljarkåren som ska utgöra partiets återväxt och framtid?!

    /Erik S

    SvaraRadera
  10. Ingenting spelar längre någon roll förutom att sitta kvar. Jag kan inte minnas att svensk politik någonsin har varit så meningslös som nu. Mest beklämmande är att se den ena efter den andra partirepresentanten använda sig av den nya retoriken som om det vore det mest självklara och naturliga. Personvalet i nästa val verkar stå mellan Sahlin eller Reinfeldt, men innehållet är så snarlikt att det inte diffar mer än det gör i ett test mellan Pepsi och Coca Cola.

    SvaraRadera
  11. Hur kan ett parti så erfaret som Moderaterna medvetet strunta i den del av väljarkåren som ska utgöra partiets återväxt och framtid?!

    De vet att när 18-30-gruppen blir äldre och skaffar barn och villa så kommer bidragsnivåerna att bli en mycket viktigare fråga för dem än yttrandefrihet eller rättsstat.

    SvaraRadera
  12. Reinfeldt vill bara ha makten. Han bryr sig inte om idéerna så han är villig att offra återväxten om det kan ge honom en mandatperiod till vid köttgrytorna.

    Rökna med att han myser som EU-ordförande. Det är hans högsta dröm. Resten av partiet utgörs nästan bara av Ja-sägare som följer ledaren blint.

    SvaraRadera
  13. :Erik S

    Eller så ser han/de att sättet vi väljer och vad vi tvingas välja mellan snart kommer/håller på att förändras.

    Farliga tider: ITC-100

    SvaraRadera
  14. De måste nu byta namn till socialmoderaterna ! Det finns numera inget konservativt alternativ i Sverige. Tråkigt (:

    SvaraRadera
  15. Ryktet gör gällande att partistyrelsen inte har stämman med sig när det gäller "Karl-Sigfrid-försäkran"

    SvaraRadera
  16. Oj! Hur ska de då hantera stämmodelegaterna?

    SvaraRadera
  17. Dom får väl tvångskvittera ut dom ... stämmodelegaterna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.