2009-10-06

Stockholmsprogrammet: Vad var det vi sa..?


Svenska Dagbladet har en mycket intressant artikel om EU:s Stockholmsprogram. (EU:s ramdokument för samarbete vad gäller rättsliga, polisiära, säkerhetsmässiga och migrationsfrågor.) Förslaget har redan kritiserats hårt, bland annat ur ett övervaknings- och integritetsperspektiv.

Budskapet, som justitiedepartementet inte verkar skämmas för, är att nu när Lissabonfördraget i princip är antaget – då kan man gå längre än man från början hade tänkt sig. Några citat ur artikeln...

"...med Irlands ja till Lissabonfördraget (...) öppnas möjligheten upp för att gå längre. Den vetorätt som medlemsländerna har inom det rättsliga området idag tas bort om Lissabonfördraget införs och det krävs då enbart kvalificerad majoritet."

"Under förutsättningar att Stockholmsprogrammet ska fungera i en Lissabon-miljö så kommer det att ske en viss ambitionshöjning jämfört med kommissionens meddelande" säger justitieministerns stabschef.

"En handlingsplan för hur Stockholmsprogrammets skrivningar ska omvandlas till konkreta rättsakter förväntas läggas fram av det spanska ordförandeskapet nästa vår. Redan nu pågår dock arbetet inom flera av de områden som kommer att tas upp i programmet."

Farhågorna om så väl Lissabonfördraget som Stockholmsprogrammet ser alltså ut att besannas snabbare än någon hade kunnat ana.

Länk»

11 kommentarer:

  1. Fast även med detta system vi har idag, att länder kan använda sin vetorätt, så går ju allt igenom ändå. Det är ju riktigt sällsynt att ett land sätter stopp för något tokigt förslag.

    //Örjan

    SvaraRadera
  2. Varför finns det en sån djup klyfta mellan politiker och de medborgare de representerar? Är det för mycket begärt att man respekterar grundläggande rättigheter och människovärde även om tekniken möjliggör ett övervakningssamhälle utan dess like?

    SvaraRadera
  3. Med nuvarande takt på de nya övergreppen så kommer Europa vara en totalitär stat inom 15 år. Jag tror vi har passerat point-of-no-return. Maskineriet kan inte stoppas.

    Finns inte en chans att man kan bilda opinion mot det hela, dels för folket är utspritt i nästan 30 länder med olika språk/tidningar/kultur och dels därför politikerna i de lokala parlamenten själva är så djupt insyltade att de kommer försvara systemet tills de dör. Det är också väldigt svårt att avancera i något befintligt parti som EU-kritiker.

    Folk frågar hur nazisterna kunde komma till makten. Folk röstade på dem, självklart inte för att få koncentrationsläger och ett nytt världskrig, men det blev resultatet.

    The road to hell is paved with good intentions.

    SvaraRadera
  4. Örjan, "Det är ju riktigt sällsynt att ett land sätter stopp för något tokigt förslag."

    Egentligen inte, eftersom det handlar om kompromisser.

    Om inte vi får med dittan eller dattan, eller slipper dittan eller dattan ...

    Med lisabonfördraget t ex så fick ju England, Polen, och Frankrike slippa ett par saker. Dom tyckte ju att dom själva uppfyllde kraven skyddet för fri och rättigheter i sina respektive lagtexter, typ.

    Vetorätten är ju också en sån där byråkratisk liten datlj som sätter käppar i hjulen på att driva igenom direktiven i sina ursprungliga format.

    Sen gör ju inte alltid länder som bestäms i EU, t ex Sverige med datalagringsdirektivet. Eller som te x med dvs monopol, som Sverige sen fick ha kvar.


    //ST

    SvaraRadera
  5. Skuggbudgeten. Detta var årets gladaste dag. VÄCK med borgarnas klasskamps-TERROR mot de sjuka, VÄCK med Reinfeldts förbud mot att vara långvarigt sjuk, till Gehenna med Alliansen. Man skall rösta RÖDGRÖNT, punkt.

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  6. Freddy K:

    Man kan väl på goda grunder anta att det här med personlig integritet är något som väger ganska lätt både hos politiker och allmänhet, av det enkla skälet att man är rätt aningslös.

    Och allmänheten vill lita på att politikerna har koll. Det här en sådan fråga som man vill dumpa på politiker och inte hantera själv. Och politiker hoppas att Högsta Hönset har den kollen.

    Och för Högsta Hönset är personlig integritet inte prioriteten utan det är förmågan att baxa vad fan som helst genom riksdagen i regeringsduglighetens namn.

    SvaraRadera
  7. FYI med fler argument mot FRA-lagen:

    En ny brittisk bok med den officiella historien om MI5 har väckt stor uppmärksamhet i UK. Bland annat uppgifterna att Thatcher begärde (men fick nej av MI5) att spionera på inhemsk opposition som de strejkande gruvarbeterna samt att spionera på fredsrörelsen CND som krävde en ensidig nedrustning av de brittiska kärnvapnen.

    Scenario:

    1) statsrådet Ohly begär att FRA spionerar på Svenskt Näringsliv

    2) statsrådet Littorin begär att FRA avlyssnar LO

    http://www.guardian.co.uk/uk/2009/oct/02/mi5-defence-of-the-realm-book

    The Defence of the Realm: The Authorized History of MI5
    by Christopher Andrew

    http://www.amazon.co.uk/Defence-Realm-Authorized-History-MI5/dp/0713998857

    SvaraRadera
  8. Fall of the republic07 oktober, 2009 10:40

    Den här filmen måste ses av alla, kommer ut den 21 oktober, och ja den berör precis vartenda ämne som tas upp här. Förstå helheten.

    Fall of the republic kommer ut 21 oktober 2009
    http://www.youtube.com/watch?v=0LGScv9umDo

    SvaraRadera
  9. Som den optimist jag är så vet vi av vår historia att ett totalitärt samhälle varar inte särskilt länge.

    Misstroendet och egoismen som skapas i ett totalitärt samhälle, mellan oss människor emellan, gör att det ruttnar inifrån, och därmed skapar sin egen undergång.

    Sådant trodde jag till för något år sedan var något som hörde till historien.

    Min far brukade tala och varna om detta när jag var yngre, men lustigt nog, så tyckte jag då att han hade fel, att vi människor hade avancerat bortom detta.

    Nåja, förr eller senare kanske vi lär oss läxan. :-)

    SvaraRadera
  10. Tala om att min psykiska hälsa är riskerad!

    Här gör jag allt jag kan för att inte bli en paranoid konspirationsteoretiker, men myndigheterna satsar till 100 % på att motarbeta min den ambitionen.

    SvaraRadera
  11. Det återstår väl förvisso kvalificerad majoritet för beslut av denna typ. Så alla så kallade "tokiga" förslag kommer inte att kunna slinka igenom vilket antyds bland kommentarerna.

    Dock så kommer vi att slippa en mängd "tokiga" kompromisser vid varje förslag. Låter sunt enligt mig!

    // Gustaf
    Haag Spekulerar - en blogg om Juridik och Samhälle

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.