Nu är mötet med Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket över för i dag.
Till att börja med presenterade Christian Engström (pp) sitt krav på att man skall ta bort hemligstämpeln (Limité) på de dokument som rör dessa förhandlingar. Delegationsledningen lovade att framföra denna åsikt på nästa möte med ministerrådet. Men det påpekades också att rådet i slutändan bestämmer över sina egna dokument.
Vilket utmärkt tillfälle detta är för det svenska ordförandeskapet att slå vakt om svensk öppenhet... ;-)
Den gröna gruppen / (pp) slog an tonen för mötet direkt genom att understryka behovet av att koppla in juridisk expertis i processen. Detta föll delvis i god jord. Än så länge blir det en fråga för Europaparlamentets legal services. Möjligen hade det varit bättre om man kunnat koppla in oberoende, utomstående expertis som båda parter kan acceptera, redan från början. Nu finns det en risk att det blir våra advokater mot rådets advokater, så att man ändå måste ta in utomstående experter mot slutet. Men den dagen, den sorgen.
EU-Kommissionen har för övrigt förvirrat processen en smula genom att kasta in en ny text i processen, tre timmar innan mötet. Den får väl finnas med i filen, så länge.
Det allmänna intrycket är att en del saker börjar sjunka in hos de inblandade ledamöterna. Det gäller parlamentets suveränitet. Och att det inte går att backa från principen från rättegång före straff.
Men än är det långt kvar till mål.
Uppdatering: Nu har även Christian fått en liten stund över för att blogga om saken. Och DN skriver.
Det är lysande att PARLAMENTETS ambition att markera sin suveränitet i just detta fall sammanfaller med PP:s agenda. PP kan rida på detta och förhoppninghsvis tvinga Rådet/Frankrike att backa.
SvaraRaderaDessutom hamnar PP i så fall mitt i en central kontrovers inom EU-systemet på den vinnande sidan.
Bra jobbat och tack för informationen.
SvaraRaderaUtmärkt att parlamentets jurister blir inkopplade. Det gäller ju att behålla initiativet och steg för steg tränga in rådet i ett hörn.
SvaraRaderaMan behöver någon djävulens advokat här som kan grotta i alla möjliga invändningar mot 138:an för att på juridisk grund kunna avfärda dem eller argumentera emot dem.
Det behöver ske öppet eftersom Rådet inte vill att det ska vara öppet.
På hemmafronten borde f.ö. någon från (MP) eller (V) ställa en skriftlig fråga i Riksdagen till Torstensson varför rådet hemligstämplar sina förhandlingsbud, och vad Torstensson avser vidta för åtgärder för att sekretessen ska lyftas.
Man hoppas ju det pågår aktiviteter i parlamentet för att säkra ledamöternas stöd för en tuff linje mot rådet.
SvaraRaderaDessutom finns det väl anledning att räkna efter hur många som röstade för 138-an senast som sitter kvar, och var nykomlingarna står i frågan.