2009-11-03

Telekompaketet - ny rond i morgon



I morgon kväll hettar det till, vad gäller telekompaketet. Då blir det först möte med Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket.Senare blir det, förmodligen, även möte med hela förlikningskommittén (27 från EP, 27 från ministerrådet + kommissionär Reding + infrastrukturminister Torstensson).

Upplägget känns som att man kommer att försöka knyta ihop säcken. Men det finns ingen anledning att stressa eller att fatta beslut med dåligt underlag. Enligt reglerna har vi tiden fram till årsskiftet på oss.

Vår utgångspunkt är naturligtvis att i vart fall kärnprincipen i det berömda tillägg 138 skall behållas. (Att folk inte skall få stängas av från internet med mindre än en föregående domstolsprövning.)

Frågan man måste ställa sig rörande alla texter som läggs fram är: Öppnar de dörren för Hadopi (Frankrike) eller Mandelsons avstängning (UK)?

En kärnpunkt är också att ministerrådet envetet vägrar acceptera ordet "föregående".

Ministerrådets senaste förslag till text (som är lurigt och som inte innehåller ordet "föregående") kan du läsa på Pirate MEP Christian Engströms blogg. Gör det och kom gärna med feedback. Se även de 5-10 senaste bloggposterna hos Christian.

Trycket från media börjar redan byggas upp. Onsdagen kommer att bli helt hysterisk. Matchen börjar kl 19. Christian och jag kommer att återkomma med rapporter i den takt som är möjligt under onsdagskvällen (och möjligtvis även natten, om det drar ut på tiden).

[In English]

5 kommentarer:

  1. Torsdag 5 November:

    EP press conference Alejo VIDAL-QUADRAS / Catherine TRAUTMANN / Asa TORSTENSSON / Viviane REDING

    Telecoms Package conciliation (Internet access): press conference by Alejo VIDAL-QUADRAS, Catherine TRAUTMANN, Åsa TORSTENSSON and Viviane REDING
    EPRef-66290 // European Parliament, Brussels //
    Language(s): OR EN FR DE ES SV
    Expected end time 10h00
    - Alejo VIDAL-QUADRAS (EPP, ES), EP Vice-President
    - Catherine TRAUTMANN (S&D, FR), MEP Rapporteur
    - Åsa TORSTENSSON, Swedish Minister for Communications
    - Viviane REDING, European Commissioner for Information Society and media

    SvaraRadera
  2. Måste telekompaketet antas? Vad händer om det inte gör det. Är det värre än ett telekompaket utan 138'an?

    SvaraRadera
  3. När du säger "vår utgångspunkt", menar du den gröna gruppen och piratpartiet då eller har du uppfattat att resten av paralementsdelegationen också kommer att trycka på för att få med krav på förhandsprövning i texten?

    SvaraRadera
  4. Gröna gruppen / PP (och gissningsvis även vänstern).

    SvaraRadera
  5. JAg har skrivit på Christoans blogg med men dubblar här.

    En trolig anledning till att ministerrådet är så emot 138'an är att ACTA kräven ngt linande HADOPI.
    http://www.eff.org/deeplinks/2009/11/leaked-acta-internet-provisions-three-strikes-and-

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.