2010-01-21

Bildts dubbla budskap



Utrikesminister Carl Bildt skriver om "friheten på nätet" i dagens Svenska Dagblad. Det är lite nyspråk över det hela.

Bildt konstaterar mycket riktigt att det förekommer cyberattacker. Han skriver om Google och den kinesiska censuren. Han går in på hur osympatiska regimer använder nätet för att identifiera och förfölja oppositionella. Och han tänder ett ljus för yttrandefriheten i vår värld. Så långt finns det inte mycket att klaga över. (Mer än att det är rätt fräckt av regeringen att försöka ta poäng på nätfrihetsfrågor i andra länder, när den själv har dåligt track record i frågan.)

Men, Bildt skriver även "En konsekvens av globaliseringen är att det i många sammanhang har blivit lika viktigt att kontrollera flöden som territorier. Det kan gälla kapitalflöden lika väl som flöden av människor – migration och trafficking – eller illegal handel med vapen och knark. Och det gäller i växande utsträckning också det enorma informationsflödet via olika slag av elektroniska nätverk."

Riktigt vad han menar med detta får vi inte veta. Men eftersom han tar upp traffiking, vapen och knark - så kan man utgå från att han har statens perspektiv på frågan. Och att det rimligen innebär att han manar att staten skall kontrollera informationsflödet. För vårt eget bästa, typ.

Det är här det blir konstigt. Å ena sidan kritiserar Bildt länder som håller koll på sina medborgare på internet. Samtidigt tycks han mena att den svenska staten (eller möjligen EU eller FN) skall ha koll på vad medborgarna gör på nätet. Det vill säga att man skall ge staten exakt de verktyg som regimer i skurkstater använder för att övervaka, förtrycka och censurera...

Det resonemanget håller bara om Bildt anser att den svenska staten är allt igenom god - och att den för all framtid kommer att vara det. Att den aldrig börjar särbehandla folk. Att dess byråkratiska nit aldrig går över gränsen. Att det inte finns några nyfikna tjänstemän. Att ingen låter sig korrumperas, hotas eller lockas att missbruka systemen. I Bildts värld kommer ingen politiker någonsin att falla för frestelsen att använda befintliga verktyg för att tjuvlyssna på motståndare eller för att skaffa sig ett politiskt övertag.

Jag är verkligen inte lika övertygad om den saken.

Och jag har en olustig känsla av att Bildt använder nyspråk - där han i själva verket öppnar för det han samtidigt kritiserar.

Det är valår och regeringen har ett behov av att flirta med nätanvändarna. Och den behöver rätta till sitt skamfilade rykte i integritetsfrågorna. Men när det sker med nyspråk och dubbla budskap - då blir det i själva verket bara ännu värre. Det bara bekräftar hur ihåliga orden är.

Var regeringen egentligen står i dessa frågor - det bevisade den med all önskvärd tydlighet den 18 juni 2008, när den baxade FRA-lagen genom riksdagen.


Bildts utspel kommenteras: Christian Engström, Motpol och många andra.

17 kommentarer:

  1. Som vanligt gäller.
    Hur ser man att en politiker ljuger?
    Han rör på läpparna.

    SvaraRadera
  2. IFPI vill tydligen stänga av fildelare även i Sverige. Med andra ord organisationen har återigen visat att den inte står för demokrati och mänskliga rättigheter. Kan man inte förbjuda odemokratiska grupper?!

    http://www.svd.se/naringsliv/it/ifpi-vill-stanga-av-fildelare_4124789.svd

    SvaraRadera
  3. Fredrik: Nej, man kan inte förbjuda dom utan att själv vara odemokratisk. Däremot kan man tala om för folk hur odemokratiska dom är och hur vidrigt det vore att stödja dom.

    SvaraRadera
  4. Kommer Christian att skriva ett svar i egenskap av PP:s enda sittande parlmentariker, eller kommer ni se til at någon potentiell riksdagsledamot gör det? För nog fasen måste PP se till att komma ut i media nu, och ett bättre läge är knappast möjligt att få. Som jag skriver:

    Öppet mål - dags att vara offensiva Pirater - skriv!

    Missa inte chansen...

    SvaraRadera
  5. Jag tycker du övertolkar vad Bildt skriver.

    Det är väl inte så konstigt att plötsliga ökningar i trafikflöden kan antyda nätattacker?

    SvaraRadera
  6. Någon som vet vad karln röstade för om FRA-lagen? Eller var han bortrest för att smörja sina ryska oljekontakter?

    SvaraRadera
  7. Eftersom bilder säger mer än 1000 ord har jag bara en kommentar för närvarande, och det är den här bilden.

    SvaraRadera
  8. Vapen! Knark! Och snälla, kan inte någon tänka på baaarnen?!

    SvaraRadera
  9. Jag drar inga slutsatser av denna första artikel i ämnet utan ser det snarare som något positivt att det äntligen sägs nåt. Mitt hopp står till att moderaterna tänker ta tillbaka frihetsinitiativet.

    Jag vill avvakta en stund och inte ta fram hela motartilleriet på en gång, det kanske inte behövs. Då står man där som en fåne och har använt kraften till fel saker.

    SvaraRadera
  10. ”Mänsklig Dumhet och pengar finns det i obegränsat ÖverFlöd av”, tyvärr tyvärr... :cry:

    SvaraRadera
  11. Självklart är det en överslätning från Bildts sida. När man inte ens klarar av att reformera svensk grundlag och införa en författningsdomstol förstår alla med huvudet på skaft att allt bara är billigt skitsnack.

    SvaraRadera
  12. Anonym @ 21 januari, 2010 17:33

    Bildt är minister. Han får inte rösta i riksdagen.

    SvaraRadera
  13. Jag undrar hur många av alliansens riksdagsledamöter som i dagarna slås av den svettiga insikten att de om mindre än ett år har satt Sveriges i särklass största massövervakningsapparat rakt i händerna på Lars Ohly.

    Sent skall syndaren vakna.

    SvaraRadera
  14. "Bildt konstaterar mycket riktigt att det förekommer cyberattacker. "

    Som alla andra "hit:ar" han väl "knappen" som laddar om sidan om och om och om och ... när det tar för lång tid att ladda sidan, vilket ironiskt nog gärna registreras som en attack, eller tja "attack" av den sk huvud-datorn.

    Så ja, det förekommer "cyberattacker" mest hela tiden, till gagn för FRAs avlyssningsstationer. :/


    //ST

    SvaraRadera
  15. Nu måste stackars politikern vara bra förvirrad. Borgerlighetens två nyckelmantra kolliderar.

    Nätet skall alltså vara BÅDE friare och mer övervakat.
    Kina skall minsann inte kunna spåra dissidenter, men terrorister måste vi kunna alltid spåra.

    Måste vara jobbigt att vara tvungen att säga något som fiskar röster -- utan att ha en bestämd åsikt.

    /Werner

    SvaraRadera
  16. Hmm, lika ärligt som när han ena dagen verkade för att bryta loss Kosovo från Serbien för att kort därefter åka till Georgien och prata om "territoriell integritet". Hycklare...

    SvaraRadera
  17. Scary Devil Monastery25 januari, 2010 17:44

    @Anonym

    "Jag undrar hur många av alliansens riksdagsledamöter som i dagarna slås av den svettiga insikten att de om mindre än ett år har satt Sveriges i särklass största massövervakningsapparat rakt i händerna på Lars Ohly.

    Sent skall syndaren vakna."

    Nej, jag tror de är helt med på den saken. Fler moderater kommer att kunna åsiktsregistrera vänstern än vad det finns vänstermän som registrerar moderater.

    Och eftersom de flesta moderater anser sig ha rent mjöl i påsen har de väl ingenting att frukta av gamle mys-Ohly?

    Själv väntar jag bara på att Mona kommer med den "lysande" idén IB2.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.